Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

stelaż do bidetu - firmowy czy niekoniecznie?

Recommended Posts

Witam!

Pytanie jak w temacie. Stelaże pod WC planuje geberit lub grohe, nie zaryzykuje innych (tańszych). A jak to jest w przypadku bidetu, nie ma tam spłuczki a firmowe stelaże nie są wcale tanie. Czy mozna zainstalowac jakis "no name" czy lepiej jednak kupic tzw.porządny. Czy przy tym stelażu jest ryzyko jakiejs awarii?

co nie zmienia faktu że z braku czasu na szukanie czegoś rozsądnego kupiłem stelaż do bidetu geberita - potem przy montażu docenia się pewne udogodnienia. No ale tu można raczej spokojnie zaoszczędzić.

W stelażu do bidetu istotne są 4 rzeczy:

1. żeby był solidny (ale raczej wszystkie są)

2. żeby potem stawiając go obok np geberita dało się wyregulować poziom miski (żeby wisiały równo)

3. regulacja rozstawu uchwytów ciepła/zimna woda - przydatne bo trzeba pamiętać żeby zaworki dały się zmieścić za bidetem (jak się je polutuje za szeroko to kiszka) - musiałem poprawiać po hydrauliku jak zakładałem bidet - Hydraulik powiedział mi przez tel. że on zrobił standardowo a ja kupiłem dziwny bidet - a kupiłem zwykły cersanitu. - nie wiem jak to jest rozwiązane w tych tanich stelażach - w gebericie byłą regulacja (tzn była zanim się polutowało rurki)

4. żeby wysokość stelażu była podobna coby można sensownie zrobić zabudowę GK - różne stelaże są różnej wysokości - najpopularniejszy to chyba 118cm (o ile dobrze pamiętam) ale np geberit ma jakieś swoje wymiary - nie jest to jakoś dramatycznie ważne bo obudowę GK można zrobić jaką się chce ale warto zwrócić uwagę jak stawia się np stelaże gdzieś na ścianie z oknem - żeby zabudowa zmieściła się pod oknem

Witam!

Pytanie jak w temacie. Stelaże pod WC planuje geberit lub grohe, nie zaryzykuje innych (tańszych). A jak to jest w przypadku bidetu, nie ma tam spłuczki a firmowe stelaże nie są wcale tanie. Czy mozna zainstalowac jakis "no name" czy lepiej jednak kupic tzw.porządny. Czy przy tym stelażu jest ryzyko jakiejs awarii?

Witam, np. jeden z tańszych dostępnych na rynku Koła http://www.ceneo.pl/1291709 , http://www.lazienkaplus.pl/stelaz-do-bidetu-kolo-99090,produkt,46982.html