Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

montaż płyt gipsowych na listwach montażowych 15x30mm

Recommended Posts

Witam

Czy można suchy tynk wykonać przykręcając płyty karton gips do drewnianych listew montażowych 15x30mm do ściany zbudowanej z kamienia? oraz czy ściana z płyt nie będzie pękać na łączeniu podczas zmian pogody (zima-lato). Listew montażowych posiadam większą ilość, dlatego pytanie.

Pozdrawiam

listwy 15x30 są ok pod boazerię, panele ścienne itp, jednak, gdy chce się do nich przymocować regipsy, to w miejscu schodzenia się płyt daje szerokość 15 mm na jedną płytę, czyli stosunkowo wąsko, ale da się, bo już mocowałem.

Miałem sytuacje, remont domu, w którym na nieotynkowanej ścianie była położona boazeria - sklejka trójwarstwowa - dostępna za komuny. Zdjęliśmy z kolegą sklejkę, listwy gdzieniegdzie trzeba było wypoziomować, gdzieniegdzie wzmocnić kołkami szybkiego montażu i do tego przykręciliśmy płyty. Pęknięć nie ma. Montowane było latem w 2006 roku, a w marcu tego roku malowałem u nich kuchnie i wszystko jest ok. Podobna sytuacja była w korytarzyku, też boazeria i na suficie. Ponieważ było stosunkowo wąsko ok 1,8 m, to zdecydowaliśmy się położyć płytę na stelażu drewnianym tym na którym była boazeria, też gdzieniegdzie trzeba było go wypoziomować i wzmocnić szybkim montażem. Zdało egzamin, pęknięć nie ma. Jednak na większych sufitach radziłbym stelaż metalowy.

Pisze Pan o ścianie, jeśli ma pan już te listwy zamocowane do ściany i wypadają co 60cm lub co 40, to kręcić. A jeśli nie, to ja bym się nie bawił w montowanie drewnianego stelaża, tylko kleił płyty na gips, no chyba że ściana jest wybitnie krzywa.

Sprawa do przemyślenia Pozdrawiam!

Gość rob***

znajomy ma tak zrobione i jemu pęka - ale może za rzadko dał listwy[/quote

Robiłem osobiście na stelażu drewnianym - taki pozostał po zdjęciu paneli ściennych, oczywiście gdzieniegdzie trzeba było uzupełnić listwy , podokręcać, ale było ok. Między te listwy dałem styropian 1cm, tak aby nie był szerszy od liswty drewnianej i na całość przykręcałem regipsy. Mieszkam na terenie górniczym i nie ma tygodnia, aby dom nie drżał, ale po roku w dwóch pokojach jest OK, żadnych pęknięć. To również kwestia dobrej gładzi Knaufa.

Teraz będę robił w innych pokojach i też na drewnie. Koszt jest praktycznie zerowy- kupno listew montażowych w paczkach po 10 szt w Castoramie to śmieszne kwoty. Oczywiście nie wspominając o kosztach płyt i gładzi ( ale też nie jest drogo ) Nie porównuję z kosztami, gdzie są stosowane metalowe listwy, stalaż, etc. - tak przez pół dnia się wyznacza pion i wymiary- roboty full i drogo.

R.

Między te listwy dałem styropian 1cm, tak aby nie był szerszy od liswty drewnianej i na całość przykręcałem regipsy.

Pytanie tylko, czy na zimnych ścianach szczytowych pod tym styropianem nie będzie się rozwijał grzyb.. na wewnętrznych ścianach raczej nie, ale na szczytowych robiąc de facto jakieś ocieplenie od wewnątrz, to przesunęła się granica skraplania, do wnętrza domu. Nie jestem chojrakiem w tej dziedzinie akurat, ale może ktoś lepiej się zna, to niech coś napisze, może jestem w błędzie, ale tak mi się wydaje i na szczytach tak bym nie zrobił.

Witam

Czy można suchy tynk wykonać przykręcając płyty karton gips do drewnianych listew montażowych 15x30mm do ściany zbudowanej z kamienia? oraz czy ściana z płyt nie będzie pękać na łączeniu podczas zmian pogody (zima-lato). Listew montażowych posiadam większą ilość, dlatego pytanie.

Pozdrawiam

lata 25×50-60mm.

Dziekuje.

Gość rob***

Pytanie tylko, czy na zimnych ścianach szczytowych pod tym styropianem nie będzie się rozwijał grzyb.. na wewnętrznych ścianach raczej nie, ale na szczytowych robiąc de facto jakieś ocieplenie od wewnątrz, to przesunęła się granica skraplania, do wnętrza domu. Nie jestem chojrakiem w tej dziedzinie akurat, ale może ktoś lepiej się zna, to niech coś napisze, może jestem w błędzie, ale tak mi się wydaje i na szczytach tak bym nie zrobił.

Mam na szczytowych i jest OK, jak jest ogrzewane wnętrze to nic się nie dzieje, a zima w tym roku była... oj była !!

R

Gość rob***

Mam na szczytowych i jest OK, jak jest ogrzewane wnętrze to nic się nie dzieje, a zima w tym roku była... oj była !!

R

Poza tym styropian ten nie jest przyklejony i między nim a ścianą oraz płytą regipsową jest zawsze luka powietrza, minimalna ale jest, więc grzyb się nie rozwija.

R

Łata drewniana pracuje inaczej niż profil metalowy zdystansowany na wieszakach. Można powiedzieć, że jest to konstrukcja niezależna we przeciwieństwie do łat, które są mocowane na sztywno. Dwa razy zdarzyło mi się wykonać taki montaż na życzenie inwestora na konstrukcji drewnianej i w obu przypadkach wystąpiły problemy wynikające z pracy drewna. Sam mieszkam w budynku szkieletowym i pomimo zastosowania najlepszych materiałów pojawiają się pęknięcia na ścianach. Ja to już pokochałem Podejmując się realizacji takich prac robię to wyłącznie na profilach metalowych. Pozdrawiam.

Gość rob***
"frykow" nie będzie żadnych problemów (sztywna ściana sztywny profil). Byłby problem gdybyś przymocował do ściany drewniane listwy (łaty) i do nich montował płyty GK. Pozdrawiam.

To znaczy, że ja mam technologię z kosmosu. Nic nie pęka, a regipsy sam montowałem na łaty drewniane. Może to dlatego , że mam ściany z RBSu ?

Gość rob***
To, że Tobie nie pęka to masz szczęście. Jest to najlepszy dowód, że wyjątki potwierdzają regułę. Pozdrawiam.

I tak i nie. Znam i widziałem ściany, gdzie pęknięcia są dość spore pod profilami metalowymi, stąd myślę, że Twoja teoria jest tak samo naciągana jak moja. Po prostu pęka wszędzie, to kwestia wielu składowych czynników typu zaprawa, naprężenia, typ konstrukcji, warunki eco typu wilgotność, nagłe zmiany temperatury, etc. i chyba nie ma tutaj znaczenia listwa drewniana czy metalowa.

To, że Tobie nie pęka to masz szczęście. Jest to najlepszy dowód, że wyjątki potwierdzają regułę. Pozdrawiam.

I tak i nie. Znam i widziałem ściany, gdzie pęknięcia są dość spore pod profilami metalowymi, stąd myślę, że Twoja teoria jest tak samo naciągana jak moja. Po prostu pęka wszędzie, to kwestia wielu składowych czynników typu zaprawa, naprężenia, typ konstrukcji, warunki eco typu wilgotność, nagłe zmiany temperatury, etc. i chyba nie ma tutaj znaczenia listwa drewniana czy metalowa.

Ruszt ma za jedno z zadań uniezależnić ruchy płyt od cześci nośnej. Jeśli ruszt drewniany to zapewni to będzie tak samo pękać/nie pękać jak z rusztem stalowym. Z reguły jednak mocowany na sztywno ruszt drewniany nie spełnia tych założeń dlatego ryzyko pękania jest znacznie większe. To jak jest u kogoś nie ma żadnego znaczenia.

... chyba nie ma tutaj znaczenia listwa drewniana czy metalowa.

Dobrze, że użyłeś słowa "chyba" gdyż to oznacza przypuszczenie czyli wątpliwość. Ja zaczynałem pracę z płytami gipsowymi 20 lat temu a wtedy o takich gipsach jak są dzisiaj nikomu się nie śniło. Był tylko jeden gips uniwersalny do klejenia, spoinowania i gładzi. Mam więc trochę doświadczenia, którym staram się podzielić z innymi. Oczywiście z moich uwag czy rad można nie korzystać. Pozwolę sobie zostać przy swoim zdaniu: "montaż płyt gipsowych na stelażu drewnianym to porażka". Pozdrawiam.