Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wymiennic CWU przy piecu na eko groszek

amryta

Recommended Posts

zasobnik jest przy piecu - to coś do czego wsypujesz ekogroszek (u mnie 120kg)

wymiennik CWU to jest ...hm... bojler do wody :wink:

u mnie 300l ... znajomy hydraulik-instalator zaproponował twierdząc , że będę zadowolona - ja sie zgodziłam nie namyslając sie długo , potem byłam wściekła na czym swiat stoi że w cholerę za duży .... a teraz dziękuje mu , że za mnie pomyslał, bo nadejszła chwila , gdzie jest ciepło- piec na CO wyłączony , i :

-możnaby palić dalej ekogroszkiem tylko na CWU i duzo by to nie wyszło kosztowo, bo wychodzi 120kg na 1,5 miesiąca , ale

-drewna po budowie mamy mnóóóóóóstwo (jak pewnie każdy) .... przeca se ogniska na środku nie zrobie ... trza spalić w piecu :wink: .... więc raz na 2 dni małz z własnej dobrowolnej nieprzymuszonej woli idzie do kotłowni , zakłada ruszt zapasowy do naszej krowy na ekogroch , rozpala w piecu , nagrzewa wodę w wymienniku do 60st , co zajmuje mu niecałą godzinę ... i mamy ciepłą wodę dla całej rodziny przez 2 dni :D ... przy okazji w pogodę jak teraz nagrzewa trochę dom puszczając conieco na CO coby żonka czyli ja ciepło miała w nózki od podłogówek :wink: :lol:

i tyle :wink: :D

My też zainwestowaliśmy w zbiornik CWU na 300l :) Przyczyna prozaiczna - ja lubię sobie robić długie i gorące przysznice :lol:

Dlatego mały zbiornik byłby dla naszej familii błędem, bo po mojej wizycie w łazience rodzinka musiała by czekać na ciepłą wodę, aż ją kocioł zagrzeje, przez co kocioł musiałby chodzić praktycznie non stop na full power ;)

BTW. też mamy kocioł na groch z rusztem awaryjnym. Dodatkow kupujemy grzałkę elektryczną (3,3kW), aby móc grzać awaryjnie, gdy np. kociołek wysiądzie, lub węgla i drzewa zabraknie :> Ponadto zbiornik CWU ma dwie wężownice i jest gotowy na alternatywne źródło ciepła, np jakąś PC lub solary...

Oczywiście całość wychodzi strasznie drogo (za uzbrojenie kotłowni wyjdzie pewnie >20 tys zł), ale to cena, którą IMO warto zapłacić za komfort :)

kurcze ale mam zamotane, a ja mysłam , że 100 l starczy, tez mam teraz duzo drewna po budowie, a zamówilismy sobie piec na ekogroszek i miał

Jeśli masz mieć kocioł na paliwo stałe z podajnikiem, to aby maksymalnie wydłużyć jego żywotność powinno się w nim palić non stop przez cały rok. Jeśli ma się palić non stop to zbędny jest duży zbiornik na c.w.u. Przykładowo: zbiornik o pojemności 100 litrów płaszczowy ma moc około 15 kW i wydajność około 350 litrów na godzinę, wody o temp. 45 st., a więc działa niemal jak przepływowy podgrzewacz wody. Jeśli kocioł też dysponuje taką mocą to inwestowanie w większy zbiornik jest bez sensu. Wystarczy tylko ustawić sterownik kotła na priorytet bojlera i temp. kotła w priorytecie bojlera na około 70 st. Sam mam takie rozwiązanie, c.w.u dla 4 osób i nigdy nie zabrakło ciepłej wody. Nie ważna jest więc pojemność zbiornika, a odpowiednia moc grzewcza płaszcza w zbiorniku i moc kotła.

Co do spalenia drewna po budowie to większość kotłów z podajnikiem ma palenisko tzw. awaryjne na którym można to spalić.

zasobnik jest przy piecu - to coś do czego wsypujesz ekogroszek (u mnie 120kg)

u mnie 300l ... znajomy hydraulik-instalator zaproponował twierdząc , że będę zadowolona - ja sie zgodziłam nie namyslając sie długo , potem byłam wściekła na czym swiat stoi że w cholerę za duży .... a teraz dziękuje mu , że za mnie pomyslał, bo nadejszła chwila , gdzie jest ciepło- piec na CO wyłączony , i :

-możnaby palić dalej ekogroszkiem tylko na CWU i duzo by to nie wyszło kosztowo, bo wychodzi 120kg na 1,5 miesiąca , ale

-drewna po budowie mamy mnóóóóóóstwo (jak pewnie każdy) .... przeca se ogniska na środku nie zrobie ... trza spalić w piecu :wink: .... więc raz na 2 dni małz z własnej dobrowolnej nieprzymuszonej woli idzie do kotłowni , zakłada ruszt zapasowy do naszej krowy na ekogroch , rozpala w piecu , nagrzewa wodę w wymienniku do 60st , co zajmuje mu niecałą godzinę ... i mamy ciepłą wodę dla całej rodziny przez 2 dni :D ... przy okazji w pogodę jak teraz nagrzewa trochę dom puszczając conieco na CO coby żonka czyli ja ciepło miała w nózki od podłogówek :wink: :lol:

i tyle :wink: :D

No to doszlismy do porozumienia z ta literowka :)

Tez palimy wreszcie to cale drewno z budowyi kopci mi na tym ruszcie w piecu na ekogroszek, Spalanie jest nieciekawe, sadza na sciankach... Zwiekszalem moc dmuchawy na max, ale caly czas cos nie tak. Jak w zimie byl ekogroszek to spalanie swietne, ekonomiczne, same superlatywy. pewnie cos z ustawieniami?

CWU grzeje z butli na propan (kupilem w swoim czsie kondensata, ale wyleczylem sie po pierwszej zimie z grzania nim), wiec 120 jest ok.

Jak widać już doszliście co autor miał na myśli choć wymiannik z boilerem za wiele wspólnego nie ma.

Dla wyjaśnienia:

Boiler to urządzenie do podgrzewania wody (za pomocą grzałki, wężownicy lub innego źródła),

wymiennik to urządzenie do przekazania ciepła do innego układu ( najczęściej z wody do wody).

To tak z grubsza.

Swoją drogą zawsze byłem pełen podziwu jak dwie kobiety dogadują się mówiąc o jednej rzeczy, a mając na myśli inną. :D Obie.

Jak widać już doszliście co autor miał na myśli choć wymiannik z boilerem za wiele wspólnego nie ma.

Dla wyjaśnienia:

Boiler to urządzenie do podgrzewania wody (za pomocą grzałki, wężownicy lub innego źródła),

wymiennik to urządzenie do przekazania ciepła do innego układu ( najczęściej z wody do wody).

To tak z grubsza.

Swoją drogą zawsze byłem pełen podziwu jak dwie kobiety dogadują się mówiąc o jednej rzeczy, a mając na myśli inną. :D Obie.

Wejdź sobie na dowolną stronę internetowego sklepu i nie znajdziesz w ofercie bojlera, są tylko wymienniki c.w.u. Czasami tylko w nawiasie pisze bojler. Poza tym bojler bez grzałki elektrycznej, idealnie pasuje do twojej definicji wymiennika.

Dla wyjaśnienia:

To tak z grubsza.

Wejdź sobie na dowolną stronę internetowego sklepu i nie znajdziesz w ofercie bojlera, są tylko wymienniki c.w.u. Czasami tylko w nawiasie pisze bojler. Poza tym bojler bez grzałki elektrycznej, idealnie pasuje do twojej definicji wymiennika.

Bo taki boiler z wężownicą jest też wymiennikiem ciepła. Typowy wymiennik ciepła to jednak coś innego. Zbiornik z grzałką nie sposób nazwać wymiennikiem ciepła tylko boilerem lub ogrzewaczem wody.