agnieszkakusi 02.06.2009 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2009 No właśnie...przygotowujemy teren pod płot. Kostka ułożona na wjeździe i dojście do przyszłej bramki. Dziś z mężem stwierdziliśmy, że ta bramka nie będzie u nas używana, że szkoda miejsca, że lepiej zlikwidować kostkę i posiać trawę i posadzić drzewka. Dlaczego doszliśmy do takiego wniosku? Wyjazdy do pracy, sklepu, gdziekolwiek tylko autem, bo mieszkamy na wsi z trudnym połączeniem komunikacyjnym z miastem. Brama będzie przesuwna więc w miarę lekka w obsłudze. Teraz szukam za i przeciw takiego pomysłu. Jak jest u Was? Jak często korzystacie z bramek w swoich ogrodzeniach? Czy częściej używana jest brama właśnie ze względu na auto, a bramka jest mało kiedy używana? Przekonajcie mnie w jedną albo drugą stronę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kielo 02.06.2009 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2009 Ja korzystam codziennie z furtki.Już paru znajomych tak zrobiło że zamontowali tylko bramę bez furtki przesuwną,jedni sobie chwalą, drudzy nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smutna lidka 02.06.2009 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2009 No właśnie...przygotowujemy teren pod płot. Kostka ułożona na wjeździe i dojście do przyszłej bramki. Dziś z mężem stwierdziliśmy, że ta bramka nie będzie u nas używana, że szkoda miejsca, że lepiej zlikwidować kostkę i posiać trawę i posadzić drzewka. Dlaczego doszliśmy do takiego wniosku? Wyjazdy do pracy, sklepu, gdziekolwiek tylko autem, bo mieszkamy na wsi z trudnym połączeniem komunikacyjnym z miastem. Brama będzie przesuwna więc w miarę lekka w obsłudze. Teraz szukam za i przeciw takiego pomysłu. Jak jest u Was? Jak często korzystacie z bramek w swoich ogrodzeniach? Czy częściej używana jest brama właśnie ze względu na auto, a bramka jest mało kiedy używana? Przekonajcie mnie w jedną albo drugą stronę Jedna moja znajoma musiała tak zrobic z powodu nietypowej konfiguracji działki. Przechodząc przez brame zawsze czuję sie trochę dziwnie - czy to jest rzeczowy argument ? Zawsze tez musi szukać pilota do bramy, żeby mnie wpuścic/wypuścić. Mozna zrobic furtkę otwieraną tylko od wewnatrz - wtedy goscie wychodza swobodnie, mozna ja tez czasem zostawiac otwartą na dzień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smutna lidka 02.06.2009 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2009 Wg mnie to wyglada ok jezeli jest dlugi podjazd do domu - wtedy nikt nie zostawia samochodu za ogrodzeniem. Przy krotkim wyglada to dziwnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 02.06.2009 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2009 Mieszkam na wsi bramę mam otwartą praktycznie cały czas. Na noc można zamknąć jedynie. Tzw. furtki rzadko używam. Wszystko zależy od sytuacji. Jeżeli brama ma być zamknięta cały czas furtka musi (powinna) być. Ja osobiście dziwnie bym się czuł gdybym listonosza, gości, rodzinę albo sąsiadów wprowadzał do domu przez bramę, a gdyby była elektryczna to już w ogóle jaja żeby za każdym razem po pilota biegać... FAKT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 02.06.2009 19:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2009 brama będzie przesuwna bez napędu więc kwestia prądu, pilotów odpada. Podjazd ma ok. 15 metrów długości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smutna lidka 02.06.2009 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2009 a goście będą zostawiac auto za ogrodzeniem czy przed? i kto im ta bramę będzie otwierał? sami ? czy będa dzwonić dzwonkiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kielo 02.06.2009 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2009 brama będzie przesuwna bez napędu więc kwestia prądu, pilotów odpada. Podjazd ma ok. 15 metrów długości. Czyli wychodzi na to że bramka by się przydała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Flexus 02.06.2009 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2009 agnieszkakusiNic Wam nie odbiło. Od wieków do tzw. posiadłości, czyli domostw poza miastami, z rozległym terenem (ogrodem), są przeważnie tylko bramy bez furtek (bramek) obok.W dzisiejszych czasach, gdy istnieje mozliwość instalacji domofonu lub wideodomofonu, brak furtki jest tym bardziej praktyczny.PozdrawiamFlexus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 02.06.2009 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2009 my polacy jak nie jestesmy zamnknieci za wysokim lub grubym plotem to, nam odbija Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 02.06.2009 20:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2009 goście auto będa zostawiać za ogrodzeniem. W bramie będzie domofon lub dzwonek tak jakby był w bramce. Flexus, nasza posiadłość to aż 1135mkw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Flexus 02.06.2009 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2009 goście auto będa zostawiać za ogrodzeniem. W bramie będzie domofon lub dzwonek tak jakby był w bramce. Flexus, nasza posiadłość to aż 1135mkw To tym bardziej szkoda tracić miejsce na bramkę i ścieżkę. Ale - bez bramki w zasadzie wchodzą w grę tylko dwie opcje: 1) brama zamknięta i otwierana domofonem (wideodomofonem), 2) brama stale otwarta w dzień a zamykana tylko na noc lub pod nieobecność domowników. Pozdrawiam Flexus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 02.06.2009 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2009 2) brama stale otwarta w dzień a zamykana tylko na noc lub pod nieobecność Flexus Właśnie tak. Tak jak wyżej napisałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtas122 02.06.2009 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2009 Bez furtki lipa, teraz musicie jechać wszędzie samochodem, za pare lat powstanie normalne osiedle, będą sklepy itp. a Wy dalej bramą będziecie wychodzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olasosenko 02.06.2009 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2009 My też nie planujemy furtki i wcale nie uważam żeby nam coś odbiło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 03.06.2009 04:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2009 Wojtas, u nas już nie ma jak powstać normalne osiedle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 03.06.2009 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2009 jak malo miejsca itd to bym rezygnowal. jak jest miejsce na furtke to bym ja robil. ladna kostecza, jakis boczne nasadzenia. czasem jacys goscie wejda furtka, kurier, listonosz itd my w tej chwili praktycznie nin stop wychodzimy brama, wiekszosc autem, czasami rowerami ale to tez przez garaz Z furtki bym nie rezygnowal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 03.06.2009 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2009 Też uważam, że furtka powinna być, bo brama strasznie ciężka. Jak przyjdzie do córki Waszej koleżanka, ty otwierasz domofonem bramę, a takie chucherko nie może nawet jej przesunąć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 03.06.2009 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2009 mam furtkę używałam jej może z 5 razy na 2 lata mieszkania... Mamy bramę i nią wchodzimy - wychodzimy. Każdy z nas ma pilota a dodatkowo jest przycisk w kuchni (okno na bramę to widać, czy otworzyć). Może właśnie dlatego furtka jest nieużywana, że trzeba mieć do niej klucz i otwiera się ręcznie, a brama to cyk i idziemy? Gościom też otwieramy bramę. Listonosza załatwiam przez płot, po co mam go zapraszać do domu? Acha, ale wszystko zależy od terenu. U mnie akurat wejście bramą jest w "centrum uwagi" a nie na wprost garażu. Więc brama jest jak najbardziej używana. Furtka jest z boku i nikomu się nie chce lecieć. Jakby było odwrotnie - brama z boku domu a furtka centralnie, najbliżej budynku, to pewnie by się chodziło przez furtkę. Ale wtedy bym jej zainstalowała napęd Wygodna się zrobiłam, a co Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 03.06.2009 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2009 Też uważam, że furtka powinna być, bo brama strasznie ciężka. Jak przyjdzie do córki Waszej koleżanka, ty otwierasz domofonem bramę, a takie chucherko nie może nawet jej przesunąć... przecież sama się przesuwa nie trzeba nawet dotykać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts