Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt CZTERY KĄTY pracownia MG PROJEKT

Recommended Posts

witam,mieszkacie już w swoich czterech kątach,zazdroszczę,a mógłbyś/mogłabyś napisać jak Wam się mieszka ,czy na 3,4 osobową rodzinę nie jest zbyt mały,czy macie schody na stałe czy wysuwane,co ewentualnie zmienilibyście wewnątrz,my w pażdzierniku zamierzamy kopać fundamenty,pozdrawiam :)

Mieszkamy w tym domu w trójkę. Dla nas miejsca jest wystarczająco. To co zmienilismy to zlikwidowalismy WC i tam mamy spiżarnię (super sprawa) z wejściem z kuchni. jeżeli chodzi o schody to mamy wyłaz a w miejscu schodów mamy dużą szafę wnękową. Poszerzyliśmy też korytarz w przejściu do garażu, kosztem pokoju przy pom. gosp. aby tam też zmieściła się szafa.

Warte do zastanowienia też są słupy metalowe podtrzymujące dach, my zrobiliśmy zgodnie z projektem, ale warto kupić większe (nie nie pamiętam jakie, ale dopytam męża), bo później przy robieniu tynków powstaje problem, że brakuje kilku milimetrów do równości ze ścianą. Robiąc tynki musieli obkładać siatką, żeby wyrównać i nie dawali gwarancji czy nie będzie pękać. Na szczęście tynki robione w marcu do dziś nie pękły, ale warto się nad tym zastanowić.

Zmienialiśmy też wielkości otworów okiennych i drzwiowych do standartowych, ze względu na cenę takich jakie były w projekcie.

Projekt jest supert, bardzo funkcjonalny, dobry rozkład pomieszczeń.

Pozdrawiam

Magda

• Odpowiedzi 55
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

magsos a czy mogłabyś wrzucić zdjęcia z zewnątrz i wewnatrz domku,bardzo jestem ciekawa jak wygląda on w realu,szczególnie wejście i ten daszek nad tarasem,serdeczne pozdrawiam :wink:

Postaram się zrobić jakieś aktualne zdjęcie, bo na zewnątrz dopiero skończyliśmy ocieplenie, brak jest jeszcze podbitki i ogólny bałagan na działce. Ale postaram się coś zrobić.

• 1 month później...
witam,my mielismy mieć w pażdzierniku zalane fundamenty,ale wciąż nie mamy pozwolenia :evil: ciągle wychodzi jakiś nowy problem,więc nasze Cztery Kąty zaczną wychodzić z ziemi dopiero wiosną,MAGSOS pewnie już gdzieś pisałaś ale b.interesuje mnie ile kosztowały Was fundamenty ,zbrojenie ,beton itd,pozdrawiam :wink:

witam,my mielismy mieć w pażdzierniku zalane fundamenty,ale wciąż nie mamy pozwolenia :evil: ciągle wychodzi jakiś nowy problem,więc nasze Cztery Kąty zaczną wychodzić z ziemi dopiero wiosną,MAGSOS pewnie już gdzieś pisałaś ale b.interesuje mnie ile kosztowały Was fundamenty ,zbrojenie ,beton itd,pozdrawiam :wink:

Rozszyfruję moje wyliczanki i dam znać.

Witam

Pytanie do magsos. Czy na strychu jest wystarczająco miejsca(w sensie na wysokość) aby od biedy można było zrobić pomieszczenie mieszkalne? W warunkach zabudowy mam parter+poddasze użytkowe. Nie ma nic o kącie nachylenia dachu, ani o wysokości kalenicy. Nigdzie nie ma definicji poddasza użytkowego, jest tylko,że pomieszczenia mają być przystosowane do przebywania ludzi. W inspektoracie poinformowali mnie,że na planie mają być schody, okno i to już spełnia wymóg. Schody mogę zrobić lipne, tylko do odbioru. Chcę dom parterowy i ten projekt odpowiada mi w 100%, tym bardziej,że jest strych, schody i okno tylko jaka jest wysokość na strychu?

Pozdrawiam

Witam

Pytanie do magsos. Czy na strychu jest wystarczająco miejsca(w sensie na wysokość) aby od biedy można było zrobić pomieszczenie mieszkalne? W warunkach zabudowy mam parter+poddasze użytkowe. Nie ma nic o kącie nachylenia dachu, ani o wysokości kalenicy. Nigdzie nie ma definicji poddasza użytkowego, jest tylko,że pomieszczenia mają być przystosowane do przebywania ludzi. W inspektoracie poinformowali mnie,że na planie mają być schody, okno i to już spełnia wymóg. Schody mogę zrobić lipne, tylko do odbioru. Chcę dom parterowy i ten projekt odpowiada mi w 100%, tym bardziej,że jest strych, schody i okno tylko jaka jest wysokość na strychu?

Pozdrawiam

Wysokość na strychu w najwyższym punkcie jest ok 2,30. Zbyt nisko na pomieszczenie, my też to przerabialiśmy, ale nic z tego, gdyby dołożyć ze dwa pustaki, to mogłoby być. W dachu mamy tylko wyłaz, a ze schodów zrezygnowaliśmy mamy tam dużą szafę i w suficie w holu wyłaz na dach (jeszcze niewykończony).

stal na fundamenty 3190

żwir 730

beton 4680

bloczki fundamentowe+cement+plastyfikator+folia 4.940

piasek do murowania i na zasypanie fundamentów 1.310

Razem materiały 14.850

A czemu macie problem z pozwoleniem?

Dzięki za odpowiedź. Ja właśnie nie chcę poddasza użytkowego,ale takie są warunki zabudowy. Więc jest OK. Pomieszczenia powyżej wysokości 2,20m liczy się w całości metrażu, a od 1,40 do 2,20 w 50%. Więc mogę spokojnie ściemnić,że będzie tam pokój komputerowy, a zamierzam zrobić dokładnie tak jak Ty. Szafa i w przedpokoju wyłaz na strych.

Wysokość na strychu w najwyższym punkcie jest ok 2,30. Zbyt nisko na pomieszczenie, my też to przerabialiśmy, ale nic z tego, gdyby dołożyć ze dwa pustaki, to mogłoby być. W dachu mamy tylko wyłaz, a ze schodów zrezygnowaliśmy mamy tam dużą szafę i w suficie w holu wyłaz na dach (jeszcze niewykończony).

Mamy dokładnie tak samo, już wykończone.

Bambus23 czy mógłbyś pokazać zdjęcie wyłazu, jak go wykonaliście. My mamy wyłaz w holu pomiędzy pokojem a łazienką. Wiązary są tak rozstawione, że nie wchodzą nam żadne gotowe wyłazy ze schodami. Jak rozwiązaliście ten problem, a może wyłaz macie w innym miejscu.

Pokaż jakieś zdjęcia z wnętrza swojego domku.

Pozdrawiam

Bambus23 czy mógłbyś pokazać zdjęcie wyłazu, jak go wykonaliście. My mamy wyłaz w holu pomiędzy pokojem a łazienką. Wiązary są tak rozstawione, że nie wchodzą nam żadne gotowe wyłazy ze schodami. Jak rozwiązaliście ten problem, a może wyłaz macie w innym miejscu.

Pokaż jakieś zdjęcia z wnętrza swojego domku.

Pozdrawiam

Zdjęcia, chętnie, nie wiem jednak jak się je wkleja :oops:

A co do wyłazu, przesuneliśmy go równolegle w korytarz obok łazienki.

U nas wyłaz jest bliżej salonu, pewnie dlatego nie było ze schodkami zadnego problemu.

A może mniejsze schody opuszczane pionowo w dół?

Zdjęcia, chętnie, nie wiem jednak jak się je wkleja :oops:

A co do wyłazu, przesuneliśmy go równolegle w korytarz obok łazienki.

U nas wyłaz jest bliżej salonu, pewnie dlatego nie było ze schodkami zadnego problemu.

A może mniejsze schody opuszczane pionowo w dół?

Jeżeli możesz prześlij mi zdjęcie tego wyłazu na adres [email protected]

• 5 months później...

MAGSOS, czym macie kryty dach, czy to jest blacha czy dachówka, bo wygląda super. Też zastanawialiśmy się nad Kątami ale ostatecznie stanęło na d05 z tej samej pracowni. Chcieliśmy kryć dachówką, ale przy naszym spadku 24st zalecają fachowcy gont lub blachę. Jeśli można zapytać, to ile wyniósł Was koszt tego dachu i jaki macie kąt nachylenia?

pozdrawiam

MAGSOS, czym macie kryty dach, czy to jest blacha czy dachówka, bo wygląda super. Też zastanawialiśmy się nad Kątami ale ostatecznie stanęło na d05 z tej samej pracowni. Chcieliśmy kryć dachówką, ale przy naszym spadku 24st zalecają fachowcy gont lub blachę. Jeśli można zapytać, to ile wyniósł Was koszt tego dachu i jaki macie kąt nachylenia?

pozdrawiam

U nas jest też chyba 24, zgodnie z projektem.

Drewno na więźbę suszone, wiązary robione na budowie, membrana (bez deskowania), dachówka cementowa ok. 45.000 całość materiały z robocizną.

Przyznam się szczerze, że nikt nie odradzał nam dachówki.

Pozdrawiam

Gdybysmy robili dach drugi raz, byłaby to tez dachówka. Chodzi o względu zarówno estetyczne jak i praktyczne.

Ale każdy ma wolny wybór.

Mieszkamy już prawie rok i jeśli chodzi o dach to poprawiana była tylko obróbka przy jednym kominie (dach kończyliśmy zimą przy minusowych temperaturach i podobno taśma kominowa słabo trzymała)

Jestem bardzo ciekawa, czemu odradzają dachówkę przy takim dachu.

Podobno przy dachach o spadku poniżej 30st,gł. w rejonach narażonych na silne wiatry,pod dachówki (które nie są szczelne-taki ich urok)może nawiewać śnieg i deszcz przy ulewach,może robić się z tego lód w zimie, co po kilku latach mimo dobrych jakościowo folii może powodować przeciekanie dachu,pękanie dachówek itp. Przy dachach takich jak nasze podobno można ułożyć wszystko byle na pełnym deskowaniu - takie mam opinie kilku fachowców. A że deskowanie bardzo podnosi koszt i tak nie taniego dachu...cóż,myślę,że naszych rozterek to dopiero początek:(

Podobno przy dachach o spadku poniżej 30st,gł. w rejonach narażonych na silne wiatry,pod dachówki (które nie są szczelne-taki ich urok)może nawiewać śnieg i deszcz przy ulewach,może robić się z tego lód w zimie, co po kilku latach mimo dobrych jakościowo folii może powodować przeciekanie dachu,pękanie dachówek itp. Przy dachach takich jak nasze podobno można ułożyć wszystko byle na pełnym deskowaniu - takie mam opinie kilku fachowców. A że deskowanie bardzo podnosi koszt i tak nie taniego dachu...cóż,myślę,że naszych rozterek to dopiero początek:(

Nam akurat deskowanie kilku fachowców odradziło i dlatego nie robiliśmy, membrana podobno spełnia swoją funkcję bez deskowania, więc mówiono nam ,że to wyrzucenie pieniędzy.

Myślę, że gdyby miało się coś dziać przy takim dachu to po naszej pierwszej w nowym domu zimie by wyszło.

A tak śnieg owszem zalegał na dachu, ale jak tylko wychodziło słonko to topniał, a w pobliżu kominów od ogrzewania ładnie schodził z dachu. Nie było żadnych problemów z zaleganiem śniegu jedynie od strony północnej, gdzie w bliskiej odległości stoi dom z poddaszem. Ale tam mąż świtnie sobie radził ze szczotką.

Myślę, że ilu fachowców tyle podpowiedzi.

A dach trzeba robić, tylko jak? Decyzja należy do każdego z nas.

Pozdrawiam i życzę dobrej decyzji.

Magsos jaką membranę daliście, specjalną na poddasze nieużytkowe czy normalną jak na użytkową, jeśli pamiętasz to proszę o firmę i symbol :) Macie poddasze nieużytkowe, ale okno czy wyłaz dachowy macie? Chodzi mi o to, czy tą folię od wewnątrz czymś zakryliście, bo ponoć nie może być narażona na działanie promieni UV, bo wówczas bardzo szybko niszczeje. Jak to rozwiązaliście?