anekm 05.06.2009 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2009 Witam. Mam problem z budową kominka w miejscu pieca kaflowego. Znalazłam firmę, która postawiłaby kominek, postawiła jednak warunek akspertyzy kominiarskiej. Jednak kominarz, który obsługuje budynek powiedział że kamienica ma 5 kondygnacji i nawet nie przyjdzie, nie mówiąc już o wydaniu zezwolenia. Bo takie są przepisy i jeszcze zaczął mi grozić mandatami.Ogrzewanie w pomieszczeniach mam elektryczne, a kominek chciałam zrobić bardziej dla ozdoby i palenia w nim okazjonalnie (nie chciałam aby kominek służył do ciągłego ogrzewania). Proszę o pomoc i informacje, jak rozwiązać ten problem. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 05.06.2009 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2009 Witam. Mam problem z budową kominka w miejscu pieca kaflowego. Znalazłam firmę, która postawiłaby kominek, postawiła jednak warunek akspertyzy kominiarskiej. Jednak kominarz, który obsługuje budynek powiedział że kamienica ma 5 kondygnacji i nawet nie przyjdzie, nie mówiąc już o wydaniu zezwolenia. Bo takie są przepisy i jeszcze zaczął mi grozić mandatami. Ogrzewanie w pomieszczeniach mam elektryczne, a kominek chciałam zrobić bardziej dla ozdoby i palenia w nim okazjonalnie (nie chciałam aby kominek służył do ciągłego ogrzewania). Proszę o pomoc i informacje, jak rozwiązać ten problem. Pozdrawiam. Co tu rozwiązać? Kup kominek elektryczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.k.k 05.06.2009 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2009 Cóż, rozwiązanie to zmienić firmę i regularnie płacić mandaty. Jeśli faktycznie są takie przepisy, to tego nie przeskoczysz. Pewnie są upierdliwe dla Ciebie, ale chronią kamienicę. Postawić atrapę i zrezygnować z okazjonalnego palnie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anekm 05.06.2009 10:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2009 No właśnie, czytam rozporządzenie wg którego kominiarz nie chce się zgodzić i proszę"Przepisy rozporzàdzenia stosuje się przy projektowaniui budowie, w tym także odbudowie, rozbudowie,nadbudowie, przebudowie oraz przy zmianiesposobu użytkowania budynków oraz budowli nadziemnychi podziemnych spełniających funkcje użytkowebudynków" można by się spierać czy zmiana pieca na kominek jest przebudową ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anekm 05.06.2009 10:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2009 a wg dalszej części:"Kominki opalane drewnem z otwartym paleniskiemlub zamkniętym wkładem kominkowym mogąbyć instalowane wyłącznie w budynkach jednorodzinnych,mieszkalnych w zabudowie zagrodowej i rekreacjiindywidualnej oraz niskich budynkach wielorodzinnych"co jest niskim budynkiem wielorodzinnym a co nie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts