aknezob 02.06.2009 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2009 Mam pytanie.Posiadamy z mężem ponad 30ha ziemi. Na jednej z naszych działek(3,5 ha rolna z zabudową zagrodową) chcemy zbudować dom. Jednakże dom ten odbiega od ustaleń planu zagospodarowania przestrzennego, tzn. nie ma stromego dachu, jest parterowy itp. Czy usytuowanie domu w odległości znacznej od drogi gminnej (40m) i od sąsiadów (20m) pozwoli nam wybudować dom całkowicie różny od pozostałych. Z naszych ustaleń wynika, że jego posadowienie wybiega poza obszar, dla którego ustalony jest plan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 02.06.2009 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2009 Rozumiem, że ten obszar nie ma uchwalonego MPZP, a w związku z tym będą WZ, a w związku z tym, że w zabudowie zagrodowej nie jest konieczne „dobre sąsiedztwo”, a to powoduje, że teoretycznie nie ma „nawiązania” do zabudowy sąsiadującej.Nie mniej jednak decydujący głos w tej sprawie będzie należał do urbanisty, a w zasadzie do wójta.W wystapieniu o WZ napisz dokladnie, o jaki dom chodzi - moze się uda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bmiara 02.06.2009 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2009 Ja pierwszą wypowiedź zrozumiałem, że jednak plan zagospodarowania działkę obejmuje: Jednakże dom ten odbiega od ustaleń planu zagospodarowania przestrzennego... W zasadzie musisz mieć projekt wg tego planu, w przeciwnym razie nie dostaniesz pozwolenia na budowę. Co do odległości domu od drogi, to również będzie zawarte w wypisie i wyrysie z planu dla tej działki (jako linia zabudowy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 02.06.2009 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2009 Ja pierwszą wypowiedź zrozumiałem, że jednak plan zagospodarowania działkę obejmuje: A ostatnie stwierdzenie? Z naszych ustaleń wynika, że jego posadowienie wybiega poza obszar, dla którego ustalony jest plan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts