Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

WJAZD NA DZIAŁKĘ Z DROGI POWIATOWEJ

megjawa

Recommended Posts

zmieniłam projektanta :) i projekt zamowiony. Mam jeszcze jedno pytanie moze wezmiecie mnie to za jakos tepa babe ale coz..... :) podczas rozmowy z projektantem zapomnialam go poinformowac ze pomiedzy droga a dzialka znajduje sie row, czy on bedzie wiedzial ze on tam jest? czy bedzie wiedział jaka rułe ma tam dać skoro posiada tylko tylko decyzje starosty a nie plan zagospodarowania?

• Odpowiedzi 57
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

a jak jest z tym zajeciem pasa ruchu czy takie pozwolenie jest potrzebne? z tego co wiem to trzeba tam podac dokladna date wykonywania robot (a my nie wiem kiedy dokladnie to bedzie) nazwe firmy ktora bedzie to wykonywac (a my planujemy zrobic to samodzielnie) w ogole watpie aby nasze prace przeszkadzaly w ruchu

A ja mam pytanie jakie dokumenty poza projektem zjazdu i decyzja o mozliwości lokalizacji zjazdu jest potrzebna do uzgodnienia z zarządcą drogi? Słyszałem ze mapa ewidencyjna i że w starostwie muszę załatwić jakis dokument z wykazu właścieli i tu moje następne pytanie co za wykaz właścicieli drogi czy działki, bardzo prosze o pomoc.

Z góry dziękuje

Dołączę się

Mam działkę bez dojazdu (brak służebności, współwłasności)

chce dogadać się z gościem o wykup drogi (działki w kształcie drogi, wielkości 11ar) z pola rolnego , jednym końcem do mojej działki drugim do drogi wojewódzkiej, problem w tym ze w tym miejscu nie mam mostka na drodze wojewódzkiej. Droga wojewódzka na tym odcinku jest prosta 800m ja chce się włączyć w połowie tej długości.

Pytanie jak załatwić to najszybciej żeby czegoś zaniedbać, może wrzucić ten mostek na dziko ? i tłumaczyć ze zawsze był ? najwyżej później projekt tego mostku. ?

odradzam robienie czegokolwiek na dziko, bo konsekwencje mogą być opłakane. Ale w pierwszej kolejnosci zadbałbym o wykupienie działki majacej robić za drogę dojazdową. Następnie procedura, przynajmniej teoretycznie jest prosta bo należy wystąpić do zarzadu dróg wojewódzkich o warunki techniczne na budowę zjazdu indywidualnego. W warunkach określą co i jak, a potem to już z górki. Oczywiscie teoretycznie. Wcześniejsze wykupienie działki bedzie niezbędne ,żeby uzyskać pozwolenie na budowę zjazdu (konieczność oświadczenia o dysponowaniu) Jako opcja jest tez dzierżawa działki "dojazdowej" ale skoro piszesz, że chcesz ją odkupić, to chyba nie ma co bawić się w półśrodki.

pozdrawiam

Tak chce ją kupić, zastanawiam się tylko czy nie będzie problemu przy zakupie pole z którego chce oderwać te kilka arów ma 1,5 ha pytanie czy będzie możliwy taki podział ?

Czy nie zblokują podziału ze nie ma dla tego miejsca planu przestrzennego ?

działka jest w inne gminie a (pole do podziału) w innej

Rozmawiałem z geodetą i mówi ze nie będzie problemu ponieważ droga nie podchodzi pod ustawę ze musi być 30 ar

Wstępnie rozmawiałem w sprawie drogi morze jakoś się dogadamy pytanie tylko czy w tym miejscu nie będzie jakiś mega problemów na budowe mostka i włącznie. załączam zdjęcie

http://img705.imageshack.us/img705/9549/drogak.jpg

Witam ponownie :)

Posiadam już projekt teraz chce w końcu złożyc pozwolenie na budowe ale do tego pozwolenia trzeba złożyć oświadczenie o posiadaniu prawa do dysponowania nieruchomością na cele budolane, czyli że działka na której chce wybudować zjazd jest budowlana? a co jeśli tak działka jest działką rolna?