Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

STOLARSTWO - przygoda, hobby, miłość

dziobak2002

Recommended Posts

...

Gdybyś tak cofnął się do tego co kiedyś pisałem to może dostrzegłbyś w końcu że próbowałem tylko przedstawić ci problemy z ktorymi możesz sie tu zetknąć. Problemy przez które musiałem zamknąć firmę bo miałem dość. Wydawało mi się to naturalne ale dla ciebie to mącenie i "chore wizje". Nigdy nie twierdziłem że ci sie nie uda. Ja tylko nie dostrzegłem naiwnie tego prostego faktu że się tu reklamujesz i niepotrzebne ci podobne "dyskusje". Jedyne czego mogę ci życzyć to tego by te "chore wizje" nigdy nie stały sie rzeczywistością ale uczciwie mówiąc nie bardzo w to wierzę.

• Odpowiedzi 334
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 months później...

Witam, przeczytałam cały wątek, Dziobak jesteś utalentowanym artystą - rzemieślnikiem ven.gif, wielki szacunek a przy tym dowcipnym i inteligentnym. Zawodowo dasz sobie radę ale czy poradzisz sobie na tym forum (dawno Cię nie było) z "życzliwymi doradcami" emotka_2155.gif . Życzę wielu udanych realizacji i radości w ojczystym kraju.

:bye:

• 1 year później...
Potrafię czytać ze zrozumieniem i to nawet bardzo dobrze :p . Jak widzę, to raczej Ty nie zrozumiałeś mnie. Twierdzisz, że dziobak założył wątek tylko w celach marketingowych, a skąd ta pewność? Czy on na początku wątku napisał przedstawiam zdjęcia, ale proszę ze mną o tym nie rozmawiać :confused: Tytuł wątku według mnie sugeruje co innego, a jakoś nie zauważyłam, by ktokolwiek próbował podjąć z nim dyskusję o wspólnej pasji. Może trzeba było spróbować?

Jego powrót do Polski odebrałam przez kilka osób jako zawiść. Jeśli nie to było waszym zamiarem, to chyba jednak się nie udało. Nie rozumiem też prób uświadamiania go o życiu w Polsce, bo po co kogoś uszczęśliwiać na siłę? Poza tym jeśli twierdzi się, że w Polsce jest inaczej niż w USA, to trzeba najpierw z własnego doświadczenia wiedzieć, jak naprawdę jest w USA. Nie sądzisz? Chciałeś dobrze, ale nie wyszło? Hmm... interesujące http://www.cosgan.de/images/smilie/froehlich/r015.gif

IMHO jest to wątek ściśle marketingowy. A co do mebli, to nie jest rzemiosło w pełnym, europejskim rozumieniu tego słowa. To system pracy anglosaski, gdzie możliwie najmniejszym kosztem uzyskuje się możliwie najlepszy efekt wizualny.

Najlepszym przykładem jest stół z drewna świerka kanadyjskiego. Skręcany śrubami i z zamontowanymi listwami na czołach blatu i pseudo spongami.

To ewidentny przykład zastosowania technologii zastępczej w stosunku do technologi tradycyjnej rzemieślniczej.

Poza tym, żeby wykonać tyle wyrobów w tak rozległym spektrum rodzajów wyrobów trzeba posiadać duży zakład z odpowiednimi narzędziami i maszynami. Wielu wymienionych wyrobów nie da się zrobić przy pomocy elektronarzędzi bez wygenerowania dużych kosztów. Nie wspomnę o ilości ludzi potrzebnych do wykonania takiej masy wyrobów.

W USA wiele elementów kupuje się gotowych i dla tego łatwiej jest pewne rzeczy zrobić w warunkach domowych.

IMHO jest to wątek ściśle marketingowy. A co do mebli, to nie jest rzemiosło w pełnym, europejskim rozumieniu tego słowa. To system pracy anglosaski, gdzie możliwie najmniejszym kosztem uzyskuje się możliwie najlepszy efekt wizualny.

Najlepszym przykładem jest stół z drewna świerka kanadyjskiego. Skręcany śrubami i z zamontowanymi listwami na czołach blatu i pseudo spongami.

To ewidentny przykład zastosowania technologii zastępczej w stosunku do technologi tradycyjnej rzemieślniczej.

Poza tym, żeby wykonać tyle wyrobów w tak rozległym spektrum rodzajów wyrobów trzeba posiadać duży zakład z odpowiednimi narzędziami i maszynami. Wielu wymienionych wyrobów nie da się zrobić przy pomocy elektronarzędzi bez wygenerowania dużych kosztów. Nie wspomnę o ilości ludzi potrzebnych do wykonania takiej masy wyrobów.

W USA wiele elementów kupuje się gotowych i dla tego łatwiej jest pewne rzeczy zrobić w warunkach domowych.

To jest wątek do chwalenia dziobaka. Trzeba pisac że to wszystko jest takie ładne.

• 9 months później...

Witam,

Obserwuje to forum od początku jego istnienia, konto założyłem niedawno (nie miałem potrzeby wypowiadania się) - teraz trafiłem na ten wątek i jestem przerażony panującą tu zawiścią i niestety typową polską zazdrością i krytykowaniem wszystkiego u innych. Uważam, że Dziobak jest geniuszem w swoim fachu i tyle. Nie rozumiem, po co kilka forumowiczów wypowiada się na temat stolarstwa i tzw technologi zastępczej, zupełnie się na stolarstwie nie znając lub mający mętne, ogólne o nim pojęcie.

Szkoda, że wątek umarł i dziobak zrezygnował z prezentacji swoich prac.

Witam,

Obserwuje to forum od początku jego istnienia, konto założyłem niedawno (nie miałem potrzeby wypowiadania się) - teraz trafiłem na ten wątek i jestem przerażony panującą tu zawiścią i niestety typową polską zazdrością i krytykowaniem wszystkiego u innych. Uważam, że Dziobak jest geniuszem w swoim fachu i tyle. Nie rozumiem, po co kilka forumowiczów wypowiada się na temat stolarstwa i tzw technologi zastępczej, zupełnie się na stolarstwie nie znając lub mający mętne, ogólne o nim pojęcie.

Szkoda, że wątek umarł i dziobak zrezygnował z prezentacji swoich prac.

Śmieszny jesteś!

• 2 weeks później...
zabolało ?, bo ten tekst był skierowany do Ciebie "prem" i od Ciebie spodziewałem się właśnie takiej odpowiedzi
Jesteś jednym z wielu którzy się tu wypowiadają na zasadzie "jakie to ładne" a jak się komuś nie podoba to niech sobie idzie. Nie masz o prowadzeniu warsztatu stolarskiego pojęcia więc możesz być tylko śmieszny.

Przy okazji, zdaje się, że ziścił się czarny scenariusz, przed którym próbowaliśmy dziobaka ostrzec. Widziałem jego dług na sprzedaż.

Nie wiem czy jest to sprawa jednostkowa ale chyba jakieś problemy ma bo i reklama firmy zniknęła z jego profilu. Nie cieszę się z tego ale od początku próbowałem mu uświadomić, że zakład stolarski w Polsce to bardzo trudny biznes. Nie chciał słuchać, bo mu to było nie na rękę. Wolał słuchać tych co pisali "jakie to ładne"!

Jesteś jednym z wielu którzy się tu wypowiadają na zasadzie "jakie to ładne" a jak się komuś nie podoba to niech sobie idzie. Nie masz o prowadzeniu warsztatu stolarskiego pojęcia więc możesz być tylko śmieszny.

Przy okazji, zdaje się, że ziścił się czarny scenariusz, przed którym próbowaliśmy dziobaka ostrzec. Widziałem jego dług na sprzedaż.

Nie wiem czy jest to sprawa jednostkowa ale chyba jakieś problemy ma bo i reklama firmy zniknęła z jego profilu. Nie cieszę się z tego ale od początku próbowałem mu uświadomić, że zakład stolarski w Polsce to bardzo trudny biznes. Nie chciał słuchać, bo mu to było nie na rękę. Wolał słuchać tych co pisali "jakie to ładne"!

Sorry, wycofuję się podeszłem do tego tematu zbyt emocjonalnie. A na temat prowadzenia warsztatu stolarskiego to mam pojęcie. Pozdrawiam o przepraszam

• 2 years później...

Cześć,

możecie mi doradzić jak wykonać frezowanie w korpusie szafki, aby można od tyłu zamontować plecy z HDF?

Czy można gdzieś zamówić gotowe formatki z takim wyfrezowaniem?

Czy jest jakaś metoda wykonania tego samodzielnie bez frezarki górnowrzecionowej?

Pozdrawiam i dziękuje życzliwym