Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Spadek temp. w zasobniku CWU

gerro

Recommended Posts

Chyba przez ten zawór spać nie możesz o czym świadczy godz. postu. :) :)

A nie przyszło Ci do głowy, że ktoś o tej porze poprostu może być już w pracy?

Niestety nadal twierdzę ,że twoja zasada zamykania cyrkulacji jest chybiona bo niby jak to robisz?Wyłączasz pompę ...a może zamykasz zaworek?

Oświeć mnie skoro udajesz bardzo tech. rozwiniętego inwestora?Po huk są zawory zwrotne,pompy, itp?Po to żeby nimi kręcić ? :lol: :lol: :wink:

No widać, że jednak nie znasz zasady jego działania i to Ty mnie oświeć jak można kręcić zaworem zwrotnym, bo mimo że jestem rozwinięty to ni cholery nie wiem.

Chyba przez ten zawór spać nie możesz o czym świadczy godz. postu. :) :)

A nie przyszło Ci do głowy, że ktoś o tej porze poprostu może być już w pracy?

Niestety nadal twierdzę ,że twoja zasada zamykania cyrkulacji jest chybiona bo niby jak to robisz?Wyłączasz pompę ...a może zamykasz zaworek?

Oświeć mnie skoro udajesz bardzo tech. rozwiniętego inwestora?Po huk są zawory zwrotne,pompy, itp?Po to żeby nimi kręcić ? :lol: :lol: :wink:

No widać, że jednak nie znasz zasady jego działania i to Ty mnie oświeć jak można kręcić zaworem zwrotnym, bo mimo że jestem rozwinięty to ni cholery nie wiem.

Chcemy się kłócić czy tłumaczyć?Nie łap proszę mnie za słówka bo doskonale wiesz ,że ogólnie chodziło mi o to ,że układy wodne czyli złady powinny być regulowane same w sobie bez ingerencji człowieka chyba ,że chwilowo potrzeba coś wymienić i układ trzeba podpierać kręceniem ,zamykaniem itp..Amen.Jeżeli wybierzesz tą drugą opcje to proszę o wytłumaczenie mi właśnie czym a może jak podpierasz się w cyrkulacji zamykając zawór na zasobnik?W jaki sposób cyrkuluje ci woda.

Zamykam cyrkulację na zbiorniku CWU - ot filozofia.

Nie rozumię o co chodzi z tą bąbką?????

Jak zakręcę zawór na zbiorniku, to pozostają jeszcze inne obiegi (grzejniki 8szt. i podłogówka 3pętle).

Wszystko jest jasne i ja to zrozumiem pod warunkiem ,że powiesz mi ,że w lecie grzejesz podłogówkę i grzejniki ? ja i jedno i drugie mam zakręcone.Na rozdzielaczu podłogówka i co.Może ja to zrobiłem niepotrzebnie.Skoro bez kręcenia to bez tak jak to zaznaczyłem wyżej.Niech układy bronią się same i nadmiary temp pompują do kanalizacji.

pzdr.

Witam .

przyjrzałem się mojemu zasobnikowi i .... odziwo chyba jedna z niewielu żeczy wykonana dobrze( w miarę) znaczy się zasobnik jest jak to napisał RAPCZYN, zasyfonowany na powrocie cyrkulacji jest zawór zwrotny , nie ma go natomiast na wyjściu wody (ciepłej ) z zasobnika do instalacji.

Całe moje podejrzenia kierują się na to że to piec pracując schładza mi zasobnik . Jak temu zapobiec miejsca na jakieś zawory pomiędzy piecem a zasobnikiem po drodze szczególnie nie ma ingerencja w piec raczej nie wchodzi w rachubę.

Macie jeszcze jakieś pomysły ???

Może faktycznie zamontować zawór(elektryczny ), który by zamykał obieg grzania zasobnika a otwierał by się w momencie uruchomiena pompy do zasobnika

Chcemy się kłócić czy tłumaczyć?

Jeżeli wybierzesz tą drugą opcje to proszę o wytłumaczenie mi właśnie czym a może jak podpierasz się w cyrkulacji zamykając zawór na zasobnik?W jaki sposób cyrkuluje ci woda.

No to rozumiem - zaczynasz pytać, anie atakować. Już Ci tłumaczę.

Podłogówka i grzejniki są zakręcone, otwarty jest tylko układ od wymiennika CWU.

Kiedy nagrzeje zasobnik do zadanej temperatury zakręcam zawór na jego zasilaniu i odkręcam zawór trójdrożny, a piec cyrkuluje w małym obiegu.

Operacja podgrzewania wody do temperatury 60st. trwa u mnie około 1 godz, więc kiedy przełączam zawór na mały obieg, to piec prawie wygasa.

Chcemy się kłócić czy tłumaczyć?

Jeżeli wybierzesz tą drugą opcje to proszę o wytłumaczenie mi właśnie czym a może jak podpierasz się w cyrkulacji zamykając zawór na zasobnik?W jaki sposób cyrkuluje ci woda.

