Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drewutnia - gdzie faktycznie postawiliście?

Recommended Posts

po tym co napisał Pierwek naszły mnie pewne wątpliwości, co do moich zachowań...otóż mamy dom obłożony drewnem kominkowym na ścianie południowo- wschodniej i południowej (teraz chyba 13 m tego drzewa mamy); szerokie okapy dachu i dostawionego garażu pozwalają na super schnięcie drewna; suszymy tak już drugi rok i odpukać pożaru nie było

wykonałam dzisiaj pewien telefon i trochę się uspokoiłam, usłyszałam, że jak mam 10 cm styropianu, siatkę z włókna szklanego i tynk akrylowy cienkowarstwowy bez żadnych uszkodzeń to mogę spać spokojnie, chyba że mam sąsiada, który jest podpalaczem, a pożar to może się zdarzyć w domach, gdzie nie będzie kawałka styropianu i drewna; trzeba wystrzegać się palenia ognia blisko tego naszego drewna, co robimy: gril rozpalamy 10 m od tego składowiska, a papierosów nie palimy, traw też nie wypalamy, popiół z kominka wybieram jak jest zimny- odkurzaczem kominkowym (kominek to nasze źródło ogrzewania domu),komin mamy stalowy, śmieci nie walają nam się po posesji, gazy z rur tłumików nie owiewają tego drewna, sprawna gaśnica stoi na komiku

czy jednak mogę spać spokojnie?

Niby argument z pozarem jest sensowny. Ale z drugiej strony, jak ktos nas bedzie chcial podpalic, to i tak znajdzie sposob.

Ja planuje drewutnie na tylnej scianie garazu. Dlaczego? Bo to miejsce osloniete od wiatru, wiec deszcz nie zacina. Po drugie bedzie blizej noscic. Po trzecie, wystarczy niewielkie zadaszenie zrobic, wiec konstrukcja sie mocno upraszcza.