Cheetah23 03.06.2009 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2009 Witam, Wymyśliłam sobie, że chce mieć jednostronnie ryflowane teakowe deski tarasowe w łazience na podłodze. Łazienka ma 320 cm długosci i 190 cm szerokości. Na jej końcu stanie wanna 90 cm, więc deski powinny być długości około 230 i chciałabym żeby biegły tylko przez środek, jakieś 120 cm, na bokach będzie bądź trawertyn bądź Paradyż Trovan Beige. I teraz moje pytanie jest..jak połozyc te deski tarasowe łazience, przykelić je, czy dać jakiś podkład pod nie.....i jak je spoinować. I później jak je zespoinować z płytkami - korkiem, czy silikonem? Wszelakie pomysły będą mile widziane. Pozdrowienia, Cheetah Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monah 03.06.2009 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2009 jak to zrobić to na pewno podpowiedzą Ci forumowi specjaliści, jest ich paru, a ja powiem tylko od siebie, że tez tak chciałam pokombinować z teakiem w łazience i żałuję, że nie pokombinowałam na pewno będzie to wygląda zaje.... super pokaż foto jak skończysz! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
.ajk 03.06.2009 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2009 .....Wszelakie pomysły będą mile widziane. skoro wszelkie pomysły mile widziane to wtrącę swoje amatorskie 3 grosze, zanim zrugają mnie fachowcy IMHO deski ryflowane to nie najlepszy pomysł do łazienki, głównie ze względu na utrzymanie czystości. Na tarasie nie ma takiego problemu - odpalasz myjkę i nieczystości spływają wykorzystując spadek desek. Więc wg mnie deski Teakowe jak najbardziej, ale niekoniecznie ryflowane, aczkolwiek wybór należy do ciebie Jeśli się zdecydujesz to masz 2 opcje - fachowiec, wtedy jedyne o co się musisz martwić to podpisanie umowy przed wykonaniem i zgromadzenie kasy (możesz jeszcze pomarudzić nad kolorem ) sama no łatwo nie będzie - kilka podstawowych zagrożeń które ja dostrzegam: bardzo długie deski - do takich elementów klej musi być mocny, ale zarazem elastyczny, mocny klej pociąga za sobą bardzo mocną wylewkę - a to powinien już sprawdzić fachowiec grubość desek - przy tej długości pewnie deski mają grubość ponad 20mm, musisz to uwzględnić przy doborze reszty podłogi także w korytarzu (jeśli nie chcesz się potykać o stopnie, np płytki mają z klejem około 10mm). jeśli chodzi o fugi - jeśli już chcesz je robić, frezuje się np. specjalne fazki, w które następnie wlewana jest guma. Otrzymujesz szczelne i elastyczne połączenie desek, ale czy estetyczne? kwestia gustu. Ja bym optował za zwykłymi deskami zabezpieczonymi olejem, albo parkiet przemysłowy - jednak to zależy od charakteru całej łazienki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cheetah23 04.06.2009 08:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2009 Dzięki za odpowiedzi. Łazienka jak i reszta mieszkania jest we wstępnej fazie planowania, więc do wykonania jest jeszcze baaardzo daleko. Co do desek to świadoma jestem, że musi być wyżej, ale to już będzie bo deski [nie tarasowe, normalne] będą w salonie i tez będa łączone z korytarzem, na którym będa płytki/kamień. Chciałam, żeby były ryflowane, bo wydawało mi się, że to miły akcent. Zastanawiałam się jak to będzie się sprawować...ale doszłam do wniosku, że na tak małej powierzchni to nie będzie źle. Mogą być też ostatecznie nieryflowane, tez takie widziałam. Parkiety przemysłowe w ogóle mi się nie podobają, chodziło mi bardziej o efekt jednolitej podłogi [dlatego długie deski przez cała łazienkę], a nie o to, żeby położyć tam jakiekolwiek drewno. Innym, ważnym faktem jest też to, że deski tarasowe są tanie. A jesli chodzi o wykonanie to nie przez myśli mi nie przeszło, żeby robić to samej Cheetah Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
.ajk 04.06.2009 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2009 Chciałam, żeby były ryflowane, bo wydawało mi się, że to miły akcent. Zastanawiałam się jak to będzie się sprawować...ale doszłam do wniosku, że na tak małej powierzchni to nie będzie źle. Mogą być też ostatecznie nieryflowane, tez takie widziałam. Zależy od standardów czystości jakie u ciebie obowiązują, ale jak masz gładką powierzchnię to przetrzesz mopem i jest dobrze, w przypadku podłogi ryflowanej w łazience to nie wiem ale coś ala odkurzacz piorący wchodzi w grę. Innym, ważnym faktem jest też to, że deski tarasowe są tanie. A jesli chodzi o wykonanie to nie przez myśli mi nie przeszło, żeby robić to samej Nie wiem na czym opierasz stwierdzenie, że deski tarasowe są tanie? wg. mnie nie ma znaczenia czy piszą że to są deski tarasowe czy podłogowe - na cenę ma wpływ przede wszystkim rodzaj drewna, klasa drewna i jego rozmiar. Potem jeszcze dochodzi kwestia wykończenia. Lity teak to lity teak albo położysz go na tarasie albo w łazience, no chyba że ten na taras jest niewysuszony dlatego tańszy - ale w takim wypadku nie możesz go użyć do łazienki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cheetah23 04.06.2009 08:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2009 Zależy od standardów czystości jakie u ciebie obowiązują, ale jak masz gładką powierzchnię to przetrzesz mopem i jest dobrze, w przypadku podłogi ryflowanej w łazience to nie wiem ale coś ala odkurzacz piorący wchodzi w grę. O, a ja myślałam, że wystarczy to tylko mopem potraktować i po sprawie. Nie miałam nigdy desek ryflowanych, w dotyku były dość gładkie [te, które oglądąłam] Cheetah Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro65 20.02.2014 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2014 Podbijam temat,Mam zamiar położyć drewno teakowe w łazience na podłodze i jeden bok wanny wyłożyć tym drewnem.Pytanie - jak kłaść podłogę docinać na ścisk (pomiędzy ścianami) robić wylewkę pod deskę, dawać folię? I w końcu deski czy jedne z drugimi jakość kleić żeby ewentualna woda nie dostawała się pod dechę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damian85 31.08.2014 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2014 też zastanawiam się nad deskami w łazience, wymysliłem następująco:łazienka 9m2 kwadratowa, w połowie płytki (prysznic i umywalka) i w połowie deska lub panele (kibelek, wanna byłaby na 20cm podeście drewnianym-foto Murator 4/2014 str35) Jakieś sugestie odnośnie wykonania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konevka 01.09.2014 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2014 Takie rozwiązanie nie będzie zbyt czyste, chyba że deski będą tworzyły jednolitą podłogę. Proponuję nie łączyć je z podłożem. Tylko osadzić ja na jakiejś dylatacji np. płytach gumowych. Bardzo dobry pomysł na ciepłą podłogę w łazience. Dobrze by było aby deski przylegały do ściany. Spoinować preparatami dostosowanymi do danego typu drewna. Przy ścianie zrobić dylatacje z sylikonu sanitarnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damian85 01.09.2014 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2014 dzięki za wskazówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebol_s 19.05.2015 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2015 Czy komuś z Was udało się znaleźć odpowiednie deski z Teaku i zrealizować ten pomysł ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts