gerro 05.06.2009 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2009 witam jak w temacie . Kociol de dietrich domolight 3/18 Godz. 22 temperatura cwu 52c , na noc żona poprosila o ponowne włączenie CO rano temp wody w zasobniku 32c Zaznaczę żeby nie było pompa cyrkulacji CWU w tym czasie NIE działała.Czy możliwe jest aby kociol wymieszał to czym miał grzać kaloryfery z tym co grzeje zasobnik ?Choć tak naprawdę nie ma tam żadnego zaworu tylko , albo pracuje pompa CO i grzeje kaloryfery albo CWU i grzeje zasobnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 05.06.2009 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2009 czy to jest nowa instalacja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gerro 06.06.2009 18:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2009 tak instalacja jest nowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 06.06.2009 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2009 ale kocioł nie produkowany od co najmniej 3 lat z tym że bardzo dobry , tak jak wszystkie De Dietrichy z resztą, podejrzewam, że następuje grawitacyjne wychłodzenie zasobnika, nie wiem jak wygląda Twoja instalacja, ale spróbuj bardzo późnym wieczorem sprawdzić rury ciepłej wody i rury zasilające zasobnik, powinny być zimne, w przypadku gdyby były ciepłe to na tym układzie należy zastosować zawór zwrotny, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gerro 07.06.2009 18:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2009 To prawda z tym kotłem .Napisałem że instalacja nowa bo wzasadzie nie była używana przez dwa lata , dopiero teraz się wprowadziliśmy a tu takie zaskoczenie odkryłem to przypadkiem jednak mam teorię ne temat tego wychłodzenia zasobnika Przez całą noc piec chodził na minimum czyli około 33 - 34 stopnie więc prawdopodobnie woda jak to woda zawsze znajdzie sobie swoją drogę,i jakimś sposobem (mimo pompy która nie jest jednak zaworem) przepływała przez zasobnik poprostu chłodząc go .Czy moja teoria jest choć trochę realna? No i pytanie następne Gdzie miałby być zamontowany zawór zwrotny Kocioł - zasobnik powrót czy zasilanie?Lub zasilanie instalacji CWU powrót czy zasilanie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 08.06.2009 03:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2009 na instalacji cwu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Atomic 08.06.2009 04:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2009 Twoja teoria jest jak najbrdziej realna.Zasobnik CWU to w tym przypadku zwykły bufor ciepła i nic tu zawór zwrotny nie pomoże, bo przez cały czas będzie obieg cyrkulacyjny poprzez pompę CO.Albo podnieś temperaturę załączanie pompy na sterowniku, albo poprostu (ja tak robię) zakręcaj na noc zawór zasilający CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 08.06.2009 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2009 Twoja teoria jest jak najbrdziej realna. Zasobnik CWU to w tym przypadku zwykły bufor ciepła i nic tu zawór zwrotny nie pomoże, bo przez cały czas będzie obieg cyrkulacyjny poprzez pompę CO. Albo podnieś temperaturę załączanie pompy na sterowniku, albo poprostu (ja tak robię) zakręcaj na noc zawór zasilający CWU. Obserwuje tą dyskusję jeszcze nie do końca rozwiniętą i dochodzę do wniosku ,że autor tak do końca nie jest pewien co zrobić. Mam może nie taką samą ale podobną sytuację już wałkowaną na FM i zastanawia mnie dlaczego akurat wstawienie zaworu zwrotnego nic nie wniesie.A co takiego ty robisz zakręcając zasilanie na zasobnik?Wydaje mi się ,że jest to mała tykająca bombeczkę no chyba ,że wszyscy domownicy wiedzą i w porę mają to zasilanie odkręcić.Właśnie mój pan od co powiedział ,że koniecznym jest wstawienie zaworu zwrotnego bo bez niego będzie mi się wychładzała woda w zasobniku.Do tego zasobnika cwu mam wpięte solary i bez tego zaworu niestety u mnie nie pójdzie.Zasobnik 300l dwie wężownice z tym ,że jedna solarowa na glikol.Nima słonca a glikol robi robotę i grzeje dach .Zanim pan wstawi zawór właśnie powiedział abym na noc jak zajdzie słonko zakręcał zasilanie na zasobnik cwu.Tak robię i wszystko jest ok choć na wielkiej kartce napisane jest ,żeby codziennie włączać do o 7.00. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gerro 08.06.2009 07:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2009 na instalacji cwu No dobra ale jak nikt w nocy nie używa wody (ciepłej ) to ona i tak nie wypływa z zasobnika więc zawór na nic tu się nie zda W przypadku zamontowania zaworu na zasilaniu zasobnika lub jego powrocie trzeba go zainstalować zgodnie z przepływem jaki wymusza pompa, co w przypadku pracy pompy od CO nic nie zmienia bo zawór przepusci wodę gdyż płynie ona zgodnie z kierunkiem jego pracy . Wszystko może się zmienić jeśli zawór przepuszcza wodę dopiero przy odpowiednim ciśnieniu , jeśli tak jest to za całą sytuację mogę obwinić zawór powrotny zamontowany na instalacji CO gdyz może on powodować zwiększony opór hydrauliczny i wodzie jest łatwiej wpłynąć do zasobnika niż popłynąć do kaloryferów Zamontowanie zaworu powrotnego na zasilaniu lub powrocie z wężownicy zasobnika może zrównoważyć ten opór Co wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 08.06.2009 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2009 na instalacji cwu No dobra ale jak nikt w nocy nie używa wody (ciepłej ) to ona i tak nie wypływa z zasobnika więc zawór na nic tu się nie zda W przypadku zamontowania zaworu na zasilaniu zasobnika lub jego powrocie trzeba go zainstalować zgodnie z przepływem jaki wymusza pompa, co w przypadku pracy pompy od CO nic nie zmienia bo zawór przepusci wodę gdyż płynie ona zgodnie z kierunkiem jego pracy . Wszystko może się zmienić jeśli zawór przepuszcza wodę dopiero przy odpowiednim ciśnieniu , jeśli tak jest to za całą sytuację mogę obwinić zawór powrotny zamontowany na instalacji CO gdyz może on powodować zwiększony opór hydrauliczny i wodzie jest łatwiej wpłynąć do zasobnika niż popłynąć do kaloryferów Zamontowanie zaworu powrotnego na zasilaniu lub powrocie z wężownicy zasobnika może zrównoważyć ten opór Co wy na to? jeżeli wiecie lepiej to dobrze, przed każdą pompą powinien być zawór zwrotny, jak Ci nie odpowiada to co piszę, to zainstaluj sobie elektrozawór który nie pozwoli na wychładzanie zasobnika, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gerro 08.06.2009 16:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2009 na instalacji cwu No dobra ale jak nikt w nocy nie używa wody (ciepłej ) to ona i tak nie wypływa z zasobnika więc zawór na nic tu się nie zda W przypadku zamontowania zaworu na zasilaniu zasobnika lub jego powrocie trzeba go zainstalować zgodnie z przepływem jaki wymusza pompa, co w przypadku pracy pompy od CO nic nie zmienia bo zawór przepusci wodę gdyż płynie ona zgodnie z kierunkiem jego pracy . Wszystko może się zmienić jeśli zawór przepuszcza wodę dopiero przy odpowiednim ciśnieniu , jeśli tak jest to za całą sytuację mogę obwinić zawór powrotny zamontowany na instalacji CO gdyz może on powodować zwiększony opór hydrauliczny i wodzie jest łatwiej wpłynąć do zasobnika niż popłynąć do kaloryferów Zamontowanie zaworu powrotnego na zasilaniu lub powrocie z wężownicy zasobnika może zrównoważyć ten opór Co wy na to? jeżeli wiecie lepiej to dobrze, przed każdą pompą powinien być zawór zwrotny, jak Ci nie odpowiada to co piszę, to zainstaluj sobie elektrozawór który nie pozwoli na wychładzanie zasobnika, No dobra ale jak zainstalować zawór przed pompą w kotle? Pomysł z elektrozaworem podoba mi się dużo bardziej tylko znowu czy jest taka możliwośc aby był sterowany poprzez pompę kotła?? P.S nigdzie nie piszę że pomysł z zaworem zwrotnym mi się nie podoba rozważam tylko inne teorie niekoniecznie realne dlatego pytam o to mądrzejszych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 08.06.2009 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2009 po pierwsze sprowadź instalatora, niech on pierw pomyśli,jeżeli wychładza grawitacyjnie, to jest jego broszka, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gerro 08.06.2009 18:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2009 pana instalatora już nie zawołam no bo nie.... w takim razie pozostaje mi inny hydraulik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 08.06.2009 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2009 ......przed każdą pompą powinien być zawór zwrotny, jak Ci nie odpowiada to co piszę, to zainstaluj sobie elektrozawór który nie pozwoli na wychładzanie zasobnika......., No nie podpowiadaj mu tak bo to zrobi i będzie kłopot.To przecież dom jednorodzinny a nie laboratorium doświadczalne pełne elektrozaworów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Atomic 09.06.2009 04:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2009 A co takiego ty robisz zakręcając zasilanie na zasobnik?Wydaje mi się ,że jest to mała tykająca bombeczkę no chyba ,że wszyscy domownicy wiedzą i w porę mają to zasilanie odkręcić. Zamykam cyrkulację na zbiorniku CWU - ot filozofia. Nie rozumię o co chodzi z tą bąbką????? Jak zakręcę zawór na zbiorniku, to pozostają jeszcze inne obiegi (grzejniki 8szt. i podłogówka 3pętle). W przypadku zamontowania zaworu na zasilaniu zasobnika lub jego powrocie trzeba go zainstalować zgodnie z przepływem jaki wymusza pompa, co w przypadku pracy pompy od CO nic nie zmienia bo zawór przepusci wodę gdyż płynie ona zgodnie z kierunkiem jego pracy. Właśnie o tym pisałem, ale Pan niktspecjalny ma jakąś swoją teorię na temat zaworu zwrotnego. Chyba nie do końca zna zasadę jego działania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 09.06.2009 04:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2009 A co takiego ty robisz zakręcając zasilanie na zasobnik?Wydaje mi się ,że jest to mała tykająca bombeczkę no chyba ,że wszyscy domownicy wiedzą i w porę mają to zasilanie odkręcić. Zamykam cyrkulację na zbiorniku CWU - ot filozofia. Nie rozumię o co chodzi z tą bąbką????? Jak zakręcę zawór na zbiorniku, to pozostają jeszcze inne obiegi (grzejniki 8szt. i podłogówka 3pętle). W przypadku zamontowania zaworu na zasilaniu zasobnika lub jego powrocie trzeba go zainstalować zgodnie z przepływem jaki wymusza pompa, co w przypadku pracy pompy od CO nic nie zmienia bo zawór przepusci wodę gdyż płynie ona zgodnie z kierunkiem jego pracy. Właśnie o tym pisałem, ale Pan niktspecjalny ma jakąś swoją teorię na temat zaworu zwrotnego. Chyba nie do końca zna zasadę jego działania. Chyba przez ten zawór spać nie możesz o czym świadczy godz. postu. Kolego Atomic ja tego zaworu jeszcze nie mam .Znam zasadę jego działania i doskonale wiem gdzie zostanie wstawiony.Widać nie dokładnie czytasz. Topik dotyczy wychładzania zładu przez zasobnik a nie zaworu zwrotnego wiec nie pisz że nie wiem o co chodzi.Niestety nadal twierdzę ,że twoja zasada zamykania cyrkulacji jest chybiona bo niby jak to robisz?Wyłączasz pompę ...a może zamykasz zaworek?Oświeć mnie skoro udajesz bardzo tech. rozwiniętego inwestora?Po huk są zawory zwrotne,pompy, itp?Po to żeby nimi kręcić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 09.06.2009 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2009 Wypada jeszcze zasyfonować przyłącza do zbiornika c.w.u. wysokość syfonu ok. 30cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 09.06.2009 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2009 Wypada jeszcze zasyfonować przyłącza do zbiornika c.w.u. wysokość syfonu ok. 30cm. Chyba skompensatorować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 09.06.2009 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2009 http://rapczyn1.webpark.pl/dantech/zasyfonowanie.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 09.06.2009 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2009 http://rapczyn1.webpark.pl/dantech/zasyfonowanie.jpg Mię się ta ściąga podoba ale czy innym też??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts