Marcin Borys 02.06.2009 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2009 Szanowni Forumowicze Czy jest jakas alternatywa dla linii telefonicznej np Neostrada lub innych tego typu , kiedy w poblizu nie ma kablówki. Chodzi o coś stabilniejszego , sszybszego i tańszego niż komórki. Poddobno jest coś na kształt telefonu satelitarnego. Bedę wdzieczny za jakieś info. Pozdro MBJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 02.06.2009 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2009 Szanowni Forumowicze Czy jest jakas alternatywa dla linii telefonicznej np Neostrada lub innych tego typu , kiedy w poblizu nie ma kablówki. Chodzi o coś stabilniejszego , sszybszego i tańszego niż komórki. Poddobno jest coś na kształt telefonu satelitarnego. Bedę wdzieczny za jakieś info. Pozdro MBJ Więc chodzi o: 1. Internet 2. Telefon; 3. Telewizję; 4. Czy wszystko na raz ? Bo się zgubiłem. Telefonia satelitarna to raczej z tego co wiem kosztowna sprawa i używana w wyprawach typu zdobywanie bieguna północnego. Ale mogę się mylić. Było by milej i czytelniej jak byś pisał poprawnie i gramatycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkii 03.06.2009 05:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2009 Telefonia satelitarna na terenie naszego kraju nie działa (i jeszcze jakiegoś tam kraju na świecie). Być może się coś już w tej sprawie zmieniło ale tak dotychczas było. Chodzi o kwestie prawne. Telefony satelitarne przełączają się wtedy na sieć GSM. Np. u naszych południowych sąsiadów dość często widać osoby rozmawiające przez SAT. "Komórka" wygląda trochę jak cegła . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_73 03.06.2009 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2009 Co do telefoni sat- prawdopodobnie teminale (telefony) sa skonstruowane tak że jeśli jest jakis zasieg GSM to tel automatycznie przełacza sie na sieć GSM (roaming) Co do internetu to jest juz taka opcja - peełen dostęp via sat bez konieczności kanału zwrotnego w innej postaci : http://www.tooway.com/pl/index.html dział to przez Eutelsaty HB. Nie jest to tani dostęp ale powiedzmy ze w granicach rozsądku zwłaszcza dla tych którzy nie maja żadnej innej alternatywy Co do telefonie w takim przypadku polecam VOiP i po problemie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkii 03.06.2009 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2009 Jednak już działa w Polsce.http://www.ts2.pl/pl/Telefony-satelitarne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poker 03.06.2009 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2009 Szanowni Forumowicze Czy jest jakas alternatywa dla linii telefonicznej np Neostrada lub innych tego typu , kiedy w poblizu nie ma kablówki. Chodzi o coś stabilniejszego , szybszego i tańszego niż komórki. Poddobno jest coś na kształt telefonu satelitarnego. Bedę wdzieczny za jakieś info. Pozdro MBJ Sprecyzuj dokładnie-czy chodzi o internet bezprzewodowy?. Jedni pisza o telefonach satelitarnych (chyba nie o to chodzi).Gdzie masz zamiar podpinac tego neta,bo to tez jest wazne-wies,miasto(warszawa harnówek). Jakie sa w poblizu przeszkody dla sygnału,czy w bliskiej odległosci wystepuja: wysoka zabudowa duza ilosc drzew skupisko lini energetycznych lub linie wysokiego napiecia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VIP Jacek 03.06.2009 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2009 ja natomiast u siebie mam problem z odbiorem sygnału tv z satelity. Działka zalesiona, żadna tv sat nie łapie sygnału. Internet mam z tp sa, ale już tv nie mogę mieć, bo centrala nie przystosowana. Łapię czasami sygnał stojąc na ziemi. Ale, co stojak przenośny i latać za sygnałem - bez sensu. Należałoby wyciąć kilka drzew, ale jak dla mnie to nie rozwiązanie. No i co tu wymyśleć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlok 03.06.2009 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2009 No i co tu wymyśleć? Wysoki maszt - tak by antene drzewa nie zasłaniały. Pawlok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poker 03.06.2009 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2009 ja natomiast u siebie mam problem z odbiorem sygnału tv z satelity. Działka zalesiona, żadna tv sat nie łapie sygnału. Internet mam z tp sa, ale już tv nie mogę mieć, bo centrala nie przystosowana. Łapię czasami sygnał stojąc na ziemi. Ale, co stojak przenośny i latać za sygnałem - bez sensu. Należałoby wyciąć kilka drzew, ale jak dla mnie to nie rozwiązanie. No i co tu wymyśleć? Mozna zamontowac satelite na kominie(czego osobiscie nie polecam) na maszcie(w jednym z watków piszesz iz masz maszt 1.5 metra,stanowczo za niskiokoło 5 m w zwyz),mozna równiez zwiekszyc srednice taleza z przykładowych 60 które sa przewaznie sprzedawane na 100 cm lub 120. Równie dobrze przyczyna takowego problemu moze byc zły kabel koncentryczny,zle ustawiona anten,zniekształcona parabola taleza,i wiele innych przyczyn. Zacznij od umieszczenia anteny na jakims maszcie,i dokładnym ustawieniu na satelite(y). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 03.06.2009 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2009 ja natomiast u siebie mam problem z odbiorem sygnału tv z satelity. Działka zalesiona, żadna tv sat nie łapie sygnału. Internet mam z tp sa, ale już tv nie mogę mieć, bo centrala nie przystosowana. Łapię czasami sygnał stojąc na ziemi. Ale, co stojak przenośny i latać za sygnałem - bez sensu. Należałoby wyciąć kilka drzew, ale jak dla mnie to nie rozwiązanie. No i co tu wymyśleć? A nie da się talerza gdzieś wynieść? On przecież nie musi byc na budynku, może stać choćby i w ogródku. Jak z domu się nie da, to może gdzieś z rogu działki, może od sąsiada, jeśli dogadywalny. A co do internetu - tak dla porządku dodam, że neostrada jest całkowicie niezalezna od centrali i nie o tym centrali tu chodzi, a urządzeń "neostradowych". Wniosek tak czy tak złóż, te urządzenia są cały czas modyfikowane, rozbudowywane, jak będzie w papierach, że tu jest klient na wideostradę, szybciej się doczekasz. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Papolinek 03.06.2009 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2009 ja natomiast u siebie mam problem z odbiorem sygnału tv z satelity. Działka zalesiona, żadna tv sat nie łapie sygnału. Internet mam z tp sa, ale już tv nie mogę mieć, bo centrala nie przystosowana. Łapię czasami sygnał stojąc na ziemi. Ale, co stojak przenośny i latać za sygnałem - bez sensu. Należałoby wyciąć kilka drzew, ale jak dla mnie to nie rozwiązanie. No i co tu wymyśleć? A nie da się talerza gdzieś wynieść? On przecież nie musi byc na budynku, może stać choćby i w ogródku. Jak z domu się nie da, to może gdzieś z rogu działki, może od sąsiada, jeśli dogadywalny. A co do internetu - tak dla porządku dodam, że neostrada jest całkowicie niezalezna od centrali i nie o tym centrali tu chodzi, a urządzeń "neostradowych". Wniosek tak czy tak złóż, te urządzenia są cały czas modyfikowane, rozbudowywane, jak będzie w papierach, że tu jest klient na wideostradę, szybciej się doczekasz. J. Centrala ma tez pewne znaczenie(czyfrowa czy analogowa),tak jak i rodzaj kabla(swiatłowód czy analog) czy tez odległosc od centrali a co za tym idzie predkosc łacza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin Borys 03.06.2009 19:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2009 Bardzo dziękuję za wszystkie posty Chodzi mi o cos na kształt " wszystko w jednym" czyli tv, sieć i oczywiście telefon/ VoIiP/ z jednego talerza. Rejonowa centrala tpsy nie obsługuje neostardy a sygnały telefonii komórkowych są zmienne i zawodne. Z góry dziekuję MBJ PS Zwłaszcza dziękuje za uwagi ortograficzne i stylistyczne.Pracuje nad tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 03.06.2009 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2009 Centrala ma tez pewne znaczenie(czyfrowa czy analogowa),tak jak i rodzaj kabla(swiatłowód czy analog) czy tez odległosc od centrali a co za tym idzie predkosc łacza. Centrala nie ma ŻADNEGO znaczenia, może to być nawet strowger rok produkcji 1946. Liczy się tylko długość linii abonenckiej między gniazdkiem a krosem (a nie centralą) i typ urządzenia szerokopasmowego stojącego przy krosie (czy oferuje tylko neo, czy wideostradę też). J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkii 03.06.2009 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2009 Centrala nie ma ŻADNEGO znaczenia, może to być nawet strowger rok produkcji 1946. Liczy się tylko długość linii abonenckiej między gniazdkiem a krosem (a nie centralą) i typ urządzenia szerokopasmowego stojącego przy krosie (czy oferuje tylko neo, czy wideostradę też). No niezupełnie. Są miejsca w PL (np. Piłka w Puszczy Noteckiej) gdzie centrala jest koncentratorem połączonym radiolinią. Za zbója tam nie postawią DSLAM a bez tego nie będzie Neo. Więc znaczenie ma to czy jest wolny światłowód (albo szansa na jego budowę) do centrali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 03.06.2009 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2009 Ale to są dwie różne rzeczy. Mówimy o możliwości dotarcia do węzła DSLAMowego sygnałem z Polpaku, nie z centrali. Faktycznie w praktyce się to sprowadza do prostego: jest światłowód - można, nie ma - nie można (choć wyjątki naprawdę są), ale nie zmienia to faktu, że rodzaj centrali i jej odległość od tego koncentratora nie mają tu nic do rzeczy.Ale może zakończmy, bo autor wątku nie o to pytał. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 03.06.2009 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2009 Szanowni Forumowicze Czy jest jakas alternatywa dla linii telefonicznej np Neostrada lub innych tego typu , kiedy w poblizu nie ma kablówki. Chodzi o coś stabilniejszego , sszybszego i tańszego niż komórki. Poddobno jest coś na kształt telefonu satelitarnego. Bedę wdzieczny za jakieś info. Pozdro MBJ Jezeli chodzi o net i telefon to moze WiMax, chociaz wiem ze nie wszedzie jest on dostepny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkii 03.06.2009 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2009 Bardzo dziękuję za wszystkie posty Chodzi mi o cos na kształt " wszystko w jednym" czyli tv, sieć i oczywiście telefon/ VoIiP/ z jednego talerza. Rejonowa centrala tpsy nie obsługuje neostardy a sygnały telefonii komórkowych są zmienne i zawodne. Obawiam się że kosztowo będzie to nieakceptowalne. Strona telefonów SAT przewiduje połączenia głosowe plus internet. Poczytaj. Jeśli chodzi o niezawodność połączenia to można próbować stosować HSCD - wolne ale działa dużo stabilniej od GPRS czy nowszych. Sądze jednak że to Cię nie zadowoli (jak dobrze pamiętam to prędkość 9k6). Zostaje jeszcze poszukać jakiegoś lokalnego operatora sieci WiFi. Niestety jakość działania silnie zależy od tego co sobą reprezentuje lokalny dostawca - bywa różnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VIP Jacek 04.06.2009 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2009 poker napisał:Mozna zamontowac satelite na kominie(czego osobiscie nie polecam) na maszcie(w jednym z watków piszesz iz masz maszt 1.5 metra,stanowczo za niskiokoło 5 m w zwyz),mozna równiez zwiekszyc srednice taleza z przykładowych 60 które sa przewaznie sprzedawane na 100 cm lub 120. Równie dobrze przyczyna takowego problemu moze byc zły kabel koncentryczny,zle ustawiona anten,zniekształcona parabola taleza,i wiele innych przyczyn. Zacznij od umieszczenia anteny na jakims maszcie,i dokładnym ustawieniu na satelite(y). pawlok narazie to nie mam jeszcze kupionego żadnego zestawu sat. Przyjeżdżają anteniarze i szukają sygnału. Na kominie odpada, bo też nie łapie, nawet ze sztycą ok. 3 m. Wokoło domu rosną drzewa. Jednemu udało się złapać sygnał z ziemi z trawnika. Nawet zrobiłem taki przenośny stojak na antenę, ale boję się, że jak np. bedzie silny wiatr, to może gubić sygnał i będę musiał ponownie go szukać. A poza tym sygnał odbierany jest tuż nad wierzchołkami drzew i może być lipa. Ale jak nie znajdę lepszego rozwiązania, to pozostanie mi tylko ten stojak. A nie da się talerza gdzieś wynieść? On przecież nie musi byc na budynku, może stać choćby i w ogródku. Jak z domu się nie da, to może gdzieś z rogu działki, może od sąsiada, jeśli dogadywalny. A co do internetu - tak dla porządku dodam, że neostrada jest całkowicie niezalezna od centrali i nie o tym centrali tu chodzi, a urządzeń "neostradowych". Wniosek tak czy tak złóż, te urządzenia są cały czas modyfikowane, rozbudowywane, jak będzie w papierach, że tu jest klient na wideostradę, szybciej się doczekasz. z sąsiadami żyję dobrze, ale wolę nie obarczać ich swoimi problemami. Wiadomo jak jest dzisiaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts