Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka temperatura w domu?

mada

Recommended Posts

Jest mu za ciepło? A jak popoatrzy na licznik gazu to może nawet i gorąco :wink:

A tak na poważnie to rzeczywiście dla mnie temperatura 19 stC jest OK a dla żony (niskociśnieniowiec) to wręcz Syberia :-?

Czyli recepty brak. Regułą jest tylko zmniejszanie temperatury w okresie nocnym. I oczywiście, najcieplejszym pomieszczeniem w budynku winna być łazienka.

U mnie będzie 20 w dzień i max 18 w nocy - 17 w sypialni. W obecnym mieszkaniu mam średnio 16-17 całodobowo (w nocy w sypialni 15-16) i to odrobinę za mało.

Ja jednak wychodzę z założenia, że zimą po to są swetry, aby je nosić - olśniło mnie podczas odwiedzin u znajomych mieszkających nad Atlantykiem we Francji - bezskutecznie dopytywałem się o system kompleksowego ogrzewania ich domu i panujące w nim zimą temperatury - zrozumiałem dopiero, jak zobaczyłem ich kolekcję swetrów. Poza tym przy 16-17 stopniach śpi się wyśmienicie...

Acha, tylko w łazience ma być cieplej i to także w stopy (mała podłogówka).

Pozdro

A ja jestem załamany bo palę tylko w kominku i mam 23 nawet wczoraj 25,5 stopnia. Palę skromnie - chyba te temp. na zew. to powodują.

Boję się, bo jak Beata przyzwyczai się do tych stopni to jak tu zejść do 19-21. też jej ciągle zimno a mi gorąco. Jak to jest.

Pozdrawiam

Mam problem z mężem, któremu ciągle jest za ciepło. Zaprogramował ogrzewanie tak,że ciągle marznę. Jakie temperatury powinny być utrzymywane w dzień, jakie w nocy, żeby było i ekonomicznie i w miarę ciepło?

zakrec kaloryfer w pokoju z telewizorem i zaklucz barek :D - powinno wszytsko wrocic do normy.

nie wazne ile stopni tylko jakie kto ma na sobie gacie (panie raczej maja ciensze :D ). w korzuchu to i przy mrozie moze byc cieplo. dlatego temperatura komfortu cieplnego jest wzgledna. komus wystarcza 19° (np nam choc ze wzgledu na dziecko mamy okolo 21°) a ktos potrzebuje 22°. Wg mnie wszystkie temp w tym przedziale sa sensowne. Nalezy pamietac ze podobno +1° to +4% wiecej gazu.

temp komf. 19.5 st. w praktyce programator załącza ogrzewanie przy

19 st. i po 15 min. jest 20 przez ok.2 godz. (przy teraźniejszej aurze)

temp. ekon. 17 st.( w godz. 22-4,6-13) w dni powszednie, w wekendy (23-5) wszystkim jest ciepło ubiory letnie, w łazience jest elektryczna podłogówka rano i wieczorem 35 st. (temp. podłogi)

zużycie gazu z ciepłą wodą i kuchnią ok. 9 m3/dobę

tombo