Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy ocieplać ścianę szczytową od wewnątrz ?

Recommended Posts

Cześć

Właśnie mam takie dylematy czy ocieplac ścianę szczytową na nieużytkowym stryszku od wewnątrz ? (styro 15 cm bo akurat mam nadwyżki)

Dodam że nie mam ocieplonych krawędzi szczytów - przegapiłem to .

Spotkałem się z opiniami na forum że dobrze jest to zrobić.

Co myślicie o tym ?

michalsiak

tak. minimum pol metra w gore od izolacji "stropu poddasza" wlacznie ze zwieczeniem - fragment przestrzeni miedzy sciana a kryciem dachu. izolacja ta powinna byc polaczona z izolacja elewacji jak rowniez (bis) z izolacja w "stropie poddasza". calej sciany nie ma potrzeby bo i tak trzeba zapewnic wentylowanie tej czesci.

Cześć

Właśnie mam takie dylematy czy ocieplac ścianę szczytową na nieużytkowym stryszku od wewnątrz ? (styro 15 cm bo akurat mam nadwyżki)

Dodam że nie mam ocieplonych krawędzi szczytów - przegapiłem to .

Spotkałem się z opiniami na forum że dobrze jest to zrobić.

Co myślicie o tym ?

michalsiak

A masz ocieplony dach nad tym stryszkiem? Jeśli nie to co chcesz tym uzyskać?

A masz ocieplony dach nad tym stryszkiem? Jeśli nie to co chcesz tym uzyskać?

nie mam ocieplonej połaci na tym stryszku, tylko do wysokości sufitów w pomieszczeniach.

Jeśli nie to co chcesz tym uzyskać

Wieć właśnie się zastanawiam bo nie doczytałem czy ściany szczytowe ociepla się wewnątrz tylko w przypadku całościowego ocieplania połaci.

Ściany przecież będą ocieplone z zewnątrz więc nie wiem ????

michalsiak

otóż

musi być

zapewniona

CIĄGŁOŚĆ IZOLACJI

weź sobie długopis czy ołówek i bazgraj po przekroju w projekcie, dookoła chałupy bez oderwania ręki, z wyjątkiem (możliwie jak najmniejszym) w okolicy ławy fundamentowej

nie raz tu była mowa o tym,

musi być

zapewniona

CIĄGŁOŚĆ IZOLACJI

tak wiem o tym ale u mnie ciągłość będzie zachwiana bo jak pisałem wcześniej nie ociepliłel krawędzi szczytów ( między deskowaniem a murem) no i dupa blada.

To jest to jedno miejsce, które przeoczyłem - za pozno przeczytałem

michalsiak

Na nieocieplonym poddaszu powinno się ocieplić ściany szczytowe, ściany kolankowe i kominy. Zabezpieczy to przed przemarzaniem po ścianach. Można przyjąć, że takie ocieplenie powinno być wykonane minimum 0,5 m od ocieplonego stropu tak jak napisał "FlaszBack". Ta wysokość zależy od rodzaju materiału z jakiego są wymurowane ściany gdyż ten materiał też stawia opór cieplny czyli w pewnym sensie jest izolatorem. Nie ma więc tragedii jeżeli ściana szczytowa nie jest odizolowana od dachu (ta uwaga dotyczy wyłącznie poddaszy nieużytkowych). Oczywiście jak masz nadmiar materiału to warto ocieplić całe ściany szczytowe. Pozdrawiam.