Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ściana kolankowa

Recommended Posts

Zwrot trumienka tyczy się wyglądu czy innych cech takiego wykonania?

Raczej wygladu :-)

Kiedyś czytałem na forum wypowiedź jednego co zrobił glify prostopadle do podłogi ale tylko dlatego, że zapomniał tego dopilnować i załował tego bo własnie połaciówka stała się tylko doświetlaczem bez mozliwości wyglądania przez nie.

Ale co wysokosc zamontowania okna ma z obrobka dolnego glifu wspolnego ? No chyba, ze masz wyzsza scianke i w prostopadlej obrobce przeszkadza Ci murlata. Jezeli musialbys dawac to okno o te 20-30cm wyzej zeby zrobic dolny glif prostopadle do podlogi - to rzeczywiscie lepiej juz zostan przy trumience :-) Nie ma nic gorszego niz okna polaciowe przez ktore widac tylko niebo :-) Ja tam mam scianke wysokosci 40cm i okno polozone nisko. A obrobke bede robil jeszcze inaczej - jakies 20cm prostopadle do podlogi, a potem 20-25cm parapecik i dopiero przy jego krawedzi dodatkowa przedscianka w dol :-) Tez to troche zaburzy przeplyw powietrza ale wentylacje bede mial mechaniczna wiec mysle, ze wyssie cala ew. chcaca sie skroplic na tym oknie wilgoc ;-)

pozdr.

Właśnie przypomniały mi się nasze przejścia z kier. bud. :( Chyba był psychicznie chory bo takich problemów nam narobił że możliwe już było że wydadzą decyzję o nakazie rozbiórki.. :o no ale wszystko da się jakoś odkręcić i na szczęście w tym przypadku też tak było.. Co do tematu..teoretycznie trzeba mieć oczywiście zgodę na wszystkie istotne zmiany. Ale w praktyce to różnie ludzie robią. Zależy kto na ile jest odważny :wink: Po ukończeniu budowy i tak raczej nikt z nadzoru budowlanego nie przyjedzie żeby to oglądać a decyzję o pozwoleniu na użytkowanie wyda.

moja ścianka kolankowa finalnie powinna wyjść ok 110cm
No chyba, ze masz wyzsza scianke i w prostopadlej obrobce przeszkadza Ci murlata. Jezeli musialbys dawac to okno o te 20-30cm wyzej zeby zrobic dolny glif prostopadle do podlogi - to rzeczywiscie lepiej juz zostan przy trumience :-) Nie ma nic gorszego niz okna polaciowe przez ktore widac tylko niebo :-)

No własnie. Nieuważnie czytałeś moje poprzednie posty w tym wątku. Ja mam właśnie taką wyższą ścianke i by nie oglądać tylko nieba musze troche pokombinować. Coś za coś. Jakbym miał ścianke tak jak ty to miałbym pełne pole manewru i mógł zrobić jak mi się chcę czyli pewnie prostopadle do podłogi.

Zreszta tchnąłeś mnie by pooglądać zdjęcia poddaszy innych forumowiczów i ci co mają ścianki mniejsze mają glify prostopadle, ale praktycznie wszyscy ci co mają ścianki od 100 cm w góre porobili glifi juz inaczej, +/- prostopadle do połaci dachu.

... Co do tematu..teoretycznie trzeba mieć oczywiście zgodę na wszystkie istotne zmiany. Ale w praktyce to różnie ludzie robią. Zależy kto na ile jest odważny :wink: ...

chce ktoś robić zmiany - niech robi /tylko niech nie zwala odpowiedzialności na KB wtedy, kiedy on wpisze w dzienniku budowy te zmiany a inwestorowi przyjdzie zrobic nowy projekt i uzyskac nowe pozwolenie .../

a moze ma udawac, ze o niczym nie wie ?

podpisac, ze wszystko zgodne z projektem, a potem liczyc na łut szczęscia, ze mu sie uda ?

ze niby taki odważny/a/ ... ? :roll:

w imię czego KB ma ryzykowac ?