robertouno 02.06.2009 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2009 Witam, mam pytanko którędy puśćić kable antenowe???tzn mam wyprowadoną wiązkę kabli bodajże 8 koncentryków do łazienki na górze i na razie wiszą sobie koło komina wewnątrz budynku ale niedługo będę kładł dachówkę i tak się zastanawiam żeby później nie było problemu np kanałem wentylacyjnym antena będzie umiezczona na kominie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 02.06.2009 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2009 Witam, mam pytanko którędy puśćić kable antenowe???..... pozdrawiam Ja bym proponował jak najkrótszą drogą!!! Może być kanał wentylacyjny nic im się nie stanie. A PO CO CI aż 8 kabli ??? Chcesz w każdym pokoju TV? Nie lepiej puścić jeden kabel i zastosować rozdzielacz aktywny ? No i jeden czy dodatkowe kable2 do SAT. Lub 2 anteny jedna na poddasze + rozdzielacz, a jedna na parter + rozdzielacz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rusek007 03.06.2009 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2009 Witam, mam pytanko którędy puśćić kable antenowe???..... pozdrawiam Ja bym proponował jak najkrótszą drogą!!! Może być kanał wentylacyjny nic im się nie stanie. A PO CO CI aż 8 kabli ??? Chcesz w każdym pokoju TV? Nie lepiej puścić jeden kabel i zastosować rozdzielacz aktywny ? No i jeden czy dodatkowe kable2 do SAT. Lub 2 anteny jedna na poddasze + rozdzielacz, a jedna na parter + rozdzielacz. Fenix2, jak nie znasz tematu to staraj się nie doradzać. Osiem przewodów to właściwy układ na 2 satelity i multiswitcha, przydałby się jeszcze jeden do anteny naziemnej. Gdy jest burza, czy duży śnieg i chmury uniemożliwią odbiór, mamy TV naziemną. Jeżeli talerz ma być na kominie (moim zdaniem wybór niewłaściwy) wyprowadzenie przez dach przewodów powinno być zrobione albo specjalną dachówką, albo przez dachówkę wentylacyjną nigdy przez jakikolwiek komin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poker 03.06.2009 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2009 Schemat(jak to można zrobić. http://www.dipol.com.pl/schemat_instalacji_tv_naziemnej_i_satelitarnej_na_multiswitchu_w_domu_jednorodzinnym_schemat04.htmInstalacja tv -okablowanie http://forum.muratordom.pl/instalacja-tv-w-domu-okablowanie,t119554.htm?highlight=schemacikJesli bedziesz nadal potrzebował pomocy pisz.Na kominie lepiej nie umieszczaj anteny satelitarnej ,czy tez naziemnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 03.06.2009 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2009 Witam, mam pytanko którędy puśćić kable antenowe???..... pozdrawiam Ja bym proponował jak najkrótszą drogą!!! Może być kanał wentylacyjny nic im się nie stanie. A PO CO CI aż 8 kabli ??? Chcesz w każdym pokoju TV? Nie lepiej puścić jeden kabel i zastosować rozdzielacz aktywny ? No i jeden czy dodatkowe kable2 do SAT. Lub 2 anteny jedna na poddasze + rozdzielacz, a jedna na parter + rozdzielacz. Fenix2, jak nie znasz tematu to staraj się nie doradzać. Osiem przewodów to właściwy układ na 2 satelity i multiswitcha, przydałby się jeszcze jeden do anteny naziemnej. Gdy jest burza, czy duży śnieg i chmury uniemożliwią odbiór, mamy TV naziemną. Jeżeli talerz ma być na kominie (moim zdaniem wybór niewłaściwy) wyprowadzenie przez dach przewodów powinno być zrobione albo specjalną dachówką, albo przez dachówkę wentylacyjną nigdy przez jakikolwiek komin. rusek007 to jest z tego co wiem forum to znaczy że każdy może dyskutować i wyrażać swoją opinię. To że ty się z nią nie zgadzasz to już nie mój problem. Mam swoje zdanie swój pogląd na daną sprawę i ją wyrażam i mam do tego prawo! Antena na kominie może nie jest najlepszym miejscem ale u mnie na kominie murowanym z cegły jest antena zamontowana już kilkanaście lat ! I NIC się nie stało. U mojej żony jest tak samo i komin jak stał tak stoi! Kable miałem też puszczone kominem i NIC się przez kilkanaście lat nie działo złego! robertouno nigdzie nie napisał że chce układ na multiswitcha ! Więc jak możne dobrze doradzić nie znając układu. Na podstawie jednego zdania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poker 03.06.2009 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2009 Antena na kominie może nie jest najlepszym miejscem ale u mnie na kominie murowanym z cegły jest antena zamontowana już kilkanaście lat ! I NIC się nie stało. U mojej żony jest tak samo i komin jak stał tak stoi! Kable miałem też puszczone kominem i NIC się przez kilkanaście lat nie działo złego! Jesli zamontujecie antene na kominie napewno nic sie nie stanie. Czasem zdarza sie jednak(gdy dach pokryty blacha)moze wystepowac cześciowe rozproszenie sygnału.Niewygodnie sie ustawia antene,a w zimie czesto sie zdarza ze snieg zalega na czaszy co powoduje zanikanie sygnału i trzeba na dach wychodzic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkii 03.06.2009 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2009 Kable miałem też puszczone kominem i NIC się przez kilkanaście lat nie działo złego! Formalnie nie wolno. A że się tak często robi to inna inszość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mattdl 03.06.2009 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2009 Jeżeli talerz ma być na kominie (moim zdaniem wybór niewłaściwy) Zależy o jakim kominie mówimy bo chyba nie wentylacyjnym... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 04.06.2009 00:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2009 Przewody można wprowadzić dachówką wentylacyjną. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Papolinek 04.06.2009 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2009 Jeżeli talerz ma być na kominie (moim zdaniem wybór niewłaściwy) Zależy o jakim kominie mówimy bo chyba nie wentylacyjnym... Wentylacyjny jak i palny odpada.Talez powinien byc odpowiednio wysoko a co za tym idzie moze zasłonic czesciowo kanały i osłabic ciag.Okopcony talez nie wyglada rewelacyjnie(sygnał sie osłabia od nalotu na czaszy) itp itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rusek007 04.06.2009 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2009 Fenix2, skoro gościu napisał, że ma 8 przewodów to wiadomo, że instalacja zrobiona pod kątem multiswitcha. Najlepszym miejscem na talerz jest taras-balkon lub nad nimi. Wiadomo co się dzieje z odbiorem gdy spadnie mokry śnieg, wtedy wystarczy posłużyć się miotłą bez wchodzenia na dach. Ponadto zamontowana antena na kominie jest bardziej narażona na silne wiatry, w skrajnym przypadku może odfrunąć, ale niejednokrotnie potrafi minimalnie się przekrecić, jak wiadomo niewiele potrzeba aby pogorszyć lub uniemożliwić odbiór. Wyprowadzenie przewodów przez przewód kominowy świadczy o całkowitym braku profesjonalizmu instalatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frykow 04.06.2009 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2009 rusek007 to jest z tego co wiem forum to znaczy że każdy może dyskutować i wyrażać swoją opinię. To że ty się z nią nie zgadzasz to już nie mój problem. Mam swoje zdanie swój pogląd na daną sprawę i ją wyrażam i mam do tego prawo! Tu nie chodzi o twój pogląd tylko o fakty. To tak jakby ktoś zapytał: "Mam garaż szeroki na dwa samochody - jaką wybrać bramę", a ty mu na to: "Po co ci szeroki na dwa samochody??? Nie lepiej zrobić węższy ale wyższy i zastosować windę?" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 04.06.2009 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2009 rusek007 to jest z tego co wiem forum to znaczy że każdy może dyskutować i wyrażać swoją opinię. To że ty się z nią nie zgadzasz to już nie mój problem. Mam swoje zdanie swój pogląd na daną sprawę i ją wyrażam i mam do tego prawo! Tu nie chodzi o twój pogląd tylko o fakty. To tak jakby ktoś zapytał: "Mam garaż szeroki na dwa samochody - jaką wybrać bramę", a ty mu na to: "Po co ci szeroki na dwa samochody??? Nie lepiej zrobić węższy ale wyższy i zastosować windę?" Pytanie zabrzmiało : Witam, mam pytanko którędy puścić kable antenowe??? Więc Twoje porównanie nie jest trafione! Co do ilości przewodów to ja zapytałem dlaczego waśnie 8!? Pytałem o układ połączeń i zaproponowałem swój! A może przewodów 9 bo jeszcze do naziemnej anteny! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mattdl 04.06.2009 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2009 Jeżeli talerz ma być na kominie (moim zdaniem wybór niewłaściwy) Zależy o jakim kominie mówimy bo chyba nie wentylacyjnym... Wentylacyjny jak i palny odpada.Talez powinien byc odpowiednio wysoko a co za tym idzie moze zasłonic czesciowo kanały i osłabic ciag.Okopcony talez nie wyglada rewelacyjnie(sygnał sie osłabia od nalotu na czaszy) itp itd. W taki sposób uogólniać też nie ma co bo to nieprawda. Prawdą jest, że lokalizacja anteny na kominie dymowym to nie najlepszy pomysł - z tym się zgodzę, nie powinno się również ciągnąć koncentryków kanałami. Jednakże antene można prawidłowo zamontować na kominie wentylacyjnym w zależności od wysokości komina, lokalizacji względem kierunków świata, kształtu połaci dachowej...nie zasłaniając wylotów i nie koniecznie montując ją powyżej komina... poza tym przy zastosowaniu instalacji odgromowej tym samym zwodem można chronić i antene i komin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts