-yanis- 02.06.2009 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2009 Mam taką sytuację i zarazem kilka niejasnych kwestii. Kupiłem budynek 500m2 – hala 300m2 oraz częścią biurowa200m2. Chcę go wyremontować pod wynajem. Trzeba położyć nową papę na dachu, wstawić bramę wjazdową, fasady chcę zrobić z płyt warstwowych, częściowo otynkować.Muszę wymienić i uzupełnić częściowo instalację sanitarną i elektryczną – Na tym prace by się skończyły.Teraz tak – od czego zacząć – ustalenie warunków zabudowy, potem pozwolenie na budowę czy nie muszę ? Projekt budowlany , czy nie muszę ? Projekty na sanitarkę i elektrykę ? To jest tylko remont i później zmiana sposobu użytkowania.Na ten budynek nie mam żadnej dokumentacji – prócz właśnie zrobionej inwentaryzacji. Później jak już wpakuję sporo pieniędzy ( nie mam działalności, więc z własnej kieszeni) to zgłaszam gdzieś o pozwolenie na użytkowanie czy jak , bym już mógł wynająć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rusek007 02.06.2009 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2009 Najpierw trzeba sprawdzić, czy plan zagospodarowania przestrzennego zezwala na przekształcenie budynku w lokal mieszkalny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-yanis- 02.06.2009 11:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2009 Najpierw trzeba sprawdzić, czy plan zagospodarowania przestrzennego zezwala na przekształcenie budynku w lokal mieszkalny. Adaptacja będzie na budynek handlowo- usługowo - magazynowy, nie na mieszklany. Będą pomieszczenia socjalne tylko nie przeznaczone na stały pobyt ludzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rusek007 02.06.2009 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2009 Sorry, źle zrozumiałem.Czyli tylko zwykły remont? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rusek007 02.06.2009 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2009 Mimo tego " Pierwsze kroki winniśmy skierować do właściwego urzędu gminy, w którym uzyskamy niezbędne informacje o możliwości prowadzenia określonego typu działalności na danym terenie"masz link:http://samorzad.infor.pl/temat-dnia/53213/Przed-adaptacja-lokalu-trzeba-sprawdzic-plan-zagospodarowania-przestrzennego.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-yanis- 02.06.2009 12:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2009 To już wiem. Można , nasz region nie posiada sporządzonego miejscowego planu zagospodarowania przesztrzennego - rób co chcesz i na ile cię stać - coś w tym rodzaju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rusek007 02.06.2009 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2009 Najlepiej zgłoś się do starostwa z pytanie jakie masz przedstawić papiery, aby przekształcić tą budowle do Twoich celów.Bo normalny remont, czyli wymiana papy, bramy, czy przeróbki elektyczne i hydrauliczne nie wymagają zezwolenia, ale w Twoim przypadku może być inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts