Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ściana kolankowa

Recommended Posts

no ale cowyście :o :roll:

a to nie jest tak, że tylko kierbud wpisuje adnotację ? :roll:

Mój kierownik na wiadomość, że chciałbym podnieśc ścianke kolankową zaczął kręcic nosemi. Zgodził się ale dał do zrozumienia, że powinno się taką zmiane zrobić w fazie projektowej lub projektem zamiennym.

Jeżeli autor wątku chce zdobyć więcej wiedzy to polecam użyć wyszukiwarki bo napewno ten temat był nie raz poruszany. Ja wiem, że temat ścianki kolankowej, choć niemal 100% populacji budujących chce ja podnieść jako naturalna adaptacja projektu, jest istotną zmiana i wymaga poważnego (formalnego) i przemyslanego podejścia do sprawy.

pewnie, że wymaga dogłębnego przemyślenia ....jak każda zmiana w projekcie :roll:

trzeba się zastanowić czy nie zburzy wizualnej bryły domu, czy nie trzeba przy tym krokwii wydłużyć coby to miało ręce i nogi .... ale:

uważam, że jeśli jest to podniesienie ścianki o jeden pustak , góra dwa nie naruszając konstrukcji dachu to bryła jest do uratowania poprzez własnie wydłużenie krokwii :roll:

i jest to na pewno mniejsze zło niz posiadanie ścianki kolankowej za niskiej gdzie nagle okazuje się, że pod ścianą to nawet biurka czy komody se nie postawi a pokój jest kompletnie nieustawny :roll:

oczywiście

biorę pod uwagę, iż istnieją projekty gdzie podniesienie ścianki kolankowej nawet o ten jeden pustak całkowicie burzy wygląd zewnętrzny domu .... ale uważam, że w 3/4 projektów można zrekompensować podnisienie ścianki kolankowej wydłużeniem krokwii :roll:

TomekC73 - jeśli podniesiesz ściankę i nie zmieniasz dachu w sensie spadzistościu, wielkości .... jedynie krokwie nieco wydłużasz (piszę : nieco ) .... to raczej nie jest to na tyle większe obciążenie żeby trzeba było coś extra zmieniać w projekcie :roll:

Jak juz piszemy o ściankach to ja miałem swoją pierwotnie na 93cm. W fazie projektowej podniosłem na 107 a w fazie budowy podniosłem jeszcze o jedna cegłe murowaną na płask czyli o ok 8cm. Uwzględniając posadzke, ok 10 cm, i ocieplenie poddasza, ok 25 (15 między krokwie + 10 poniżej), moja ścianka kolankowa finalnie powinna wyjść ok 110 cm. By zniwolewoać efekt "za małej czapki" wydłużyłem krokwie, tak że okap pierwotnie miał 80 cm a teraz 100 cm "liczone w poziomie". Narazie (mam tylko więźbe) wygląda ok a jak będzie po wykończeniu elewacji to jeszcze zobaczymy. Poza tym, przy tej wysokości ścianki będe musiał pilnowac dekarzy (bo jeszcze przede mną) by mi jak najniżej osadzili połaciówki, by mi służyły nie tylko jako doświetlacze ale także bym mógł przez nie wyglądać. Standardowo dekarz mówi, że połaciówki montuje tak, że glify są prostopadle do podłogi - bo to ponoć ładniej wygląda. Ja będe chciał glify prostopadle do połaci dachu. Przez to okno będzie mogło byc osadzone kilkanaście cm niżej.

Standardowo dekarz mówi, że połaciówki montuje tak, że glify są prostopadle do podłogi - bo to ponoć ładniej wygląda. Ja będe chciał glify prostopadle do połaci dachu. Przez to okno będzie mogło byc osadzone kilkanaście cm niżej.

Czyli Ty chcesz tzw. "trumienke" - gorzej byc nie moze - nie tylko ze wzgledow estetycznych ale tez m.in. przeplywu powietrza. Dekarz ma racje z tym, ze gora powinna byc *rownolegle* do podlogi, a dol *prostopadle* do niej. Tak jest poprawnie :) Twoja wersja niestety jest najbrzydsza!!!!

pozdr.

Standardowo dekarz mówi, że połaciówki montuje tak, że glify są prostopadle do podłogi - bo to ponoć ładniej wygląda. Ja będe chciał glify prostopadle do połaci dachu. Przez to okno będzie mogło byc osadzone kilkanaście cm niżej.

Czyli Ty chcesz tzw. "trumienke" - gorzej byc nie moze - nie tylko ze wzgledow estetycznych ale tez m.in. przeplywu powietrza. Dekarz ma racje z tym, ze gora powinna byc *rownolegle* do podlogi, a dol *prostopadle* do niej. Tak jest poprawnie :) Twoja wersja niestety jest najbrzydsza!!!!

pozdr.

Zwrot trumienka tyczy się wyglądu czy innych cech takiego wykonania? Jeżeli to tylko kwestia wyglądu to on mi nie przeszkadza. Ten pomysł wykonania glifów nie zrodził się mi w głowie tylko podchwyciłem go z jakichś zdjęć, i zdjęć budujących i zdjęć z jakiegoś katalogu. Górny glif by był równolegle do podłogi ale dolny wole zdecydowanie prostopadle. Estetycznie mi to nie przeszkadza a użytkowo daje dużo pozytywów (chyba, że są jeszcze jakieś inne wady takiego rozwiązania).

Kiedyś czytałem na forum wypowiedź jednego co zrobił glify prostopadle do podłogi ale tylko dlatego, że zapomniał tego dopilnować i załował tego bo własnie połaciówka stała się tylko doświetlaczem bez mozliwości wyglądania przez nie.

TomekC73 - jeśli podniesiesz ściankę i nie zmieniasz dachu w sensie spadzistościu, wielkości .... jedynie krokwie nieco wydłużasz (piszę : nieco ) .... to raczej nie jest to na tyle większe obciążenie żeby trzeba było coś extra zmieniać w projekcie :roll:

Zgadzam sie w pelni z Twoim postem odnosnie przedluzenia okapu, w celu zamaskowania podwyzszenia, ale 2 pustakow nie ryzykowalbym, jeden oczywiscie. Tomek ma racje, ze jetki powinny byc dluzsze niz w projekcie, bo musisz je nizej zamontowac, aby w nastepnym etapie miec do czego bezstresowo przykrecic wieszaki od stelaza.

jesli chodzi o moje zdanie, to po cichutku podwyzszylbym o jeden pustak (25cm) i nie przejmowalbym sie.

u mnie niet wyobraźni przestrzennej, ale usiadłam i przypomniałam sobie konstrukcje dachu :wink: :lol:

kurcze, masz rację .... jętki powinny być dłuzsze bo przy podniesionej ściance montujesz je niżej (no chyba że chcesz miec pokoje wewnątrz wyższe o wysokość podniesienia ścianki :roll: )

przez skleroze ludzi w błąd wprowadzam , sorki :oops: :roll:

U mnie tez przedłużali jętki a także słupy podtrzymujące belki płatwowe. U mnie dodatkowo jętki zamontowali pod belkami płatwowymi (z tego co mi wiadomo w projekcie było nad płatwiowymi), co tym bardziej obnizyło ich mocowanie i je wydłuzyło.