Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Beton kom.+styropian=pleśń i wilgoć???

Recommended Posts

Moi drodzy, przeglądam forum i dużo jest niepochlebnych opinii o ociepleniu domu z BK styropianem. Wełna jest lepsza ale droga. Zaznaczam że nie posiadam wentylacji mechanicznej. I teraz moja prośba do WAS.

Zdecydowałem się na styropian, wentylacja grawitacyjna. Napiszcie proszę czy może u Was w domu lub u Waszych znajomych pokazała się wilgoć lub pleśń :roll:

• Odpowiedzi 58
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

... Napiszcie proszę czy może u Was w domu lub u Waszych znajomych pokazała się wilgoć lub pleśń :roll:

pleśń maja ci którzy zafundowali sobie szczelne okna i drzwi i z obawy, że zapłacą wysokie rachunki za ogrzewanie - przestali wietrzyć ...

oszczędnisie - chytruski - inaczej mówiac ...

Napiszcie proszę czy może u Was w domu lub u Waszych znajomych pokazała się wilgoć lub pleśń :roll:

Słyszałem o takim przypadku i wystąpiła jeszcze przed zamieszkaniem ale nie dociekałem w czym był problem. Wg mnie takie przypadki są rzadkie ale bardziej prawdopodobne niż w przypadku np. ceramiki. BK traci mocno swoje właściwości izolacyjne pod wpływem wilgoci (w przeciwieństwie do ceramiki).

Zainstaluj sobie higrometr(sprawdzaj wilgotność powietrza), poczytaj o went. grawitacyjnej(właściwy nawiew/wywiew) i będzie ok :-)

Jeśli wilgotne powietrze nie będzie przechodziło przez ścianę na zewnątrz w ilościach, które mogą spowodować jej skroplenie pod styropianem to nie ma problemu.

Piszesz z resztą, że już zdecydowałeś się na styropian to chcesz sobie humor poprawić/pogorszyć?

Styropian powoduje opisywane problemy głównie w starych domach, w których ściany są zawilgocone, a odprowadzanie jej (wentylacja) jest słabe.

Wełna jest lepsza pod tym względem oraz pod tym, że nie zmienia swoich wymiarów i właściwości w czasie użytkowania.

Styropian powoduje opisywane problemy głównie w starych domach, w których ściany są zawilgocone, a odprowadzanie jej (wentylacja) jest słabe.

Wełna jest lepsza pod tym względem oraz pod tym, że nie zmienia swoich wymiarów i właściwości w czasie użytkowania.

fakt na zdjęciu poniżej od razu widać o ile wełna lepsza od styropianu

http://www.konrad-fischer-info.de/7SCHI02.JPG

stary dom który ocieplono wełną, dodatkowo wymieniono okna i bardzo skutecznie zatkano wszelkie wywietrzniki, wilgoć zaczęła zbierać się w wełnie, i oprócz znacznego pogorszenia izolacyjności stała się jeszcze idealna pożywką dla grzyba

A może bez ściemniania bo po pierwsze to co pokazujesz nie wygląda na wełnę do ociepleń ścian, a po drugie skąd wniosek, że styropian byłby lepszy?

ja , ja widziałem u siebie pleś , na chlebie bo za długo stał , ale nie wiem czy to związek z styropianem

a jeszcze jedno skoro wełna jest taka extra wyentylacyjna , czy BK lub inny cud miód wymiennik paraprzepuszczalny używany do murowania lub izolacji czy ktoś zna kogoś kto postawił dom z BK lub izolował wełną i nie zrobił w domu żadnej wentylacji bo po co skoro tak swietnie pozbywa się wilgoci

Kiedyś większość fachowców przyklaskiwała zasadzie o budowaniu ścian z warstw o coraz mniejszym oporze dyfuzyjnym licząc w kierunku od wewnątrz na zewnątrz. I było dobrze i logicznie. Dzisiaj wiele osób twierdzi, że ta zasada nie obowiązuje w ich przypadku. Fizyka budowli się zmieniła?

Możliwości techniczne się zwiększyły i wiele rzeczy można już zrobić inaczej niż kiedyś, co nie oznacza, że zawsze warto. Każdy ma wybór, ale niech to będzie wybór świadomy, a nie poddawanie się opinii zasłyszanych od kogoś.

Powodzenia i satysfakcji z własnych wyborów życzę (i to bez sarkazmu).

Oj zbigmor. Oczywiście, że idealnie byłoby, jakby ten opór dyfuzyjny był coraz mniejszy*. Ale położenie wełny nie zapewnie takiego usuwania pary wodnej, żeby zapobiec powstawaniu pleśni i grzybów w sytuacji, gdy niedomaga wentylacja. I odwrotnie - jeśli wentylacja działa poprawnie, to fakt, że styropian stawia duży opór parze nic nikomu nie szkodzi, bo woda usuwana jest przez wentylację.

