Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

chodnik z cegły?

Recommended Posts

Przepraszam, ale nie o to pytalem.

Interesuje mnie jak zwiekszyc trwalosc takiej sciezki, a nie to czy sie wykonuje czy nie. Zdaje sobie sprawe, ze bruk klinkierowy jest lepszy, ale w tym momencie mnie na niego nie stac. Mam za to cegle rozbiorkowa, poniemiecka, wiec o niebo lepsza od wspolczesnych. Poza tym podobaja mi sie sciezki wygladajace naturalnie, nieco wystrzepione, zarosniete trawa i mchami. Cegla robiorkowa wydaje sie w takim przypadku dobrym materialem. Chcialbym tylko, zeby sie nie rozspypala zbyt szybko, wiec musze zmniejszyc jej nasiakliwosc. Pytam zatem czy gruntowanie jakims preparatem pomoze tutaj.

Ja nie odpowiem Ci na pytanie bo nie mam takiej wiedzy. Ale z niektórych cegieł robi się komunikację i nie tylko z klinkierowych. Być może takie poniemiekie są porządne, mniej nasiąkliwe.

Własciwie to nie wiem co konkretnie chciałam Ci napisać poza tym że pomysł bardzo mi sie podoba.

Tylko po jakim czasie? Bo widzialem takie chodniki, ktore maja kilka lat i jakos sie trzymaja. Gdzieniegdzie pojedyncze cegly sie lekko wykruszyly, ale nie ma dramatu.

Moze moja kadencje jednak wytrzymaja?

Poza tym za kilka/kilkanascie moja sytuacja materialna moze sie nieco poprawic i wtedy wymienie na cos trwalszego.

KUNA

możesz podać bruk klinkierowy przypominajacy cegłe takiego właśnie szukam na taras.

a odniosnie cegły na ścieżkę to widziałam taka aranzację w ogrodzie wygląda świetnie. Jest to rozwiazanie popularne min w Holandii. Niestety nic wiecej ci nie pomoge. Może ktoś zwiazany z branżą ceglaną :wink: np. ktoś w cegielni będzie mógł Ci pomóc.

gośka

a ja wrzucę trochę zdjęć, stara cegła bez impregnatu, naturalna, tak przynajmniej wyczytałam

http://www.istockphoto.com/file_thumbview_approve/2888767/2/istockphoto_2888767-old-brick-garden-path.jpg http://www.twinschoice.com/PhotoAreas/ASevilleInside.jpg

http://images38.fotosik.pl/134/e5a5757e5f51525cmed.jpg

http://images38.fotosik.pl/134/51d9ccc5237a2170.jpg

i jeszcze taka układanka

http://images49.fotosik.pl/138/820497634a4f7c6dmed.jpg

widziałam sporo takich ścieżek i miejsc, nie sądę żeby te cegły były impregonowane, trochę fantazji i będzie pięknie

zdjęcia z netu

Bardzo często kiedyś stosowano cegłe z odzysku w ogródkach i ...... wytrzymuje dłuzej niż zakładano.

Ja wykorzystałem na podjazd do posesji i na ścieżkę cegłe która mi pozostała po budowie, jest to tzw zendrówka czyli mocno wypalana, baaaardzo twarda, zakładam zę kilkanaście lat i wiecej wytrzyma, do czasu jak gmina zdecyduje się na budowę chodnika :wink: :wink: , czyli pewnie poleży z kilkadziesiąt lat, Przez rok sprawdza się baaaardzo dobrze.

Jeśli cegła poniemiecka dotrwała do dzisiaj, to bardzo dobrze. Ale czasy świetności ma już za sobą i wystawiona bezpośrednio na działanie wody, śniegu i mrozu czy nie za szybko straci na atrakcyjności. Poza tym cegłę (bruk klinkierowy) układa się podobnie kostkę granitową, betonową – więc jest przy tym sporo pracy. Więc czy na pewno warto?

Jeśli cegła poniemiecka dotrwała do dzisiaj, to bardzo dobrze. Ale czasy świetności ma już za sobą i wystawiona bezpośrednio na działanie wody, śniegu i mrozu czy nie za szybko straci na atrakcyjności. Poza tym cegłę (bruk klinkierowy) układa się podobnie kostkę granitową, betonową – więc jest przy tym sporo pracy. Więc czy na pewno warto?

inaczej układa się kostkę granitową a inaczej betonową należy o tym pamiętać !!!!!!

Jeśli cegła poniemiecka dotrwała do dzisiaj, to bardzo dobrze. Ale czasy świetności ma już za sobą i wystawiona bezpośrednio na działanie wody, śniegu i mrozu czy nie za szybko straci na atrakcyjności.

Cegła pochodzi z rozbiórki XIX-wiecznej cukrowni. Przyjechała na kamazie, który gruchnął ją na ziemię i mimo to niewiele cegieł uległo połamaniu. Za to nowa cegła na kominy, która przyjechała na paletach to była tragedia. Kruszyła się z byle powodu...

Dzisiaj Pan Koala ułożył mi z niej jeszcze placyk przy kompostowniku w warzywniku. Cukinia na jej tle prezentuje się pięknie:) Funkie też superancko wygladaja w takim zestawieniu. Przy scieżce z kostki granitowej juz nie ma tego efektu:(

Dzisiaj Pan Koala ułożył mi z niej jeszcze placyk przy kompostowniku w warzywniku. Cukinia na jej tle prezentuje się pięknie:) Funkie też superancko wygladaja w takim zestawieniu. Przy scieżce z kostki granitowej juz nie ma tego efektu:(

Pani Koala, a wstawisz jakieś zdjęcie cobym oko napasła? :D

• 5 months później...