Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaka elewacja do brązowego dachu i podbitki w kolorze teak??

riso

Recommended Posts

Jeśli chodzi o elewację to jak na mój gust najbardziej by pasowały odcienie żółci... takiej jaśniutkiej, kość słoniowa...

cegła... gm, jeśli poszlibyście w żółty to też możnaby zrobić w tym kolorze.

Ale ładnie by się komponował brąz jak na dachu.

Popatrz sobie na tym wątku:

http://forum.muratordom.pl/elewacje-zdjecia,t63326.htm

może znajdziesz inspirację :lol:

Pomóżcie - mamy nieszczęsną podbitke w kolorze teak (wypadek przy pracy - długa historia) i ciemno brazowy dach. Macie jakis pomysł na kolor elewacji i klinkieru na kominie i słupach na froncie??

Dlaczego nieszczęsna?

My wybraliśmy teak z tikkurili i bardzo nam się podoba.Tylko dach u nas będzie kasztanowy

zdjęcia nie mam jeszcze niestety - dopiero w przyszłym tyg kładą dachowke i robia podbitke - wtedy zrobie fotki

problem w tym ze musze szybko wybrac kolor klinkieru na kominy i mam totalny mentlik w glowie :/

ja chciałam elewacje w kolorach tego projektu (tylko drzwi i okna ciemniejsze):

http://projekty.muratordom.pl/projekt?grupa=1&IdProjektu=388&IdKolekcji=2&nr=140

obawiam sie jedna ze teak do tego nie pasuje... i rozwazam przemalowanie na braz (bo chyba najłatwiej bedzie to zamalowac)...

Mam dachówkę ciwmny brąz, Creatona Brązową Noblesse. Cegłę kilnkierową na kominie Wega N CRH (ciemny brąz). Nawt fuga ciemnobrązowa :) Chciałam aby zlała się z dachem. Okna, drzwi, brama w złotym dębie. Słupy drewniane i pas nadrynnowy mamy w kolorze:orzech laskowy (Bondex) Teak jest odrobinkę jaśniejszy i przyznam że nawet lepiej pasowałby do mojego złotego dębu. Podbitkę zamirzam zrobić w identycznym kolorze. Co do elewacji to będą to odcienie bardzo jasne np. kość słoniowa.

Nie wiem jakie u Ciebie będą okna, dzrzwi i brama. Jeśli jakiś mahoń, ciemny orzech to ten teak może faktycznie nie pasować. Jeśli stolarka jaśniejsza to będzie ok, inaczej niż większość tzn. ciemny dach, ciemne okna i podbitaka.

Mam dachówkę ciwmny brąz, Creatona Brązową Noblesse. Cegłę kilnkierową na kominie Wega N CRH (ciemny brąz). Nawt fuga ciemnobrązowa :) Chciałam aby zlała się z dachem. Okna, drzwi, brama w złotym dębie. Słupy drewniane i pas nadrynnowy mamy w kolorze:orzech laskowy (Bondex) Teak jest odrobinkę jaśniejszy i przyznam że nawet lepiej pasowałby do mojego złotego dębu. Podbitkę zamirzam zrobić w identycznym kolorze. Co do elewacji to będą to odcienie bardzo jasne np. kość słoniowa.

Nie wiem jakie u Ciebie będą okna, dzrzwi i brama. Jeśli jakiś mahoń, ciemny orzech to ten teak może faktycznie nie pasować. Jeśli stolarka jaśniejsza to będzie ok, inaczej niż większość tzn. ciemny dach, ciemne okna i podbitaka.

inches - dachowke mam dokładnie taka samą Creatona i początkowo myślałam o ciemnych oknach, drzwiach i bramie. Złoty dąb faktycznie pasuje do tego teaka. Dzieki za rade!

Masz moze zdjęcie swojego domu?

Słupy i pas nadrynnowy są w kolorze "orzech laskowy" Bonexa. Słupy są malowane dwukrotnie i w rzeczywistości są minimalnie jaśniejsze. Pas nadrynnowy jest pomalowany przez wykonawcę jednokrotnie. Stąd ta różnica. Teak byłby idealny.

http://img230.imageshack.us/img230/3471/p1040496c.jpg

http://img230.imageshack.us/img230/9486/p1040498.jpg

• 1 year później...
inches - dachowke mam dokładnie taka samą Creatona i początkowo myślałam o ciemnych oknach, drzwiach i bramie. Złoty dąb faktycznie pasuje do tego teaka. Dzieki za rade!

Masz moze zdjęcie swojego domu?

Witam, ja też mam Creatona Noblesse (ciemny brąz), natomiast okna i brame zamówiłam w kolorze orzech - narazie mamy deskę czołową w tym kolorze, ale podbitka też będzie orzechowa. Teraz trochę żałuję, bo się obawiam, że będzie za ciemno. Jak wykończyć z zewnątrz dom? Co radzicie? Myślę o jasnej elewacji. Zdjęcia mile widziane :)

DSC03211..jpg

Edytowane przez naberia