Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czym zaimpregnować więźbę?

aniagrab

Recommended Posts

... czy ... to też jest sinizna?

Czym to zwalczyc?

To sinizna połączona ze stażyzną :wink: Obok sinizny nastąpiło typowe utlenianie (szarzenie) drewna. Pokazana jętka nie była prawdopodobnie niczym zabezpieczona i od góry nie została ochroniona choćby obróbką blacharską. Trzeba się liczyć z tym, że taki element po pewnym czasie należy wymienić. Podobnie rzecz się ma z elementami pergoli, które nie powinny przechodzić w konstrukcję dachu a tylko do niej mocowane. W Twojej sytuacji nie walczyłbym a pokochał. Zrobiłbym tak: lekko oszlifował (wygładził) i zaimpregnował dobrą lakierobejcą (np. firmy Tikkurila) w ciemnym kolorze (np. palisander). Pozdrawiam.

Czy łaty, które już ,,zamalowałam na zielono"

Deimosem wyrzucić? :o

Boję się, że rzeczywiście w kontakcie z membraną

po czasie ją uszkodzą....

Czy dany środek jest niebezpieczny dla folii/membrany należy zapytać producenta folii. Z reguły nie uszkodzą folii dachowej ale mogą powodować przecieki. Sole absorbując wilgoć mogą powodować ciągłą wilgotność drewna. Zaimpregnowane krokwie lub kontrłaty można oddzielić od folii dachowej paskami np. czarnej folii budowlanej. Natomiast łaty przy kryciu blachodachówką nie powinny być impregnowane lub oddzielone od blachodachówki też paskami folii. Pozdrawiam.

... czy ... to też jest sinizna?

Czym to zwalczyc?

To sinizna połączona ze stażyzną :wink: Obok sinizny nastąpiło typowe utlenianie (szarzenie) drewna. Pokazana jętka nie była prawdopodobnie niczym zabezpieczona i od góry nie została ochroniona choćby obróbką blacharską. Trzeba się liczyć z tym, że taki element po pewnym czasie należy wymienić. Podobnie rzecz się ma z elementami pergoli, które nie powinny przechodzić w konstrukcję dachu a tylko do niej mocowane. W Twojej sytuacji nie walczyłbym a pokochał. Zrobiłbym tak: lekko oszlifował (wygładził) i zaimpregnował dobrą lakierobejcą (np. firmy Tikkurila) w ciemnym kolorze (np. palisander). Pozdrawiam.

Musze doprecyzowac problem pokazany na zdjeciu kilka postow wyzej.

Zdjęcie pokazuje łatę o przekroju 4x6 około miesiąc temu zakupioną w tartaku. Ta łata podobnie jak niektóre inne, szacuje ze jakies 0,5 m3 zostało porazone własnie tą "sinizną połączoną ze stażyzną" w skutek ułożenia bez przekładek. Łaty są przed impregnacją i nie zostały jeszcze wbudowane w dach.

Na zdjeciu nieforunnie pokazałem na tle budynku i winorośli stad moze sie wydawac ze to np wbudowany element pergoli.

Wczoraj bezskutecznie próbowałem potraktowac ten czarny nalot "anty-grzybem" firmy primacol -nie ma on niestety własciwości wybielających.

Wspomnianego wyżej Antysinu nie udało mi sie zakupic bo nie mają tego w sklepach. Próby wybielenia roztworem sody oczyszczonej tez nie są zadowalające.

Pytanie czy faktycznie cos powinienem z tym zrobic? Wyglad nie ma tu znaczenia bo łat przykrytych dachówką nie bedzie widac,

ale zastanawiam sie czy nie ma to wpływu na wytrzymałośc/trwałośc ?

Zwrot do tartaku nie wchodzi w gre bo przy zakupie były bez skazy, dopiero po dwoch tyg. po zakupie zauwazylem ze dostały sinego/czarnego koloru, niestety nie były złożone na przekładkach.

Spróbuje jeszcze szlifowania/heblowania, przynajmniej tych lepszych egzemplarzy bo nie wszystkie wygladają tak zle jak na zdjeciu wyzej.

• 2 weeks później...

Jeśli się nie poskręca. Bo jeśli się poskręca to cieśle będą mieli problem żeby je naprostować. Ja miałem dwie krokwie koszowe 14x24. Gdyby one się skręciły to nikt by ich już nie naprostował.

Inna szkoła mówi żeby drewno nie schło zbyt długo. Wyschnie sobie już pod dachem. Jedynie przed ocieplaniem trzeba podokręcać śruby.

IMPREGNACJA DREWNA

Kupujesz wałek, największy i najbardziej włochaty + kuwetka i kij do wałka, układasz drewno jak podłogę na płask(przydatny pomocnik) i jedziesz po całości. Preparatu nie żałować! Potem odwracasz wszystko o 180 stopni, następnie o 90 i 90

Dobrze jak jest ciepło i słońce to ładnie podsycha i można przejechać dwa razy przy każdym obróceniu

Przy składowaniu żeby schło konieczne przekładki. Można całość przykryć ale musi mieć przewiew. Ja zostawiłem odsłonięte końce.

Musiałem zrobić to samemu bo w tartaku mieli impregnat barwiący a ja chcę mięć widoczne jętki wewnątrz i krokwie wystające na zewnątrz malowane półkryjąco na jasny kolor.

Kupiłem taki sam jakiego używają w tartaku tylko bezbarwny (Bochemit QB).

...inny wątek w tym temacie: http://forum.muratordom.pl/impregnacja-wiezby-samemu,t111555.htm