bimbelt 03.06.2009 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2009 Ostatnio widziałem u znajomego w ogrodzie chodniczek z cegły. Jako, że mam sporo poniemieckiej cegły rozbiórkowej, pomyślałem, że zrobiłbym też coś takiego u siebie. Tylko czy ta cegła będzie trwała? Trzeba by chyba czymś zaimpregnować? Jak podejść do tego tematu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slavek_ 07.06.2009 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2009 Witam.Cegła tak jak i każdy materiał ma pewną nasiąkliwość. Nie wiem jakie te cegły są które posiadasz. Dobra cegła klinkierowa ma nasiąkliwość mniejszą od 6% a to powoduje ze jest materiałem trwałym. Chodzi tu o działanie wody i mrozu. Generalnie do tworzenia chodników używa się kostki betonowej, granitowej czy cegły klinkierowej. Osobiście widziałem schody zrobione z cegły pozostałej bo budowie po 2 zimach. Widok nieciekawy, cegły popękane, rozwarstwione, miekkie. Wszystko przez mróz i wode. Także proponuje zastosowanie pełnej (!) i dobrej cegły klinkierowej wysokotemperaturowej albo materiałow przystosowanych do takich celów tj. kostki betonowej lub granitowej. PozdrawiamSławek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damian 48 24.06.2009 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 Cegła na chodnik to nie zwykła cegła klinkierowa, ale jej odmiana – klinkierowa cegła brukowa. Ma ją w ofercie każdy większy producent cegieł (na pewno Roben). Jej układanie wymaga (podobnie jak kostka granitowa, czy betonowa) odpowiedniego przygotowania podłoża – więc może lepiej nie eksperymentować z przedwojennym materiałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomaszek71 24.06.2009 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 Ostatnio widziałem u znajomego w ogrodzie chodniczek z cegły. Jako, że mam sporo poniemieckiej cegły rozbiórkowej, pomyślałem, że zrobiłbym też coś takiego u siebie. Tylko czy ta cegła będzie trwała? Trzeba by chyba czymś zaimpregnować? Jak podejść do tego tematu? Ja mam także z rozbiurki wygląda wyśmienicie,a kładłem 5 lat temu ja bym się nie zastanawiał ,ale pracy było wiele z jej oczyszczeniem Jeśli to faktycznie jest dobra KLINKIEROWA cegła poniemicka to niepowinno być kłopotów Moja to dzwoniła jak ją puknołeś młotkiem zresztą w Zabrzu Mikulczycach jest taka ulica od 90 lat http://www.zumi.pl/namapie.html?qt=&loc=Zabrze%2C+Nowodworska+&Submit=Szukaj&cId=&sId=&x=64&y=12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jimt 25.06.2009 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2009 http://www.fotosik.pl/show.php?q=parkchorzowski&p=16&u=pokaz_obrazek/9b5b08028ed46802.html W parku chorzowskim (wpkiw) jest kilka kilometrów dróg z cegły i trzymaja sie super bez specjalnych zabiegów. Powyzej niestety w zimie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts