quincy 02.06.2009 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2009 Witam. Właśnie po obfitych ulewach zauważyłam że pekają mi 2 ściany przy nadprożach, są to ściany nośne. Pęknięcia na razie nie są duże ale zastanawiam się co dalej, jaklie mogą być przyczyny i dalsze skutki takich pęknięć. Czy ktoś z szanownych forumowiczów spotkał się z podobną sytuacją? W drugim budynku na ścianie o dł 28m też są pęknięcia, przeważnie pod oknami, na całej wysokości ściany, tzn. 3m. pęknięć doliczyłam się 5, z czego najszersze rozeszło się na 2mm. Budynki są nowe, fundamenty z jesieni 2007. Podłoże nośne jest żwirowe, ale sa też duże połacie gliniaste. Co teraz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 02.06.2009 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2009 Witam. Właśnie po obfitych ulewach zauważyłam że pekają mi 2 ściany przy nadprożach, są to ściany nośne. Pęknięcia na razie nie są duże ale zastanawiam się co dalej, jaklie mogą być przyczyny i dalsze skutki takich pęknięć. Czy ktoś z szanownych forumowiczów spotkał się z podobną sytuacją? W drugim budynku na ścianie o dł 28m też są pęknięcia, przeważnie pod oknami, na całej wysokości ściany, tzn. 3m. pęknięć doliczyłam się 5, z czego najszersze rozeszło się na 2mm. Budynki są nowe, fundamenty z jesieni 2007. Podłoże nośne jest żwirowe, ale sa też duże połacie gliniaste. Co teraz? Po raz kolejny powtarzam, że na tym forum nie ma jasnowidzów, którzy odgadywaliby za darmo co to za budynek, jakiej konstrukcji ściany i z czego, jak obciążone, itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
quincy 02.06.2009 14:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2009 właśnie zapomniałam dodać że ściany w domu są z suporeksu, w drugim budynku z pustaka żużlowego. Dom jest parterowy z poddaszem mieszkalnym, na dachu dachówka betonowa, ławy były zbrojone, 40/60 cm, ściany fundamentowe z bloczka, podłogi pływające, strop terriwa, nie wiem co jeszcze jest ważne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dozi 02.06.2009 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2009 Jedną z przyczyn może być podłoże. W Wągrowcu - jakieś 60 km od Poznania, rozbudowuje się dzielnica domków jednorodzinnych za jeziorem, w miejscu, gdzie przed laty było wysypisko śmieci, ludzie stawiają domy. Oj jakież było zdziwienie murarzy, gdy pewnego dnia po nocnej burzy przyszli i zauważyli, że dwie ściany szczytowe złożyły się do środka przy okazji przewracając komin... to mi przypomina fragment z biblii o stawiania domu na skale i piasku... mniejsza. Jak jest to nowy dom, to też on ma tendencje do układania się. Sama Pani napisała, że po 2 dniach ulewy.. może się glina trochę rozmiękła Naprawdę trudno wróżyć, jak napisał Zbigmor. Niech Pani zapyta kierownika budowy, co to i dlaczego tak się dzieje, w końcu za coś pieniądze brał i powinien o budowie wiedzieć wszystko - teoretycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 02.06.2009 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2009 fotki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts