Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ile betoniarek

Recommended Posts

Co do wylania ławy fundamentowej to stanowczo polecam jednak usługi sprawdzonej betoniarni. Żądaj także od nich atestu na beton wyprodukowany w tym dniu. Jeżeli w okolicy jest kilka betoniarni to targuj się. Ustalenie innej płatności niż cennikowej jest naprawdę możliwe.(mnie po prostu nie policzyli pracy Sztetera).

Dzięki Wowka za cenne wskazówki.

Czy ktoś jednak w przybliżeniu jest w stanie przypomnieć sobie ile m3 betonu może wykręcić przez cały dzień (lub godzinę) ekipa złożona z 4 osób solidnie pracujących z betoniarką 150 lub 250 litrów?

Piotrek

W pełni zgadzam się z Majką. Najlepiej zawrzeć umowę o dzieło. Wiem z doświadczenia, że gdy płaciłem za godzinę to robotnik "szanował" swój czas. Chyba, że masz układ w którym murarz pracuje „od metra” a pomocnik na godziny. Wtedy "tempo" pracy pomocnika bierze na siebie majster (i jest w tym skuteczny).

Naprawdę trudno jest zgrać pracę przy betoniarce tak aby robota była ciągła. Musisz wziąć pod uwagę wiele czynników jak choćby odległość od betoniarki do miejsca wylania betonu w fundament (a przecież ta odległość będzie się zmieniała podczas pracy) czy też utwardzenie podłoża po którym będzie jeździła taczka.

tylko umowa o dzieło. mieli mi wylac strop we wtorek dzisiaj jest piątek a najprawdopodobnie wyleją w środę pracują po 8-10 godzin z przerwami ale jakie długie są przerwy????????? Jak jestem na budowie to krótkie ale jak mnie nie ma? mimo że mają spóżnienie 8 dni cena ta sama a gdyby mi się spieszyło to powinienem odliczać za niedotrzymanie terminów.przelicz sobie na dniówki