Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pękają płytki w łazience!

torell

Recommended Posts

Witam,

Mam taki problem. Pękają mi w łazience na dwóch ścianach ułożone płytki. Jest to blok, który został oddany do użytku w lipcu ubiegłego roku, a płytki w łazience zostały ułożone 3 m-ce temu. Jakiś tydzień po ułożeniu pękło szkliwo w kilku dekorach (myślałem, że może za dużo kleju), zostały wymienione. Ostatnio zauważyłem znowu takie pęknięcia i takie same pojawiły się na płytkach. Jaka może być tego przyczyna?

http://img4.imageshack.us/img4/7967/53011950.th.jpg

http://img410.imageshack.us/img410/4517/36567903.th.jpg

Właśnie też myślałem, że może to wada płytek i dekorów, ale to dzieje się tylko na dwóch ścianach i na wybranych płytkach. Mam takie przypuszczenie, że może jeszcze blok osiada i dlatego, ale tak, to chyba by zaczęły pękać wszystkie. Już sam nie wiem co z tym robić.

Właśnie też myślałem, że może to wada płytek i dekorów, ale to dzieje się tylko na dwóch ścianach i na wybranych płytkach. Mam takie przypuszczenie, że może jeszcze blok osiada i dlatego, ale tak, to chyba by zaczęły pękać wszystkie. Już sam nie wiem co z tym robić.

wyglądają na duży rozmiar - jakim klejem były przyklejane?

Ci co mają nowe wylewki maszynowe w domach na pewno firma co je robiła zakładała dyletacje przy ścianach taka rolka z gąbki ok 0,5 cm. Nie tylko drewno kurczy się jak sucho i pęcznieje jak mokro. Beton, gazobeton też i płytki również. Częstym błędem jest ocieplanie mokrych murów i to wszystko kisi się i odparowuje do środka do tego osiadanie . Ja miałem u siebie taki przypadek, że położyłem płytki w łazience i leżały sobie z dobre pięć lat do czasu jak sąsiad zza ściany też sobie położył płytki i moje spuchły i spadły. Przykleiłem je ponownie ale już taflę ściany przy suficie i bocznych ścianach zafugowałem akrylem w kolorze fugi.