Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy jest możliwe samodzielne zamontowanie klimatyzatora?

Arabella

Recommended Posts

Zacznijmy od tego, że montując samodzielnie klimatyzacje tracimy gwarancje producenta, czyli już pierwszy minus. Druga sprawa nie wiem czy u każdego producenta tak jest- ja mam z mpm, do montażu trzeba koniecznie wypompować powietrze (NATO- pomp próżniowych używa też się w nowych klimach). Nie wiem czy jest sens podejmować się montażu gdy się tego nigdy wcześniej nie robiło...

• Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

no nie wiem jak w praktyce.. ale u mnie np:

uno - gwarancja już mineła :(

due - szwagier stawia hale chłodnicze więc podłączy mi taki split w ciągu góra dwóch czteropaków :)

aha - tak u mnie chyba trzeba wypompować powietrze z rurek - są do tego specjalne kroćce

no jak z tą lokalizacją ?

Zacznijmy od tego, że montując samodzielnie klimatyzacje tracimy gwarancje producenta, czyli już pierwszy minus. Druga sprawa nie wiem czy u każdego producenta tak jest- ja mam z mpm, do montażu trzeba koniecznie wypompować powietrze (NATO- pomp próżniowych używa też się w nowych klimach). Nie wiem czy jest sens podejmować się montażu gdy się tego nigdy wcześniej nie robiło...

Jesteś przekonany o czym piszesz.

Są zestawy od producenta z napisem - do samodzielnego montazu. Są ok 300-400 zł droższe. Ale umożliwiaja monta i podłaczenie klimy BEZ użycia pompy próźniowej. Jesli byłoby coś takiego potrzebne to też uważam, że sprawa jest trudniejsza.

hmm

mam taki - leży i zalega od roku na strychu więc chyba zamontuję

Dane na stronie są skopane. Zobaczcie pozycję Pobór prądu w kW :)

Dane są skopane celowo ;). Przeczytaj na dole :

Mimo dołożenia wszelkich starań nie gwarantujemy, że publikowane dane techniczne nie zawierają braków lub błędów. Ponieważ ew. błędne opisy nie mogą jednak być podstawą do roszczeń, w przypadku wątpliwości prosimy o kontakt z handlowcem przed podjęciem decyzji o zakupie
:lol: :lol: :lol:

Są zestawy od producenta z napisem - do samodzielnego montazu. Są ok 300-400 zł droższe. Ale umożliwiaja monta i podłaczenie klimy BEZ użycia pompy próźniowej. Jesli byłoby coś takiego potrzebne to też uważam, że sprawa jest trudniejsza.

Ja zrozumiałem tak Twoją wypowiedź, że pompa próżniowa wymagana była tylko przy starszych klimatyzacjach, a przecież nie do końca tak jest, nie każda firma oferuje takie zestawy i też są jakimś % ogółu. Specjalistą nie jestem, piszę tylko z własnych doświadczeń jakie miałem z klimatyzacją.

manieq82: Jak szwagier się zajmuje takimi sprawami to problemu nie ma, pewnie i będzie miał możliwość skołować potrzebny sprzęt na jeden dzień :)

Nie pisze o starych klimatyzacjach, tylko o zestawach, których coraz więcej w sprzedaży do samodzielnego montażu.

Po prostu masz wybór. 1700 zł za klimę + 1200 zł za montaż czy podobna klima (samodzielnego montażu) za 2150 + własna robocizna.

Każdy może podjąc decyzję co mu bardziej odpowiada.

Ceny sa przykładowe - jedynie robizna 1200 z wcześniejszego maila.

• 2 weeks później...
1200zł to jakoś tak trochę dużo, ja płaciłem w okolicach 700zł i nie potrzebowałem nawet dokupować tych wszystkich rurek. Kto co woli, jeśli się ma smykałkę można brać taki zestaw i kombinować, inaczej to może być strata pieniędzy. A jeszcze jedno, jak wygląda gwarancja przy własnym montażu?

Ja pisze jak u mnie wyglądało około 700zł brutto czy dużo ciężko powiedzieć, samemu tego bym nie zrobił porządnie nie mówię już tutaj o braku pompy, ale o całokształcie, wolałem zapłacić i niech zrobi ktoś kto się zna na rzeczy (tak jak z samochodami, jeden sam zmieni klocki a drugi targa auto do warsztatu). Co do tej ceny z forum to może patrzyłeś dla sufitowego? Albo multisplita?

w ramach wyjasnień:

Urzadzenia w marketach do smaodzielnego montazu nadaja sie do marketów.... nie do domu do długiej i mozolnej pracy.... Chyba ze kupujecie urzadzenia takie jak np lodowki firmy "koreański chłód" Jeżeli ktos kupuje takie urzadzenia firm no name to nie czytac dalej....

Owszem urzadeznia do smaodzielnego montazu posiadaja rurki prozniowe "bez wilgoci" ale maja ograniczona dlugość

Pompa prozniowa sluzy do wyciagniecia wilgoci z układu!

Ponadto zastanawialiśmy się ze kolegami z pracy "magistrzy, inzynierzy układów chlodniczych wentylacji" dlaczego układy do samodzielnego montazu posiadaja tak krotkie przyłacza... do poprawnej pracy wymagana jest odpowiednia długosć instalacji... ale moze porducenci maja jakies swoje patenty ;)

Zastanowmy sie dlaczego nie ma w tych tanich klimkach urzadzen producentow ktorzy znacza cos na rynku klimatyzacji...??

My nie podejmowalismy sie montazu urzadzen z marketów... Nikt nie chcial brac na siebie odpowiedziialnosci za te ustrojstwa....

Ja kazdemu kto jest zainteresowany klimą doradzam tylko markowe produkty.

Niestety trzeba za to zaplacic... i najwazniejsze znalezc pozadna fimre do montazu... naprawde z tym tez jest bardzo roznie i przewaznie montaze nie sa fachowo przeprowadzane... to wychodzi przy uszkodzeniach seriwsie konserwacji...

Tak na pocieszenie te markowe produkty tez sie psuja ;\

• 1 month później...

Panowie, jeśli zestaw "do samodzielnego montażu" jest droższy o 300-400 zł od urządzenia które powinno zostać zamontowane z użyciem pompy próżniowej, to ja wam radzę kupić sobie teń tańszy zestaw, a za samo opróżnienie instalacji i uruchomienie nikt nie powinien wziąć więcej niż 150-200 zł z dojazdem (jeśli oczywiście mieszka w miarę blisko i bez faktury) Przynajmniej ja tyle biorę, aczkolwiek nie ukrywam że dość często popełniane są błędy przy instalacji, jeśli ktoś robi to pierwszy raz. W same montaże się nie bawię gdyż pracuję w serwisie i nie mam na to czasu, ale takie uruchomienie z PRAWIDŁOWYM spróżniowaniem to około 2 - 3h pracy włączając w to sprawdzenie poprawności działania po uruchomieniu (sprawdzenie ciśnień roboczych)

Zresztą pytanie skąd mamy pewność że rurociągi które są "fabrycznie przygotowane do montażu bez użycia pompy" nie uległy rozszczelnieniu, a poza tym rzadko kiedy dana długość rurek które są dołączone do zestawu jest odpowiednia do naszych potrzeb, a chyba nie trzeba nikogo przekonywać że raczej przycięcie ich na wymiar raczej nie wchodzi w grę biorąc pod uwagę że jest tam prawdopodobnie pod lekkim nadciśnieniem, czynnik chłodniczy który jest w urządzeniu, lub też próżnia, jak to opisał wokyr, no i przecież jako amatorzy nie posiadamy kielichownicy do rozwalcowania rurki.

W każdym bądź razie, w przypadku awarii i w momencie kiedy muszę rozkręcić rurociągi z uwagi na np. konieczność przedmuchania jednostki wewnętrznej suchym azotem, nigdy nie uruchamiam instalacji po podłączeniu rurociągów bez przeprowadzenia azotowej próby szczelności przy ciśnieniu 20 - 30 bar zależnie od występującego w urządzeniach czynnika chłodniczego.

Ale jak piszę usługa taka jak sprawdzenie szczelności azotem i opróżnienie instalacji pompą i tak powinna być sporo tańsza niż te 300-400 zł więcej za urządzenie które jest przygotowane do "samodzielnego montażu" o których pisze NOTO

Pozdrawiam!

O, taka odpowiedź mi pasuje :) Tylko że do tej pory nikt nie chciał się podjąć samego napełnienia ... i podbicia gwarancji.

Z jakich okolic jesteś ?

Jak próbowałem znaleźć u siebie firmę, która uruchomi mi klimatyzator, to w większości wypadków dowiedziałem się, że montują tylko klimatyzatory zakupione w ich firmie :(.

Tak to jest NOTO że jak już pisałem, wychodzą nieraz błędy montażu przy sprawdzaniu szczelności, itd, itp, i wtedy nikt nie podbije papierka dopóki nie zostanie to poprawione:) Ale jeśli takowych się nie stwierdzi, to nie ma problemu żeby podbić na gwarancji odbiór techniczny urządzenia, który jest wymagany przez sprzedawcę. Niestety ja nie mam własnej firmy lecz pracuję w jednej z większych w Poznaniu, więc nie mam możliwości podbicia odbioru pieczątką firmową, uruchamiam i sprawdzam poprawność montażu tylko wtedy jeżeli klient nie potrzebuje "wbitki" w gwarancję. A takich klientów jest sporo :) No i dlatego tez napisałem "bez faktury" :) Generalnie nigdy nie uruchomiłem urządzenia które było naprawdę totalnie skaszanione podczas montażu, gdyż wychodzę z założenia że jeśli już się za coś biorę to biorę też za to odpowiedzialność, więc jeśli czegos nie zauważę to mój problem, jeśli zaś maszyneria spierniczy się z winy producenta, to wtedy klient wzywa gwaranta na reklamację, a ja jestem przy jego wizycie wspomagając klienta wiedzą teoretyczną, co by gwarant nie zarzucił złego montazu :) Taka sytuacja zdarzyła mi się w sumie 3-4 razy na 14 lat pracy w zawodzie :)

Pozdrawiam!

• 3 weeks później...
Można samemu podłączyć, nie trzeba pompy próżniowej, są instrukcje na youtube, na elektrodzie (http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=1025112&highlight=), nie trzeba specjalistów. Największy problem to wywiercić dziurę w grubej ścianie. Ceny montażu 600-1500 zł są z kosmosu. Więc fachowcy będą zaraz "pluli" na mnie, bo chcą zarobić.

Muszę się przyjrzeć tym sprzętom z szybkozłączkami, bo coś mi się wydaje że nie ma możliwości sprawdzenia w nich ciśnienia, a co za tym idzie nie ma gwarancji poprawnego działania urządzenia (mimo to że niby chłodzi ), ale jeśli gwarancja jest 2 letnia pomimo samodzielnego zamontowania (zgodnie zresztą z ideą tych szybkozłączek) to pal licho. W końcu jakby co to chłopaki przyjadą i w razie czego naprawią :) Zgadza się, można montować i uruchamiać klimę samodzielnie, bez doświadczenia, wg. porad z elektrody i you tube'a. Wszystko można. Co do kosmicznych cen, skoro "fachowcy" wołają za montaż 600-1500 zł i mają zlecenia, to znaczy że ludzie są skłonni tyle za to zapłacić i płacą. Koledzy mają naprawdę sporo pracy z montażami i biorą podobnie montując po godzinach.

Trzeba pytać:

1. Czy jest szybkozłączka - wtedy nie ma problemu (sam montowałem - czs około 5 minut)

2. jeśli nie ma szybkozłączki czy są rury z zestawie i czy trzeba mieć kielicharkę. Jeśłi nie trzeba kielicharki też można montować samemu wg instrukcji jak odpowietrzyć

Jeśli potrzeba kielicharkę - wtedy wg mnie tylko fachowiec.

Wszystko przy założeniu że umiemy wywiercić dziurę w ścianie, co może być trudne.

I wtedy około 1000 zł (słownie tysiąc) zostaje w kieszeni.

Ludzie są nieświadomi ze można samemu dlatego płacą.