aniagrab 03.06.2009 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2009 witam,mamy mieć gotowe deski na więźbę - czym to zaimpregnować przed położeniem na dach? Jakie preparaty polecacie - chodzi mi o samodzielne pomalowanie desekdziekuję za pomocAnka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dozi 03.06.2009 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2009 Zaimpregnować możesz Seleną - ostatnio po przejęciu marki tez Tytanemkarta charakterystyki:http://www2.selena.pl/content/repository/docs/TDS_MSDS_PL/Produkty_do_ochrony_i_reparacji_drewna/tds/Impregnat%20do%20wiezby%20dachowej_TDS.pdf Łatwy sposób na moczenie - wykopać rowek na drewno, wyłożyć folią budowlaną, i zalać impregnatem.. troszkę czasu się straci na przygotowanie, ale potem zyska, niż by malować pędzlem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 04.06.2009 00:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2009 Radzę zastosować impregnat oparty na związkach miedzi np. Kuprafung. Malować wałkiem. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wizard 04.06.2009 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2009 Witam. Właśnie będę impregnował drugi raz drewno na więźbę po 4 miesiącach składowania od wytarcia w tartaku.Tam było impregnowane Kuprafungiem P,z tym,że świeżo wytarte. Czy warto impregnować po raz drugi,a jeżeli tak,to moczyć czy malować wałkiem (panie Andrzeju).Wałkiem byłoby może bezpieczniej -środek dosyć żrący. Proszę o poradę. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 04.06.2009 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2009 Impregnacja zanurzeniowa jest lepsza od wykonywanej wałkiem. Budując dla siebie zawsze warto choć nie ma takiej potrzeby ( o ile pierwszy raz był wykonany rzetelnie). Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wizard 04.06.2009 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2009 Właśnie - ( o ile pierwszy raz był wykonany rzetelnie). Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mjakob 05.06.2009 05:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2009 A impregnacja ciśnieniowo-próżniowa? To chyba lepsza opcja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
małgosia2005 05.06.2009 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2009 hej a mozecie polecic mi preparat do drewna na które chyba wszedł grzyb (tak mi sie wydaje - takie szary nalot). Nie jest to duzy odcinek tak ok. 1,5 m. dom jest juz pod dachem. Więźba była impregnowana (tak powiedzieli). gośka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobanr 05.06.2009 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2009 A impregnacja ciśnieniowo-próżniowa? To chyba lepsza opcja. Jeśli uda sięją wykonać samodzielnie, to owszem. a mozecie polecic mi preparat do drewna na które chyba wszedł grzyb (tak mi sie wydaje - takie szary nalot). Nie jest to duzy odcinek tak ok. 1,5 m. dom jest juz pod dachem. Więźba była impregnowana (tak powiedzieli). Prawdopodobnie jest to sinizna, która jest generalnie niegroźna dla więźby. Pod warunkiem oczywiście, że nie jest to zaawansowana forma i nie wnikła głęboko. Natomiast martwić się można faktem zaimpregnowania więźby skoro pojawiła się sinizna, mogą pojawić się i inne ciekawostki. Generalnie usuwa się ją mechanicznie - strugiem lub poprzez odbarwianie chemiczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mjakob 05.06.2009 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2009 A impregnacja ciśnieniowo-próżniowa? To chyba lepsza opcja. Jeśli uda sięją wykonać samodzielnie, to owszem. Własnej konstrukcji autoklawem Chyba jasne, że przez odpowiednią firmę. Tartak nie oferuje takiej możliwości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
małgosia2005 05.06.2009 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2009 bobanr a co to jest to odbarwianie chemiczne . możesz podać nazwę praeparatu? dziekuje Gośka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danielw 05.06.2009 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2009 własnie, mam troche drewna na wiezbe (łaty) które miejscami nie zsiniało a zczarniało, przejmowac sie tym? jesli tak to czym to potraktowac?na sinizne np antysin a na ten czarny nalot? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobanr 05.06.2009 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2009 bobanr a co to jest to odbarwianie chemiczne . możesz podać nazwę praeparatu? dziekuje Gośka Jeżeli sinizna zabarwiła drewno głęboko lub nie możemy elementu poddać obróbce mechanicznej pozostaje wybielenie drewna preparatami chemicznymi. Polega ono na poddaniu zasinionego drewna działaniu substancji bielących np. związków sodu, chlorku wapnia, szczawianów, a następnie zmywania jego powierzchni środkami zobojętniającymi. Większość z wybielaczy działa poprzez reakcję chemiczną z grzybnią, w wyniku której jest ona utleniana, a drewno odzyskuje naturalną barwę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 06.06.2009 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2009 Sinizna nie jest żadna wadą drewna konstrukcyjnego. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EwkaP 12.06.2009 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2009 Witam Proszę mi powiedzieć, czy malowanie więźby preparatemDeimos /solnym/ może powodować uszkodzenie membrany?! Czy opryskanie więźby za pomocą opryskiwacza ogrodowegowystarczy, czy konieczne jest malowanie tym wałkiem/pędzlem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manieq82 12.06.2009 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2009 odpowiem za naszego guru - preparat solny jest pozywkąUżyj Kuprafung-u i możesz jak najbardziej pryskać zraszaczem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EwkaP 12.06.2009 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2009 Dzięki Manieg za szybką odpowiedź. Czy możesz mi wyjaśnić co to znaczy, ze jest pożywką? Czy łaty, które już ,,zamalowałam na zielono" Deimosem wyrzucić? Boję się, że rzeczywiście w kontakcie z membraną po czasie ją uszkodzą.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danielw 12.06.2009 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2009 Andrzeju Wilhelmi, czy to na zdjeciu poniżej to też jest sinizna? http://images43.fotosik.pl/142/dc6edb07776173b9.jpg Czym to zwalczyc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manieq82 12.06.2009 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2009 ja tam się nie znam ale ogólnie rozwory solne np. Fobos nie sa polecane jako dobre impregnaty - bardziej taniePożywka chyba dla pleśni lub innego shitututaj mistrz sie wypowiedział na ten temat (miedzy innymi tutaj) i uważam - czytaj poparłem to twierdzeniami ludzi znających się na tym że to prawda.Kuprafung możesz kupić na allegro - nie jest taki drogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EwkaP 13.06.2009 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2009 Manieq,wielkie dzięki za wyjaśnienie i porady! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts