Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

poroterm 44 co zrobic

Recommended Posts

Święta prawda marxxx, dlatego ja planuje wykonać ściany zewnętrzne z litego betonu o grubości 8 cm a na to styropian 35 cm.

Też tak chciałem ale nie ma wykonawcy który by sie czegoś takiego za jakieś porównywalne do innych technologii pieniądze podjął. Najtańsza oferta na betonowe ściany którą znalazłem to ok 300 zł/m2 bez ocieplenia! Samemu pewnie sie da i to niedrogo o ile rozwiąże się problem czym i jak to szalować.

co to jest ten termos styropianowy ??

http://www.styropiany.pl/IMAGES/rys-3.gif

no właśnie to..., jak pisał adam_mk: żeby coś wyleciało to musi też coś wlecieć; okna szczelne, wszędzie uszczelki, wentylacja grawitacyjna a żeby się dobić styro na ścianę...

pytanie ktoś z was widział domek z wentylacja gorsza niż 0,2 wymiany na godzinę ?? przecież tyle to nawet szparą pod drzwiami zasuwa

czy szparą pod drzwiami jest w stanie przelecieć 100m^3 na godzinę?

i nie piszę tego, żeby skreślać styropian, bo jeśli ktoś nie ma wentylacji (bo tak chyba należy rozumieć tak niską krotność wymiany powietrza w domu), to z pewnością ma większy problem niż "oddychanie ścian", czy jego brak...

piszę to dlatego, że poniekąd jestem zdziwiony, że w szczelnie zamkniętym domu (drzwi, okna, ptaki w kominie wentylacyjnym) ściana ma tak duży udział w regulacji wilgotności powietrza; do wykresu oczywiście szereg pytań: co to za ściana? jaka grubość? tynk, farba? temperatura? skąd ta wilgoć w środku? Ale pomijając pytania, gdybym miał taki wykres narysować bez wcześniejszego oglądania to pewnie bym takiej rozbieżności nie narysował...

Mamy dom 44 bez ocieplenia i jest dobrze.Po trzech latach eksploatacj nie zmienilbym nic.Latem chlodno zima cieplo .Dom ma w sobie to ,,cos"

moze kliimat, atmosfere,powietrze.. nie umiem znalezc tego wlasciwego slowa

milo sie w nim przebywa i chce sie w nim mieszkac.

Pozdrawiam swiatecznie

Krzymi

Święta prawda marxxx, dlatego ja planuje wykonać ściany zewnętrzne z litego betonu o grubości 8 cm a na to styropian 35 cm.

Też tak chciałem ale nie ma wykonawcy który by sie czegoś takiego za jakieś porównywalne do innych technologii pieniądze podjął. Najtańsza oferta na betonowe ściany którą znalazłem to ok 300 zł/m2 bez ocieplenia! Samemu pewnie sie da i to niedrogo o ile rozwiąże się problem czym i jak to szalować.

Chyba musi to korzystnie wychodzić cenowo bo widzę, że teraz deweloperzy bloki tak budują.

Z tym 300zł/m2 to chyba jednak przesada. Ja np. jak szukałem ekipy do budowy to obie które brałem pod uwagę zdecydowanie wolały ściany fundamentowe i stropy robić żelbetowe a nie murowane czy jakieś tam z klocków. Cena ponoć taka sama. Stropów pooć teraz najtańszy żelebetowy bo stal jest tania.

Ale ekipa musi mieć swoje szalunki (systemowe) tak aby nie dochodziły dodatkowe koszty wynajmu/zakupu.

Chyba musi to korzystnie wychodzić cenowo bo widzę, że teraz deweloperzy bloki tak budują.

Z tym 300zł/m2 to chyba jednak przesada. Ja np. jak szukałem ekipy do budowy to obie które brałem pod uwagę zdecydowanie wolały ściany fundamentowe i stropy robić żelbetowe a nie murowane czy jakieś tam z klocków. Cena ponoć taka sama. Stropów pooć teraz najtańszy żelebetowy bo stal jest tania.

Ale ekipa musi mieć swoje szalunki (systemowe) tak aby nie dochodziły dodatkowe koszty wynajmu/zakupu.

Też tak myślałem ale obdzwoniłem kilka firm. Za mniej niz 300 zł/m2 nikt nie chciał rozmawiać. Taka konstrukcja ma sens. Ściany jak najcieńsze i najmocniejsze plus ocieplenie. Zrobione na stole wibracyjnym daje jeszcze wykończenie ściany wewnątrz gładkie. Montaż; dzień - dwa. Nikt tak w sensownej cenie (do 150 zł za m2) nie zrobi. Czemu, nie wiem. Myślałem juz by zamówić strop fert jako szalunek tracony. Dwie płyty zbrojeniem do siebie. Płyty 60 zł m2 x 2 + beton do środka. W 150 zł się zmieści tylko że to będzie ze 40 cm betonu w scianie. Bezsens jakiś.

Problemem i największym kosztem w ścianie jednolitej z betonu jest zbrojenie.

Nikt rozsądny przecież nie wykona szalunku ścian na wysokość około 3m i zaleje to z góry betonem, bez odpowiedniego zbrojenia.

Drugi problem, gdyby się udało już taką ścianę z betonu postawić, to robienie wszelkiego rodzaju dziur w ścianie, i to zrówno od wewnątrz - puszki pod gniazdka, szafki w kuchni - jak i na zewnątrz, głównie chodzi o kołkowanie grubego przecież styropianu. No i jeszcze otwory na wylot pod rury z prądem, wodą, gazem itd., a jak jeszcze trafi się na zbrojenie to może być ciężko.