krzysztofj5 02.06.2009 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2009 Ściana: biały pustak pianowy, tynk cementowo wapienny i gładź gipsowa oraz stara warstwa kolorowej farby dekoral. Przygotowanie do malowania. Na gładzi wystąpiły pęknięcia, więc ktoś mi poradził, że można je przed malowaniem zaszpachlować klejem do płytek ceramicznych. Klej (nie pamiętam jaki) miał ciemny kolor i wypełnił pęknięcia. Potem pomalowałem ścianę kolorowym dekoralem dwa razy i w miejscach wypełnionych klejem pęknięć powstały ciemne przebarwienia w kolorze farby (przebarwienia szersze niż same pęknięcia). Te ciemne przebarwienia pomalowałem jeszcze 5 razy i nadal występują po wyschnięciu farby z taką samą intensywnością.Proszę o radę w jaki sposób mogę się ich pozbyć.Dla mnie jest to trochę dziwna sprawa, że w sumie 7 warstw farby kolorowej nie potrafi skutecznie zlikwidować plam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dozi 02.06.2009 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2009 Dziwna sprawa co nie...? może tapeta? Żarty na bok, po pierwsze co trzeba zrobić, to podziękować koledze, który doradził wyprawki robić klejem do płytek. Ja pęknięcia w starych tynkach usuwam poprzez zrobienie na nich małych rowków, tak na 3 mm ze 2 głębokie, smaruję gruntem, kładę szpachlówkę spoinową, i siatkuję, wygładzam gipsem itd. Kleje do płytek mają niską wodochłonność szczególnie te na zewnątrz budynku, a może taki pan miał. Stąd na tym odcinku farba nie wchłania się jak na reszcie.Jak bardzo jest to widoczne, że aż kuje po oczach, to niech pan przeszlifuje ten przebarwiony pas starając się usunąć ten klej, przeciągnąć gipsem, szlifowanie, gruntowanie, malowanie 2 razy, a za trzecim przeleć całą ścianę. Raczej farby na plamy tutaj nie pomogą. Można też położyć Vlies i przemalować, a pęknięcie zniknie na pewno! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTiiii 02.06.2009 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2009 Genialny miał pomysł. Ehhh... moze pomoc odpowiedni grunt. Grunt do scian ciezko wchlaniajacych, cos takiego. Moze na tluste plamy... Sprobuj w ten sposob bo inaczej kucie tych miejsc tylko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 03.06.2009 03:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2009 ... Proszę o radę w jaki sposób mogę się ich pozbyć ... to co było szpachlowane klejem, zaszpachlowac gipsem i pomalowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts