tomek159 25.11.2003 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2003 Wszędzie można zasięgnąć podobne informacje dotyczące Porothermu etc. a względem Max jest problem.Próbowałem w PSB i nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 25.11.2003 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2003 Boś sie Waść spytał o zabytek! Teraz panie to nowe technologie panie sie stosuje a nie jakies tam Maxy one są panie takie panie zimne że jak je panie wziąć w reke to to zimno tak panie czuc aż strach panie myśleć o tem co za materyjał więc nikt już o nich nikt prawie nie mówi, tylko buduje, ociepla styropianem i ma domek ciepły, suchy, trwały i tani! Pozdrawiam.pwm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 25.11.2003 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2003 Szukaj na www konkretnych producentów. Mój max ma następujące parametry - λ=0,44W/mK dla ściany 29cm http://www.cegtic.com.pl/oferta4.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 25.11.2003 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2003 odwiedź stronę leyera (dawniej tzcb) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 25.11.2003 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2003 Doprecyzowuję wypowiedź januszka; kliknij TUTAJ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FREDY 25.11.2003 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2003 Terminologia "Max" pojawia się na forum wielokrotnie. Niektórzy maxem nazywają wszystko co czerwone oprócz cegły. Leyer czy Wienerberger w zasadzie nie produkuje typowych maxów. Produkowane są ich napowietrzane następcy ( o konsystencji krakersa) o trochę innych wymiarach ( szczególnie wysokość 23,8 cm zamiast 22cm). Jeśli chodzi o parametry cieplne to typowy max ma lambdę od 0,34 do 0,44. Uzależnione jest to od rozkładu spoin w pustaku i od stopnia napowietrzenia. Jeśli mogę Ci dobrze radzić to nie patrz na parametry cieplne tylko na wytrzymałość i masę pustaka. Sam wybudowałem z maxa z Krotoszyna i jestem b. zadowolony. A parametry cieplne zostaw izolacji termicznej. Różnice w parametrach cieplnych maxów ( także tych z Porothermu) tak naprawdę mogą być skompensowane przez 1-2cm dodatkowej izolacji. A swoją drogą to zadałem kiedyś pytanie na forum "czy ktoś kiedyś się żalił na forum że wybudował dom z maxów" i nie dostałem żadnej odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 26.11.2003 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2003 FREDY - nie "napotkałem" Twojego postu więc odpowiadam teraz. Absolutnie nie żałuje swojego wyboru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am 26.11.2003 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2003 Dołączam do WowkaNie żałuje, powiem wiecej - badzo się cieszę że zbudowałem z maxa.Budowało się tanio i bez stresów. Mieszka się ciepło, sucho, "akumulacyjnie" - bez zbędnych wachań temperatury - a wieszanie obrazków i szafek to czysta przyjemność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek159 26.11.2003 09:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2003 Jeśli mogę Ci dobrze radzić to nie patrz na parametry cieplne tylko na wytrzymałość i masę pustaka. A jakie powyższe parametry Wy przyjęliście za optymalne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am 26.11.2003 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2003 Ja już dokładnie nie pamietam - wiem tylko, ze miałem Maxa z Plecewic w klasie 150 i był OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FREDY 26.11.2003 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2003 Właśnie to jest ciekawe. Na forum aż roi się od narzekań na Ytong czy Porotherm. Ani słowa krytyki o tradycyjnym i nienapowietrzanym Maxie. Osobiście nigdy nie słyszałem aby ktoś był z wyboru maxa niezadowolony. Materiał niesamowicie mocny i tak jak pisze AM mocowanie w nim kołków to czysta przyjemność. Okna , drzwi i kaloryfery naprawdę się trzymają ,a nie tak jak w technologiach krakersowych np. typu Ytong na słowo honoru. Kucie bruzd jest trudne, ale właśnie oto chodzi.Tomek 159 -jeśli budujesz ścianę dwu lub trzywarstwową to o parametrach cieplnych powinna decydować głównie warstwa ociepleniowa. To jest właśnie jej rola. Dobierając jej grubość i jakość możesz doprowadzić swoją ścianę do takiego K jakiego pragniesz. Ściana nośna natomiast musi być przede wszystkim mocna, wytrzymała , ciężka ( włąściwości akumulacji cieplnej i wilgotnościowej) i paroprzepuszczalna . A jeśli jest zimna to nawet dobrze - wtedy napewno punkt rosy wypadnie w ociepleniu.Aha pamiętaj jeszcze o jednym : 99% sprzedawców i 90% wykonawców będzie ci maxa odradzać. To jest oczywiste na Ytongu i Porothermie mają zdecydowanie większe zyski. Wykonawcy natomiast wolą materiał lekki i łatwy w obróbce. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 27.11.2003 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2003 fredy nie do końca (albo raczej nie od końca) doczytałeś to forum wyszukaj słowo max i zobaczysz odpowiedzi.ja mam właśnie maxa i żeby było śmieszniej od lejerai nigdy na nieg nie powiedziałem złego słowa.to co mówisz było już przerabiane wiele razy, ale masz rację "Ściana nośna natomiast musi być przede wszystkim mocna, wytrzymała , ciężka ( włąściwości akumulacji cieplnej i wilgotnościowej) i paroprzepuszczalna . A jeśli jest zimna to nawet dobrze - wtedy napewno punkt rosy wypadnie w ociepleniu. " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts