Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Domofon - jak podłaczyć?

Zygul

Recommended Posts

Witam,

Jestem "szczęsliwym" posiadaczem przelotowej skrzynki pocztowej z domofonem. Czy ktoś, posiada może schemat, jak podłaczyć taki domofon do elektrozamka otwierającego furtkę oraz do zestawu słuchawkowego w domu?

http://www.impulspw.com.pl/src/foto/skrzynka3m.jpg

Przyznam, że po czasach budowy nie została mi żadna dokumentacja.

Po zdjeciu ściany czołowej uzyskuję dostęp do około 20 złączy, wiec cięzko podejść do tematu na zasadzie prób - za dużo kombiinacji. Znalazłem prawdopodobnie stronę producenta http://www.impulspw.com.pl/produkty.php?gr=6.

• 4 years później...

Jest. Możesz to zrobić choćby tak, że podpinasz się z zasilaniem do elektrozaczepu przez przycisk, który w stanie zwolnionym łączy elektrozaczep z domofonem (jak na rysunku), a po wciśnięciu odłącza elektrozaczep od instalacji domofonowej a łączy z zasilaniem (przypuszczam, że masz elektrozaczep na 12V). Zasilanie masz na dwóch z czterech przewodów łączących bazę i panel bramowy.

Ale zapewne da się to zrobić prościej, tylko wymagałoby to instrukcji do Twojego zestawu.

Edytowane przez m.k.k

źle zrozumiałeś.

+12V bierzesz z jednej (prawdopodobnie czerwona) żył łączących bramę z unifonem, sprawdź miernikiem lub w instrukcji.

Minus powinien iść czarną żyłą między unifonem a kasetą zewnętrzną i zapewne jest na stałe spięty z minusem elektrozaczepu. Miernik Ci powie.

Przycisk przełączający (jak schodowy), ale oczywiście chwilowy. W stanie zwolnionym jak na rysunku.

domofon.jpg