Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy na taki remont wymagane jest pozwolenie ?

Recommended Posts

Mam taką sytuację i zarazem kilka niejasnych kwestii.

Kupiłem budynek 500m2 – hala 300m2 oraz częścią biurowa200m2.

Chcę go wyremontować pod wynajem. Trzeba położyć nową papę na dachu, wstawić bramę wjazdową, fasady chcę zrobić z płyt warstwowych, częściowo otynkować.

Muszę wymienić i uzupełnić częściowo instalację sanitarną i elektryczną –

Na tym prace by się skończyły.

Teraz tak – od czego zacząć – ustalenie warunków zabudowy, potem pozwolenie na budowę czy nie muszę ? Projekt budowlany , czy nie muszę ? Projekty na sanitarkę i elektrykę ? To jest tylko remont i później zmiana sposobu użytkowania.

Na ten budynek nie mam żadnej dokumentacji – prócz właśnie zrobionej inwentaryzacji.

Później jak już wpakuję sporo pieniędzy ( nie mam działalności, więc z własnej kieszeni) to zgłaszam gdzieś o pozwolenie na użytkowanie czy jak , bym już mógł wynająć?

Najpierw trzeba sprawdzić, czy plan zagospodarowania przestrzennego zezwala na przekształcenie budynku w lokal mieszkalny.

Adaptacja będzie na budynek handlowo- usługowo - magazynowy, nie na mieszklany. Będą pomieszczenia socjalne tylko nie przeznaczone na stały pobyt ludzi.

Mimo tego " Pierwsze kroki winniśmy skierować do właściwego urzędu gminy, w którym uzyskamy niezbędne informacje o możliwości prowadzenia określonego typu działalności na danym terenie"

masz link:

http://samorzad.infor.pl/temat-dnia/53213/Przed-adaptacja-lokalu-trzeba-sprawdzic-plan-zagospodarowania-przestrzennego.html