Ergo - to, czy będziesz miał pleśń czy nie zależy nie od rodzaju zastosowanego materiału izolacyjnego, a od tego, czy poprawnie działa wentylacja.

Dla porządku - uważam, że wełna ma nieco więcej zalet od styropianu (choć ma i wady), ale na wełne mnie nie stać. Więc mam styro.

I wentylację mechaniczną :)

* Czy ktoś pamięta o tym dobierając tynk zewnętrzny (akryl!) i farby, którymi maluje pokoje? MSZ nieczęsto.

(...)

Ergo - to, czy będziesz miał pleśń czy nie zależy nie od rodzaju zastosowanego materiału izolacyjnego, a od tego, czy poprawnie działa wentylacja.

Pytanie w związku z takim twierdzeniem: rozpatrując rzecz czysto teoretycznie

to dopuszczalne byłoby szczelne owiniecie domu np. polietylenową folią bąbelkową, nawet w kilku warstwach (to zdaje się świetny izolator), bez obaw

o pleśń, bo (sprawna) wentylacja wszystko załatwi ?

Każdy ma wybór, ale niech to będzie wybór świadomy, a nie poddawanie się opinii zasłyszanych od kogoś.

Np opinii o starych "dobrych" fachowcach :lol: :lol:

Kiedyś większość fachowców przyklaskiwała zasadzie o budowaniu ścian z warstw o coraz mniejszym oporze dyfuzyjnym licząc w kierunku od wewnątrz na zewnątrz.

Pytanie w związku z takim twierdzeniem: rozpatrując rzecz czysto teoretycznie

to dopuszczalne byłoby szczelne owiniecie domu np. polietylenową folią bąbelkową, nawet w kilku warstwach (to zdaje się świetny izolator), bez obaw

o pleśń, bo (sprawna) wentylacja wszystko załatwi ?

Mimo że pominąłeś temat okien, to jeśli zrobimy założenie, że między tą folię a ściany nie dostanie się wilgoć z zewnątrz ( a musimy takie założenie zrobić, bo przy prawidłowym ociepleniu styropianem, woda deszczowa czy inna wilgoć nie ma szans dostać się między warstwy), możesz owinąć domek i 10 warstwami folii z bąbelkami, a grzyb czy pleśń się nie pojawi.

Gdybyś chwilkę pomyślał, to sam zrozumiałbyś, że między warstwą styropianu z tynkiem i wyprawą a folią, nie ma żadnej praktycznej różnicy w tzw. paroprzepuszczalności.

a po drugie skąd wniosek, że styropian byłby lepszy?

bo styropian nie ciągnie wilgoci, i w trakcie użytkowania nie zmienia swoich właściwości izolacyjnych, a wilgotna wełna jak widać na zdjęciu ma z tym duży problem

Co to znaczy, że styropian nie ciągnie wilgoci? Chyba nie, że nie nasiąka? I mokry tak samo nie jest dobrym izolatorem. Skąd ludzie biorą takie teorie? Wełna na zdjęciu nie jest wełną fasadową, a i tak problemem tam jest wadliwe wykonanie, a nie własności użytego materiału.

Są miejsca, gdzie lepiej jest użyć styropianu i są takie, gdzie lepiej użyć wełny, ale nie zależy to od marketingu, czy zasobności portfela kogokolwiek.

Do Depi:

Ale położenie wełny nie zapewnie takiego usuwania pary wodnej, żeby zapobiec powstawaniu pleśni i grzybów w sytuacji, gdy niedomaga wentylacja.

Do pewnych wartości wystarczy (odpowiednia ilość pary i odpowiednie niedomaganie wentylacji)

I odwrotnie - jeśli wentylacja działa poprawnie, to fakt, że styropian stawia duży opór parze nic nikomu nie szkodzi, bo woda usuwana jest przez wentylację.

Tak jak poprzednio - do pewnych wartości. Bez względu na rodzaj wentylacji para zawsze wejdzie w ścianę co nie zawsze musi być problemem.

@mpoplaw: Sie haben vergessen, die Quelle meines Dämmstoff-Schimmel-Bildes zu zitieren, hier ist sie:

Stare budownictwo i ochrona zabytków informacje

Danke für das Verwenden meines Aufklärungs-Bildes und besten Gruß!

Konrad

Hochstadt am Main

Deutschland

z linku:

W samym materiale przewodzenie ciepla nastepuje poprzez zjawisko promieniowania (fotony/fonony). A w takim przypadku tylko masywny material budowlany dziala jako izolacja.

hmmmm....

hes, co Ty na to?

i chyba gdzieś tam psioczy na styro, tylko nic konkretnego nie mogę znaleźć :-?