rusek007 01.06.2009 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2009 Jako, ze został mi do wymalowania ostatni pokój, a najdeszła ta wielkopomna chwila będąc w jednym z supermarketów, za namową żony postanowiłem kupić białą farbe emulsyjną do sufitu. Mam do wymalowania raptem ok 5.5mkw. Zlustrowałem wszystkie półki, ale niestety nie było Duluxu, więc skusiłem się na Dekoral śnieżnobiała super wydajna 1L=13mkw. Przekonany taka reklamą, myślę, spoko wystarczy. A tu lipa, wystarczyło na jednokrotne pomalowanie i to tylko ok 4,5mkw. To już nawet nie lekkie przegięcie, a wręcz oszustwo. Ktoś powie za grubo dawałeś, nieprawda, pozostały prześwity płyty KG. 35% skuteczności w stosunku do podanej przez producenta?. Dawniej było to ok 70-80%. Ciekawe jak wygląda ściana o powierzchni 13mkw pomalowana 1 litrem farby przez fachowców z tej firmy?. Ciekawostką jest, że na opakowaniu nie wspomniano o stosowaniu preparatów gruntujących, a jedynie, że w przypadku ścian mocno chłonnych przeprowadzić wstępne malowanie rozcieńczoną farbą wodą w stosunku 1:1. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enikan 01.06.2009 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2009 Zmieniam zdanie: rusek007 ma rację, teraz się z nim zgodzę, grubo się pomyliłem, no bo kto by nie był zaskoczony tymi zdjęciami: http://img149.imageshack.us/img149/6295/dek1.jpghttp://img149.imageshack.us/img149/9319/dek2.jpg Nie spodziewałem się, że coś takiego można na rynek wypuścić. To podobny chwyt marketingowy jak w przypadku jednego posta na forum o rigipsie:http://img220.imageshack.us/img220/6531/oszustwo1.jpg Post: http://forum.muratordom.pl/uwaga-na-oszustow,t160124.htm Odnośnie Dekorala producent powinien zamieszczać konkretne informacje odnośnie przygotowania bardzo chłonnego podłoża - choćby nawet musiał zareklamować inne swoje produkty, czego jak widać uniknął. Co prawda jest na opakowaniu gwiazdka a przy niej napis ze 13m2 z litra jest zależne od chłonności. Ale trzeba co najmniej raz wcześniej kupić tą farbę żeby się dowiedzieć że jest rzadka i bez konkretnego przygotowania wsiąknie, ktoś napisał "jak woda". Nie dziwne bo sami na opakowaniu tak zalecają. 1:1 w przypadku cienkiej gładzi na rigipsie taki zabieg mógłby mieć sens ale nie na betony... Rzadkość bardzo często jest wskazana, ale powinno się być o tym uprzedzonym a nie zaskoczonym. ( rusek007 teraz napisze to co co na koniec każdej takiej dyskusji: wybacz moje zaczepki, mam tak z przyzwyczajenia, (w sumie to żyje z tego) lecz czasem okazuje się że nie miałem racji i muszę ją przyznać komuś innemu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 01.06.2009 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2009 strrrraszne....... porrrrażające... co za trauma.... zawiadom prokuraturę, zgłoś do UOKiK, napisz do Skandali, daj cynk Lumpowi Praskiemu, rzeczywiście tytuł adekwatny do "problemu" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rusek007 01.06.2009 09:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2009 Barbossa, dorabiasz w D ekoralu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rusek007 01.06.2009 09:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2009 enikan, pokaż mi jedno zdanie z mojego postu gdzie napisałem coś na temat jakości????Zarzutem jest nieuczciwe podawanie wydajności!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 01.06.2009 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2009 kurcze chyba baranem przed strzyżeniem malowałeś, że nawet 1x nie pokryło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enikan 01.06.2009 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2009 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enikan 01.06.2009 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2009 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rusek007 01.06.2009 09:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2009 Ok. daj podkład i uzyskaj 13mkw z litra!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rusek007 01.06.2009 09:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2009 Ostatnio malowałem słupki ogrodzeniowe.Napisano, wydajność 6-7 mkw z 0.9lWystarczyło na 6,5 mkw.Bez komentarza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enikan 01.06.2009 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2009 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTiiii 01.06.2009 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2009 Gruntowanie nic nie daje. Malowałem u siebie 5 róznymi producentami, od droższych jak becker po podobne jak Nobiles. Dekoral to woda... lepiej kupić 5l Beckersa niż 5l dekorala bo zaplacisz tyle samo dokupujac kolejne litry dekorala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enikan 01.06.2009 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2009 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rusek007 01.06.2009 10:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2009 enikanA w jaki nielaboratoryjny sposób uzyskć wydajność 13mkw z 1Litra?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enikan 01.06.2009 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2009 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enikan 01.06.2009 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2009 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rusek007 01.06.2009 13:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2009 Przekopiuje fragment z tej karty technicznej Dekorala: Sposób użycia 1.Przygotowanie podłoża: -Pozostałości po farbach klejowych dokładnie usunąć, a podłoże zmyj wodą . -Powierzchnia przeznaczona do malowania powinna być czysta, sucha, odpylona, bez spękań. tynki i powierzchnie silnie chłonące wodę (gładzie gipsowe, płyty gipsowo-kartonowe, podłoża nigdy nie malowane) zagruntuj gruntem Aquagrunt marki Dekoral. - Do wyrównania chłonności podłoża stosuj farbę podkładową Unicryl marki Dekoral. -Powierzchnie pomalowane farbami emulsyjnymi odtłuścić poprzez umycie wodą z dodatkiem środków myjących. 2. Malowanie -Przed użyciem farbę dokładnie wymieszaj. -Zalecana ilosć warstw 2. -W razie potrzeby rozcieńczyć wodą w ilości max. 5 % obj. -Drug warstwę nakładaj po wyschnięciu pierwszej. -Po zakończeniu malowania narzędzia umyj wodą . Dostępne tutaj: http://www.dekoral.pl/product.xml?id=37175 Nie pouczaj mnie okresleniem ,że kompletnie nie znam się na malowaniu. Prawda, nie jestem zawodowcem , co nie znaczy, ze całkowitym laikiem. Cały dom wykończyłem sam , łącznie ze wszystkimi instalacjami. NIGDZIE NIE NAPISAŁEM O WYŻSZOŚCI DULUXA NAD DEKORALEM. Choć inne produkty nie zawiodły mnie jak ten . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enikan 01.06.2009 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2009 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTiiii 01.06.2009 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2009 Sam wymalowalem ok. 600mkw ścian z tynkiem gipsowym oraz KG w nowym domu wiec... Gruntowanie farbą gruntem, 2x farba wlasciwa lub wiecej. Stosowalem farby Dekorala, Duluxa, Caparola, Beckersa i Nobilesa. Wiec sorry ale dekoral wychodzi drogo patrzac na jego wydajnosc i krycie. Dodatkowo dodam że strasznie chlapie w porownaniu z reszta. Stosowałem wałki welurowe z krótkim, średnim włosem przy wszystkich farbach. Za przeproszeniem jak jasny zólty nie potrafi pokryc bialej sciany przy dwukrotnym malowaniu to wydajnosc/krycie jest slabe. Wiem stad ze na scianach mialem zapiski, rozne obliczenia i wiem jak inne farby mi kryly te miejsca. Dekoral wypadll w porownaniu z reszta fatalnie, a to byla jedna z jasniejszych farb. Inne farby bardziej oplaca sie stosowac... i tyle . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enikan 01.06.2009 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2009 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts