adrianek9999 03.06.2009 05:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2009 Moi drodzy, przeglądam forum i dużo jest niepochlebnych opinii o ociepleniu domu z BK styropianem. Wełna jest lepsza ale droga. Zaznaczam że nie posiadam wentylacji mechanicznej. I teraz moja prośba do WAS. Zdecydowałem się na styropian, wentylacja grawitacyjna. Napiszcie proszę czy może u Was w domu lub u Waszych znajomych pokazała się wilgoć lub pleśń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 03.06.2009 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2009 zapodaj pare linkow z tych "dużo", chętnie i ja dowiem się o niepochlebnych opiniachsmotrisz w knigu widzisz figu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 03.06.2009 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2009 ... Napiszcie proszę czy może u Was w domu lub u Waszych znajomych pokazała się wilgoć lub pleśń pleśń maja ci którzy zafundowali sobie szczelne okna i drzwi i z obawy, że zapłacą wysokie rachunki za ogrzewanie - przestali wietrzyć ... oszczędnisie - chytruski - inaczej mówiac ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mery26 03.06.2009 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2009 mam chałupe z BK +styro -nawet w I roku nie widziałem wilgoci-nie panikuj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
phans 03.06.2009 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2009 Napiszcie proszę czy może u Was w domu lub u Waszych znajomych pokazała się wilgoć lub pleśń Słyszałem o takim przypadku i wystąpiła jeszcze przed zamieszkaniem ale nie dociekałem w czym był problem. Wg mnie takie przypadki są rzadkie ale bardziej prawdopodobne niż w przypadku np. ceramiki. BK traci mocno swoje właściwości izolacyjne pod wpływem wilgoci (w przeciwieństwie do ceramiki). Zainstaluj sobie higrometr(sprawdzaj wilgotność powietrza), poczytaj o went. grawitacyjnej(właściwy nawiew/wywiew) i będzie ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 03.06.2009 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2009 Wełna jest lepsza ale droga. Pod jakim względem lepsza? Tylko nie pisz że z wełną ściana oddycha Tu by się przydał Adam, jeden post na pół strony i po temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 03.06.2009 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2009 Jeśli wilgotne powietrze nie będzie przechodziło przez ścianę na zewnątrz w ilościach, które mogą spowodować jej skroplenie pod styropianem to nie ma problemu. Piszesz z resztą, że już zdecydowałeś się na styropian to chcesz sobie humor poprawić/pogorszyć?Styropian powoduje opisywane problemy głównie w starych domach, w których ściany są zawilgocone, a odprowadzanie jej (wentylacja) jest słabe.Wełna jest lepsza pod tym względem oraz pod tym, że nie zmienia swoich wymiarów i właściwości w czasie użytkowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adrianek9999 03.06.2009 08:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2009 Do Barbossa - źle się wyraziłem, nie dużo ale sprzeczne, pardon Do brzoza - wietrze wietrze Do Piczman - czytałem Adama - wielki Szacun dla niego Do zbigmor - Dzięki za pierwsze zdanie Idę do dzienników obadać ten Wasz styro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 03.06.2009 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2009 Styropian powoduje opisywane problemy głównie w starych domach, w których ściany są zawilgocone, a odprowadzanie jej (wentylacja) jest słabe. Wełna jest lepsza pod tym względem oraz pod tym, że nie zmienia swoich wymiarów i właściwości w czasie użytkowania. fakt na zdjęciu poniżej od razu widać o ile wełna lepsza od styropianu http://www.konrad-fischer-info.de/7SCHI02.JPG stary dom który ocieplono wełną, dodatkowo wymieniono okna i bardzo skutecznie zatkano wszelkie wywietrzniki, wilgoć zaczęła zbierać się w wełnie, i oprócz znacznego pogorszenia izolacyjności stała się jeszcze idealna pożywką dla grzyba A może bez ściemniania bo po pierwsze to co pokazujesz nie wygląda na wełnę do ociepleń ścian, a po drugie skąd wniosek, że styropian byłby lepszy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekot 03.06.2009 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2009 ja , ja widziałem u siebie pleś , na chlebie bo za długo stał , ale nie wiem czy to związek z styropianem a jeszcze jedno skoro wełna jest taka extra wyentylacyjna , czy BK lub inny cud miód wymiennik paraprzepuszczalny używany do murowania lub izolacji czy ktoś zna kogoś kto postawił dom z BK lub izolował wełną i nie zrobił w domu żadnej wentylacji bo po co skoro tak swietnie pozbywa się wilgoci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 03.06.2009 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2009 Kiedyś większość fachowców przyklaskiwała zasadzie o budowaniu ścian z warstw o coraz mniejszym oporze dyfuzyjnym licząc w kierunku od wewnątrz na zewnątrz. I było dobrze i logicznie. Dzisiaj wiele osób twierdzi, że ta zasada nie obowiązuje w ich przypadku. Fizyka budowli się zmieniła?Możliwości techniczne się zwiększyły i wiele rzeczy można już zrobić inaczej niż kiedyś, co nie oznacza, że zawsze warto. Każdy ma wybór, ale niech to będzie wybór świadomy, a nie poddawanie się opinii zasłyszanych od kogoś.Powodzenia i satysfakcji z własnych wyborów życzę (i to bez sarkazmu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 03.06.2009 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2009 Oj zbigmor. Oczywiście, że idealnie byłoby, jakby ten opór dyfuzyjny był coraz mniejszy*. Ale położenie wełny nie zapewnie takiego usuwania pary wodnej, żeby zapobiec powstawaniu pleśni i grzybów w sytuacji, gdy niedomaga wentylacja. I odwrotnie - jeśli wentylacja działa poprawnie, to fakt, że styropian stawia duży opór parze nic nikomu nie szkodzi, bo woda usuwana jest przez wentylację. Ergo - to, czy będziesz miał pleśń czy nie zależy nie od rodzaju zastosowanego materiału izolacyjnego, a od tego, czy poprawnie działa wentylacja. Dla porządku - uważam, że wełna ma nieco więcej zalet od styropianu (choć ma i wady), ale na wełne mnie nie stać. Więc mam styro. I wentylację mechaniczną * Czy ktoś pamięta o tym dobierając tynk zewnętrzny (akryl!) i farby, którymi maluje pokoje? MSZ nieczęsto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 03.06.2009 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2009 (...) Ergo - to, czy będziesz miał pleśń czy nie zależy nie od rodzaju zastosowanego materiału izolacyjnego, a od tego, czy poprawnie działa wentylacja. Pytanie w związku z takim twierdzeniem: rozpatrując rzecz czysto teoretycznie to dopuszczalne byłoby szczelne owiniecie domu np. polietylenową folią bąbelkową, nawet w kilku warstwach (to zdaje się świetny izolator), bez obaw o pleśń, bo (sprawna) wentylacja wszystko załatwi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 03.06.2009 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2009 Każdy ma wybór, ale niech to będzie wybór świadomy, a nie poddawanie się opinii zasłyszanych od kogoś. Np opinii o starych "dobrych" fachowcach Kiedyś większość fachowców przyklaskiwała zasadzie o budowaniu ścian z warstw o coraz mniejszym oporze dyfuzyjnym licząc w kierunku od wewnątrz na zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 03.06.2009 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2009 tak jako odp dla hesa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qgiel 03.06.2009 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2009 Pytanie w związku z takim twierdzeniem: rozpatrując rzecz czysto teoretycznie to dopuszczalne byłoby szczelne owiniecie domu np. polietylenową folią bąbelkową, nawet w kilku warstwach (to zdaje się świetny izolator), bez obaw o pleśń, bo (sprawna) wentylacja wszystko załatwi ? Mimo że pominąłeś temat okien, to jeśli zrobimy założenie, że między tą folię a ściany nie dostanie się wilgoć z zewnątrz ( a musimy takie założenie zrobić, bo przy prawidłowym ociepleniu styropianem, woda deszczowa czy inna wilgoć nie ma szans dostać się między warstwy), możesz owinąć domek i 10 warstwami folii z bąbelkami, a grzyb czy pleśń się nie pojawi. Gdybyś chwilkę pomyślał, to sam zrozumiałbyś, że między warstwą styropianu z tynkiem i wyprawą a folią, nie ma żadnej praktycznej różnicy w tzw. paroprzepuszczalności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 03.06.2009 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2009 Odpowiedzi już padły. Zresztą oczywiste. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 04.06.2009 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2009 a po drugie skąd wniosek, że styropian byłby lepszy? bo styropian nie ciągnie wilgoci, i w trakcie użytkowania nie zmienia swoich właściwości izolacyjnych, a wilgotna wełna jak widać na zdjęciu ma z tym duży problem Co to znaczy, że styropian nie ciągnie wilgoci? Chyba nie, że nie nasiąka? I mokry tak samo nie jest dobrym izolatorem. Skąd ludzie biorą takie teorie? Wełna na zdjęciu nie jest wełną fasadową, a i tak problemem tam jest wadliwe wykonanie, a nie własności użytego materiału. Są miejsca, gdzie lepiej jest użyć styropianu i są takie, gdzie lepiej użyć wełny, ale nie zależy to od marketingu, czy zasobności portfela kogokolwiek. Do Depi: Ale położenie wełny nie zapewnie takiego usuwania pary wodnej, żeby zapobiec powstawaniu pleśni i grzybów w sytuacji, gdy niedomaga wentylacja. Do pewnych wartości wystarczy (odpowiednia ilość pary i odpowiednie niedomaganie wentylacji) I odwrotnie - jeśli wentylacja działa poprawnie, to fakt, że styropian stawia duży opór parze nic nikomu nie szkodzi, bo woda usuwana jest przez wentylację. Tak jak poprzednio - do pewnych wartości. Bez względu na rodzaj wentylacji para zawsze wejdzie w ścianę co nie zawsze musi być problemem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konrad Fischer 04.06.2009 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2009 @mpoplaw: Sie haben vergessen, die Quelle meines Dämmstoff-Schimmel-Bildes zu zitieren, hier ist sie: Stare budownictwo i ochrona zabytków informacje Danke für das Verwenden meines Aufklärungs-Bildes und besten Gruß! KonradHochstadt am MainDeutschland Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 04.06.2009 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2009 z linku: W samym materiale przewodzenie ciepla nastepuje poprzez zjawisko promieniowania (fotony/fonony). A w takim przypadku tylko masywny material budowlany dziala jako izolacja. hmmmm.... hes, co Ty na to? i chyba gdzieś tam psioczy na styro, tylko nic konkretnego nie mogę znaleźć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts