Asia777 02.06.2009 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2009 Witam Jesteśmy na etapie hydrauliki w domku i chciałabym się Was poradzić. Hydraulik mówi, że mimo podłogówki w salonie i kuchni dobrze byłoby dodać kaloryfer w wykuszu..Nie bardzo mi się ten pomysł podoba bo po co szpecić ścianę skoro jest podłogówka...Dodam, że salon ma 30m2 i jest w nim także kominek. Może być bez kaloryfera ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ushi 03.06.2009 05:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2009 Też mamy salon około 30 m2, ogrzewany podłogówką i z kominkiem. Podczas wykonywania instalacji c.o., hydraulik poradził nam, mimo podłogówki podprowadzić rury do dodatkowego kaloryfera, co też niniejszym uczyniliśmy. W tej chwili mamy alternatywę i po sezonie grzewczym czy dwóch w momencie jak by podłogówka nie radziła sobie z tak dużym pomieszczeniem to mamy schowane w ścianie dwie rurki do dodatkowego grzejnika, ale tylko tak na wszelki wypadek. Wiadomo że to więcej materiału, ale chyba lepiej dmuchać na zimne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_73 03.06.2009 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2009 Te rurki do kaloryferów to macie poprowadzone z ekstra rozdzielacza czy z tego samego co podłogówka - pytam bo sie własnie w innym wątku zastanawiam jak to rozwiązać bo też chcę sobie taką alternatywę zostawić.Przy okazji jak są zakończone: zaślepione czy obieg zamknięty nierozcięty PEXtam gdzie bedzie kaloryfer. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ushi 03.06.2009 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2009 O ile dobrze pamiętam to są dwie zaślepione rurki doprowadzone po podłodze do ściany gdzie będzie ewentualnie kaloryfer. Podłogówkę mamy poprowadzoną z rozdzielaczy a kaloryfery osobną instalacją. Co prawda większość podłóg na dole mamy w podłogówce, ale jest w pobliżu jeszcze grzejnik łazienkowy i kaloryfer w jednym pokoju więc jakoś strasznie daleko nie trzeba było ciągnąć tych rur do tego dodatkowego kaloryfera w salonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rusek007 03.06.2009 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2009 Ja mam na dole 70mkw podłogówki i zero grzejników. Przemieszkałem 2 sezony grzewcze i jest super!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rusek007 03.06.2009 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2009 Sorry, w łazience jest drabinka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 03.06.2009 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2009 Witam Jesteśmy na etapie hydrauliki w domku i chciałabym się Was poradzić. Hydraulik mówi, że mimo podłogówki w salonie i kuchni dobrze byłoby dodać kaloryfer w wykuszu..Nie bardzo mi się ten pomysł podoba bo po co szpecić ścianę skoro jest podłogówka...Dodam, że salon ma 30m2 i jest w nim także kominek. Może być bez kaloryfera ?? Tak może byc bez grzejnika a zpodłogówką jest tak że im powierzchnia wieksza tym łatwiej ją ogrzac podłogówką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 03.06.2009 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2009 a ja mam w salonie podłogówkę oraz kaloryfer (kaloryfer jest jednopłytowy i na pewno w zimie nie dałby rady nagrzać sam salonu. BTW: Wisi za kanapą i nie rzuca się bardzo w oczy) - w sezonie grzewczym podłogówka pracowała sama i dawała radę ale parę dni temu jak zrobiło się chłodno wieczorem to po prostu włączyłem ogrzewanie i odkręciłem kaloryfer - podłogówka nagrzałaby salon dopiero na rano - no ale jak nie ma grzejnika to zawsze można wstawić na chwilę jakąś farelkę. niestety to jedna z głównych wad (i zalet) podłogówki - duża bezwładność. Jak potrzebujesz szybko nagrzać pomieszczenie to podłogówka po włączeniu od razu tego nie zrobi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rusek007 03.06.2009 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2009 a ja mam w salonie podłogówkę oraz kaloryfer (kaloryfer jest jednopłytowy i na pewno w zimie nie dałby rady nagrzać sam salonu. BTW: Wisi za kanapą i nie rzuca się bardzo w oczy) - w sezonie grzewczym podłogówka pracowała sama i dawała radę ale parę dni temu jak zrobiło się chłodno wieczorem to po prostu włączyłem ogrzewanie i odkręciłem kaloryfer - podłogówka nagrzałaby salon dopiero na rano - no ale jak nie ma grzejnika to zawsze można wstawić na chwilę jakąś farelkę. niestety to jedna z głównych wad (i zalet) podłogówki - duża bezwładność. Jak potrzebujesz szybko nagrzać pomieszczenie to podłogówka po włączeniu od razu tego nie zrobi. Panowie bez przesady, z tą bezwładnością podłogówki nie jest tak żle. Jak zrobiło się zimno też przepalałem i zapowiada się, że będę przepalał, po pół godzinie w salonie jest już przyjemnie, (szyba z kominka tez grzeje) a rano skumulowane ciepełko daje znać o sobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 03.06.2009 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2009 to raczej efekt, że grzałeś kominkiem i to ta szyba nagrzała (domyślam sięże kominek z płaszczem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał ... 03.06.2009 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2009 A ja nie mam ani podłogówki, ani grzejnika ani nawet kominka. Jest ciepło i ładnie ! http://www.gamber.pnet.ws/obrazy/60.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yorki_man 03.06.2009 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2009 Musze się przyznać, że w identycznym pomieszczeniu mam kaloryfer (tylko jeden). Po co ? Ano podłogówka, która jest na całym dole domu daje co prawda rade ale jak po dłuższej nieobecności wracamy do domu to wystarczy odkręcić kaloryfer i po 10 min już cieplutko, zanim się w kominku rozpali a podłoga rozrusza to trochę schodzi. Osobiście jestem zadowolony i polecam takie rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asia777 03.06.2009 15:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2009 dziękuje bardzo za odpowiedzi Myślę, żeby może zrobimy jak Ushi na wszelki wypadek i kiedyś jak będzie zimno najwyżej się doczepi kaloryfer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ubek 04.06.2009 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2009 A ja nie mam ani podłogówki, ani grzejnika ani nawet kominka. Jest ciepło i ładnie ! http://www.gamber.pnet.ws/obrazy/60.jpg A co - ścienne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rusek007 04.06.2009 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2009 Najpewniej te co dmucha i troche brudzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts