Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kontakty, właczniki z" wyższej półki" czy warto?

iwett27

Recommended Posts

Jestem na etapie gniazdek elektrycznych i włączników i teraz mam dylemat: nasz elektryk proponuje nam firmę LEGRAND...fakt zapewne dobra ale cena!!!!!! Warto wydac tyle pieniędzy na kontakty????? Troche nam szkoda bo wiadomo wykończeniówka zbiera zniwa...czy te np z Castoramy są kiepskie jakościowo???

10 lat miałam w mieszkaniu jedne z najtańszych kupione w castoramie, białe - nie pożółkły i nie zepsuły się. Pewnie teraz wezme te z górnej półki bo podobaja mi sie duże proste kwadratowe i oczywiście nie białe. Decyzja zapadnie na dniach, ale jakbym decydowała sie na białe to bym nie przepłacała. U rodziców równiez w domu kontakty doskonale działaja juz przeszło 15 lat i nie było z nimi żadnych problemów. :p

kupiłam wczoraj w castoramie legrand'y, nie wiem jaka seria, chyba z tych tańszych, ale mnie się bardzo podobają i ideanie pasuję - są kremowo białe, takie mleczne :)

Takie małe coś, a naprawde zdobi!

Wszystko zalezy od zasobnosci portfela :) Te najtansze moga byc zawodne ale wszystkie inne nie powinny sie psuc, bo taki przelacznik to prosta konstrukcja.

Wazne z jakiego "plastiku" jest zrobiony wlacznik, daje on gwarancje trwalosci koloru i twardosc, moim zdaniem minimum to polweglan, ABS i PP jest za miekki.

Placi tez sie za design.

Niektore serie sa "ergonomiczne" w montarzu dla elektryka inne nie.

Jedna z najtanszych seri modulowych to BASIC Kontakt-Simona.

I jeszcze jedno, warto popytac w hurtowniach przy zakupie osprzetu na caly dom na pewno wynegocjuje sie lepsza cene niz w Castoramie.

Na allegro znalazłam takie oto wyłączniki i gniazdka:

http://www.allegro.pl/item641389590_ramkowy_wylacznik_podwojny_rozne_kolory.html

http://www.allegro.pl/item648901371_ramkowe_gniazdo_pojedyncze_z_bolcem_opal_kolory.html

Ładne, tanie i w fajnych kolorach.

Zna ktoś te produkty?

Może ktoś uświadomić mnie jaka jest różnica między wyłącznikiem krzyżowym a schodowym?

dzięki! :lol:

Hmm.. Zapomnialem ze jeszcze jest malowany osprzet :) Prosze sie zastanowic jak bedzie wygladal przelacznik np w salonie po 2 latach urzytkowania gdy przetrze sie farba?

Czym sie rozni wylacznik schodowy od krzyzowego? Z krzyzowego da sie zrobic schodowy a na odwrot nie ;) Krzyzowy ma 4 wyprowadzenia (to tak jakby dwa wylaczniki w jednej obudowie) stosuje sie go gdy trzeba wlaczac jedna lampe z wiecej niz dwoch punktow. Schodowy stosuje sie wtedy gdy lampe wlacza sie z dwoch punktow. Np na schodach ;)