Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakimi sposobami tniecie płytki aby ułożyć łuk?

enikan

Recommended Posts

Nie. Nie zabieram się za coś czego nie mam w miarę dopracowanego. Na początku kariery tak mi się zdarzało ale kosztowało to zbyt dużo nerwów. Teraz mam wypracowany zakres usług i nie wychylam się z niego chyba że u siebie dla rozrywki... :wink:

Szukam jakiejś wspaniałej metody na wykonywanie takich łuków.

Najpierw tą metodę próbował bym u siebie, w tak zwanym "miejscu testowym", bo starych płytek i miejsca jest dość na taką zabawę. Później to zerwę, a prowizoryczną ścianę lub wylewkę "odrestauruję"... :)

Takie hobby (nie tylko praca), nie zastanawiajcie się nade mną, ten typ tak ma :)

Ale nie tak do końca hobby :wink:

Gdybym już sobie dopracował taką technikę, i te moje łuki wyglądały by jak "cięte piaskiem" :D to pewnie nie jednemu klientowi bym polecał takie łuki (za drobną dopłatą) :D

siggi&alka: ale nie chodzi o to czy wiem czy nie wiem, sam wiesz że z większą lub mniejszą dokładnością każdy jest w stanie to wykonać. Chodzi o to, że ja szukam tej cudownej, najwspanialszej, jedynej, niezawodnej metody :D

W dużej mierze proszę Was o podzielenie się doświadczeniem a częściowo opisuję moje własne przemyślenia/ doświadczenia (wydaje mi się że słuszne)...

A jak już wytnę jakiś ładny łuk to dam znać. Ewentualnie wkleję img jak to wygląda... :wink:

hmm, nigdy jeszcze takich łuków nie robiłem ale wiem ze istnieje jedyna słuszna metoda na wykonanie każdego trudnego zadania a mianowicie za pomocą narzędzia stworżonego do tego celu. Nie zastanawiał bym sie ani chwili tylko kupował montolit albo rubbiego i niech kosztuje ile chce. Cięcie płytek w w/w przypadku flexem to troche tak jak obniżanie samochodu poprzez obcinanie sprężyn. Wiocha. W leroy widziałem piłe do płytek z diamentowym "włosem" zrobioną własnie do takich celów. A więc układasz płytki na podłodze bez kleju, odrysowujesz sobie na nich łuk, półokrąg czy co tam chcesz i potem docinasz to taką piłą. Potem taką odcietą płytke kłądziesz na całej w innym kolorze, odrysowujesz jakims pisakiem o grubosci fugi kreskę i masz gotowe. Wiem ,że narzędzia kosztują kupę ale za naszą pracę tez nie bierzemy jałmużny.

• 7 years później...
  • 3 weeks później...