renjul 05.06.2009 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2009 Czy ktoś ma takowe? Na stronie wykonawcy znalazłam informację, że jest tańsze od podłogówki. http://www.solar.waw.pl/ogrzewanie/ Chciałabym i dać dębowe dechy na podłogę i żeby ogrzewanie miało zalety podłogówki Myślałam też o połączeniu dech z kaflami. Gdyby tak puścić kafle pod ścianami i tam gęściutko rureczki, a środkiem dechy... Myślicie, że to realne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 05.06.2009 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2009 WADY wyższy koszt instalacji ( o 20 - 30% w porównaniu do tradycyjnych grzejników, jednak niższy od ogrzewania podłogowego[/b]) , konieczność zwiększonej izolacji ściany zewnętrznej na której zamontowano grzejnik brak możliwości swobodnego zagospodarowania ściany grzejnej duże stałe czasowe. W niższe koszty instalacji sciennego od podłogówki nie wierzę, a co do kosztów eksploatacji to dla przykładu widze to tak: Jak na zewnątrz jest -2 st.C a w pomieszczeniu (z ogrzewaniem podłogowym )powietrze (i ściana) ma + 20 st.C to ciepło potrzebne na uzupełnienie strat ciepła przy ścianie o wsp. U=0,3 W/m˛*K wyniesie 6,6 wata/s , a dla ogrzewania ściennego przy zasilaniu + 40 st.C( to temp. sciany) wyniesie 12,6 wata/s Czyli prawie 2 razy więcej energii trzeba dostarczyć do ukł. ogrzewania przy ogrzewaniu ściennym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
renjul 05.06.2009 22:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2009 Nie ma to jak ktoś fachowym okiem rzuci na tekst przygotowany przez producenta A tak mi się ta idea spodobała. I znów mam dylemat - dechy albo podłogówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
renjul 06.06.2009 21:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2009 Jak to kto. Czytałam sporo wątków o podłogówce i większośc ludzi na podłogówkę kładzie kafle, albo specjalne panele. Tylu ludzi sie myli? Ja jestem w takiej sytuacji, że mam dębowe dechy z własnego lasu. Żal mi ich sprzedawać i kupować zamiast tego panele. Deska ma grubość ok. 3,5 cm po obróbce. Jest jednolita - nie to co parkiet. Dzięki za linka - przeczytam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika14 13.04.2012 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2012 Posiadam w domu ogrzewanie ścienne od 2009 roku, koszt instalacji oczywiście wyższy jednakże dla mnie było warto. Ocieplenie ścian zewnętrznych to 20 cm wełny ale przy takim rozwiązaniu i połączeniu ogrzewania z czujnikami temperatury w każdym pomieszczeniu oszczędzam. Płacę niższe rachunki niż sąsiedzi, ktorzymają tradycyjne kaloryfery i przy tym utrzymują temperaturę w domu niższą o kilka stopni. Stary temat ale może się jeszcze komuś przyda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts