Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podświetlane kominki - kicz czy nie????

iva_marti

Recommended Posts

Jutro musze podjąc decyzję odnośnie obudowy kominka.

Od dłuższego czasu mam już wybraną obudowę i ona pozostaje nadal ta sama. Miało tez być podswietlenie kominka od tyłu( zza tylniej sciany).

Teraz jednak zastanawiam się czy to nie jest kiczowate. Czy czasem nie jest to przerost formy nad treścią?

Jakie jest wasze zdanie na temat tych wszystkich podswietleń kominków: od tyły, z boku ,z doły itp?

Witaj :D

Osobiście nie jestem za podświetlaniem ...szczególnie kominka.On już sam w sobie jest wyeksponowany i nie trzeba mu żadnych podkresleń światłem.W końcu to jego zadanie stwarzać przyjemny nastrój i ciepło.

Jeśli już kwestia światła to obok lub na kominku piękny świecznik czy nowoczesny lampion,w zależności od wystroju.

Wszelkie halogeniki zalatują lekkim kiczem...jeśli są w nadmiarze.

"przerost formy nad treścią" pięknie to ujęłaś.Prostota ponadczasowa :D

Witam.

Wszystko jest kwestią odpowiedniego projektu.

Jeżeli będzie współgrał z wnętrzem i całością wystroju, to dodatkowe oświetlenie może nadać kominkowi urok i piękną oprawę.

Całkiem inaczej oświetlenie będzie wyglądać na nowocześnie wyglądającym "dizajnerskim" kominku nowoczesnym w formie, a całkiem inaczej na rustykalnym kominku z piaskowca, do którego oświetlenia bardziej pasowały by np. pojedyncze ogniki naturalnych świec.

Od strony użytkowej zaś oświetlenie kominka może spełniać funkcje bardziej spokojnego, intymnego, oświetlenia wieczorno-nocnego, funkcjonującego bez względu na to czy w kominku się pali, czy nie.

http://foto0.m.onet.pl/_m/ea63609a830225a350ff9d50b793b270,10,19,0.jpg

Pozdrawiam.

jeżleli oswietlenie pasjue do projektu kominka i całości wnetrza to jak nabardziej jestem za.

Faktem jest , ze gdy w kominku pali się drewno dodatkowe oswietlenie jest zbędne (ale od czego mamy wyłaczniki światła :-) . Gdy w kominu się nie pali drewnem (wydaje mi się ze jednak cześciej się nie pali niż pali) to dodtkowe ośiwetlenie ma jak najbardziej uzastadnienie.

Jutro musze podjąc decyzję odnośnie obudowy kominka.

Od dłuższego czasu mam już wybraną obudowę i ona pozostaje nadal ta sama. Miało tez być podswietlenie kominka od tyłu( zza tylniej sciany).

Teraz jednak zastanawiam się czy to nie jest kiczowate. Czy czasem nie jest to przerost formy nad treścią?

Jakie jest wasze zdanie na temat tych wszystkich podswietleń kominków: od tyły, z boku ,z doły itp?

Chcesz ten kominek dla siebie, czy dla nas? O gustach się nie dyskutuje, a poza tym samo określenie "oświetlenie kominka" daje miliony możliwości.

ja bym nie robił wcale kominka.

oczywiście ,że dla siebie ;-), ale własnie wczoraj w nocy naszły mnie mysli ,ze to tandeciarstwo. Do tej pory byłam nastawiona ,ze robie to oswietlenie zza tylniej ścianki kominka,a tu nagle nocą mysle ,ze jednak nie, że bedzie mnie to za chwile złościć. Nie lubię też półeczek i pierdułek z regipsu.

Pytam ,bo już sama nie wiem czy ta mysl to z przemęczenia czy z rozsądku ;-)

oczywiście ,że dla siebie ;-), ale własnie wczoraj w nocy naszły mnie mysli ,ze to tandeciarstwo. Do tej pory byłam nastawiona ,ze robie to oswietlenie zza tylniej ścianki kominka,a tu nagle nocą mysle ,ze jednak nie, że bedzie mnie to za chwile złościć. Nie lubię też półeczek i pierdułek z regipsu.

Ale jeśli dostaniesz 50 postów chwalących takie rozwiązanie to je zrealizujesz? I na odwót?

Większość tak "ważnych" decyzji po ich podjęciu i realizacji pomysłów staje się nieistotnymi drobiazgami. Jest jednak część rozwiązań ważnych dla użytkownika. problemem jest ich wyłuskanie i skupienie się tylko na nich.

jeżleli oswietlenie pasjue do projektu kominka i całości wnetrza to jak nabardziej jestem za.

Faktem jest , ze gdy w kominku pali się drewno dodatkowe oswietlenie jest zbędne (ale od czego mamy wyłaczniki światła :-) . Gdy w kominu się nie pali drewnem (wydaje mi się ze jednak cześciej się nie pali niż pali) to dodtkowe ośiwetlenie ma jak najbardziej uzastadnienie.

tyle,ze kominki tylko na wizualkach i zdjeciach producentow wygladaja tak czysto i slicznie. Najczesciej jak sie nie palą, zalega w nich popiól, szyba jest z lekka odymiona,nie wiem czy jest zasadne to podsiwetlac. Znajomi i tak zauwazą ,ze masz kominek :wink:

w moim odczuciu to troche dyskotekowe rozwiazanie,ale tak jak ktos tu przytomnie zauwazyl , pytasz ludzi na forum, a przeciez nie mozesz wiedziec na pewno,ze ci co odpowiedzą , sa estetami, znajacymi sie na rzeczy. Moze odpowiadam Ci,a sama jestem wyznawczynia tandety i szmiry,a ty posluchasz anonimowego glosu na forum. Troche wiecej wiary w swoje wyczucie, zwlaszcza,ze dobrze Ci podpowiada,zebys nie szła ta drogą :wink:

Rzeczywiście to rzecz gustu. Zrób jak Ci intuicja podpowiada, żebyś potem mogła na ten kominek patrzeć :)

U nas, jeśli zrobimy kominek to z delikatnym oświetleniem. Ale oświetlenie będzie tylko dlatego, że kominek będzie pełnił funkcję raczej dekoracyjną niż użytkową.

http://foto2.m.onet.pl/_m/30f0e7af1fa640b6e7b6378adfa161ba,10,19,0.jpg

http://foto2.m.onet.pl/_m/7f40d049a7e55e515b7f9ffd00b0173e,10,19,0.jpg