No to rozumiem - zaczynasz pytać, anie atakować. Już Ci tłumaczę.

Podłogówka i grzejniki są zakręcone, otwarty jest tylko układ od wymiennika CWU.

Kiedy nagrzeje zasobnik do zadanej temperatury zakręcam zawór na jego zasilaniu i odkręcam zawór trójdrożny, a piec cyrkuluje w małym obiegu.

Operacja podgrzewania wody do temperatury 60st. trwa u mnie około 1 godz, więc kiedy przełączam zawór na mały obieg, to piec prawie wygasa.

Bardzo dziękuję i przepraszam.To teraz pochwalę ci się co u mnie się zrobiło.Trzeba było wymienić baterię w kotłowni.Więc zakręcono wodę na zaworze głównym,wyłączono pompę cyrkulacyjną,wyłączona kociołek gazowy na zero.Majster zdemontował odkręcił zawór gł. wziął kasiorę i sobie odszedł.Z powrotem włączono kocioł z min nastawą grzania wody 40 stc.Kocioł nagrzał wodę w zasobniku i się wyłączył.Pompa cyrkulacyjna była cały czas wyłączona.W takim stanie cały układ przenocował.Rano ku naszemu zaskoczeniu woda w zasobniku cwu nie zmieniła temp.Wniosek pompa wychładza cały zład.Mus coś z tym zrobić.Trzeba trochę dłużej czekć aż ciepła woda pojawi się w kranie ....ale coś za coś.Jeszcze tylko pan poprawi solary i założy zawór zwrotny i chyba wylize z problemy.

serdecznie pozdrawiam.

Bardzo dziękuję i przepraszam.To teraz pochwalę ci się co u mnie się zrobiło.Trzeba było wymienić baterię w kotłowni.Więc zakręcono wodę na zaworze głównym,wyłączono pompę cyrkulacyjną,wyłączona kociołek gazowy na zero.Majster zdemontował odkręcił zawór gł. wziął kasiorę i sobie odszedł.Z powrotem włączono kocioł z min nastawą grzania wody 40 stc.Kocioł nagrzał wodę w zasobniku i się wyłączył.Pompa cyrkulacyjna była cały czas wyłączona.W takim stanie cały układ przenocował.Rano ku naszemu zaskoczeniu woda w zasobniku cwu nie zmieniła temp.Wniosek pompa wychładza cały zład.Mus coś z tym zrobić.Trzeba trochę dłużej czekć aż ciepła woda pojawi się w kranie ....ale coś za coś.Jeszcze tylko pan poprawi solary i założy zawór zwrotny i chyba wylize z problemy.

serdecznie pozdrawiam.

Chwila, chwila o jakiej pompie cyrkulacyjnej my właściwie rozmawiamy?

O tej, która cyrkuluje w układzie CWU, czy o tej która cyrkuluje w układzie CO?

Jeżeli mowa o pompie na CWU, to ja zasilam ją z programatora elektronicznego. Ustawiony mam go tak, że pompa włącza się i wyłącza o ustalonych porach (rano, po południu i wieczorem).

serdecznie pozdrawiam.

Chwila, chwila o jakiej pompie cyrkulacyjnej my właściwie rozmawiamy?

O tej, która cyrkuluje w układzie CWU, czy o tej która cyrkuluje w układzie CO?

Jeżeli mowa o pompie na CWU, to ja zasilam ją z programatora elektronicznego. Ustawiony mam go tak, że pompa włącza się i wyłącza o ustalonych porach (rano, po południu i wieczorem).

W moim przypadku tak jak go opisałem pompa cyrkulacyjna przed zasobnikiem służy mi do tego aby szybciej ciepła woda pojawiła się w kranach i tyle.Wyłączona nie wychładza wody w zasobniku czego dowodem jest stabilna temp. np na drugi dzień i wsio.

W moim przypadku tak jak go opisałem pompa cyrkulacyjna przed zasobnikiem służy mi do tego aby szybciej ciepła woda pojawiła się w kranach i tyle.Wyłączona nie wychładza wody w zasobniku czego dowodem jest stabilna temp. np na drugi dzień i wsio.

Rozumiem, że pompa chodzi u ciebie 24g/dobę. Nie wiem jak powinno to być rozwiązane fachowo, ale ja stosuję jak wcześniej pisałem programator czasowy.

W nocy śpimy, a do południa nie ma nas w domu, więc nie muszę mieć w tym czasie cyrkulacji.

Rozumiem, że pompa chodzi u ciebie 24g/dobę. Nie wiem jak powinno to być rozwiązane fachowo, ale ja stosuję jak wcześniej pisałem programator czasowy.

W nocy śpimy, a do południa nie ma nas w domu, więc nie muszę mieć w tym czasie cyrkulacji.

http://abc-elektro.pl/index.php?k=246&p=120634&PHPSESSID=865a24f4dcfb62e7ebc9295543992e61

Chodzi o coś np. takiego?Możesz powiedzieć jakiego typu programator masz u siebie?