Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koniczynka Sylwii & Pawła - komentarze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 964
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No to w takim razie sobie poczekacie na drzwi.;)

Nie wiem czy czytałaś u Kasi w komentarzach na temat odkurzacza centralnego. Zaczynam głupieć w tym temacie. Każden podaje inne koszty. Ja rozmawiałam z hydraulikiem o cenach materiałów bez jednostki i ten mi powiedział że to koszt około 1500 zł. A Kasia pisze że jest to około 300zł. Sylwuś może ty mi powiesz ile u Was to kosztowało. Zaczynam już głupieć każden mówi co innego.

Na stronie Disana masz cennik, można popatrzeć co ile kosztuje orientacyjnie

http://www.disan.com.pl/go.live.php/PL-H38/cennik.html

A my mamy jedno gniazdko zewnętrze - odpowiednika waszego garażowego do odkurzania samochodu, jedno gniazdko w holu - tym ogarniemy cały parter, jedno gniazdko w jednostce centralnej umieszczonej w kotłowni/pralni i jedno gniazdko w korytarzyku na piętrze - wystarczy na wszystkie pomieszczenia. Oczywiście wszystko to przy założeniu długości węża 9,0m. Dodatkowo szufelka w kuchni i chcę jeszcze dołożyć (bo na razie nie mamy) szufelkę w wiatrołapie.

Co do rozmieszczenia gniazdek to sama zadecyduj gdzie Ci będzie wygodnie. Rozwiń sobie miarkę czy jakiś sznurek na 7, 9 czy ile tam chcesz metrów (różne długości różne firmy proponują choć wydaje mi się, że 9metrowy wąż to już dużo) i pospaceruj po pomieszczeniach, zobacz z którego miejsca najlepiej da się ogarnąć najwięcej. U nas (logicznie przyjmuję że u Was również) z gniazdka przy schodach na piętrze sięgamy 9metrowym w każdy zakamarek każdego pomieszczenia, nie rozumiem więc po co 2 gniazdka ?

Wcześniej nie mierzyłam tylko tak na oko wydaje mi się że jak sypialnia wraz z garderobą ma długość 8m to z gniazda na korytarzu nie wystarczy mi wąż 7 m. I stąd te 2 gniazda na górze na wąż 7m.

Ale dzięki za podpowiedź, sama pomierzę ze sznurkiem tak jak polecasz. I wtedy zadecyduję. Dziękuję ślicznie :)

PS Elektryk polecał mi również rekuperator. Tylko szkoda że to nie jest na naszą kieszeń.

My wstępnie mierzyliśmy z wężem 7m ale jak dobrze pamiętam ustawienie pokoi jest takie, ze 2 gniazda nie wystarczą. Z gniazda przy schodach sięgniesz do sypialni, garderoby i łazienki. Lokalizacja drugiego gniazda jest wątpliwa bo jeśli w korytarzyku to nie sięgniesz do końca każdego z pokoi a jeśli w którymś z pokoi to do drugiego też nie sięgniesz. Ot i wychodzą trzy gniazda – korytarzyk przy sypialni i po gniazdku z pokojach.

Gość Angie83
Wcześniej nie mierzyłam tylko tak na oko wydaje mi się że jak sypialnia wraz z garderobą ma długość 8m to z gniazda na korytarzu nie wystarczy mi wąż 7 m. I stąd te 2 gniazda na górze na wąż 7m.

Ale dzięki za podpowiedź, sama pomierzę ze sznurkiem tak jak polecasz. I wtedy zadecyduję. Dziękuję ślicznie :)

PS Elektryk polecał mi również rekuperator. Tylko szkoda że to nie jest na naszą kieszeń.

My się mimo tej ceny zdecydowaliśmy na rekuperator, mam nadzieję, że będzie służył... W sumie za robocizne i całe urządzenie wraz z resztą materiałów zapłaciliśmy ok 14tys... a już bym miała za to meble do kuchni ;) ale się skądś kasiorkę na kuchnie wykombinuje ;)

• 2 weeks później...

Dzień dobry :) Dawno mnie nie było na FM :) Dziewczyny o rekuperatorach się nie wypowiem, bo nie mam - nam kiedyś odradzili, ale możliwe, że popełnilismy błąd :)

Co do odkurzacza to juz niedługo będę mogła podzielić sie wrażeniami z jego użytkowania :) Dzięki mężowi Sylwii udało mi sie wybrać jednostkę :)

A tak na marginesie - poszukując jednostki natknęłam się na wiele informacji na temat cen instalacji i powiem Wam, że te 1500 zl za instalacje to tak moze byc jak instaluje firma - wyczytałam, że biorą od 240 do 350 za punkt (gniazdo lub szufelka). Moim zdaniem to za dużo, tym bardziej, że nie ma wielkiej filozofii przy położeniu tej instalacji.