Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak działa licznik 2 strefowy???

Recommended Posts

Bardzo prosze o wytłumaczenie mi na czym polega jego praca? Rozumiem, ze strefa G12 to prąd tańszy w godz.22.00-6.00 i 13.00-15.00. Interesuje mnie to ze względu na to , ze kupiłam dom, gdzie ogrzewanie to nowoczesne piece akumulacyjne, które w nocy ciągna prąd a w dzień oddają ciepło zgromadzone. Nie mogę jednak zrozumieć kwestii skąd taki piec wie o której godzinie ma sie załączyć? Nie maja one zegara. Może ktoś z Was zna odpowiedź na to prozaiczne pytanie?

Licznik dwutaryfowy to dwa liczniki w jednej obudowie. Jeden liczy kWh na I taryfie w godz. 6.00-13.00 i 15.00-22.00, a drugi na II taryfie w godz.13.00-15.00 i 22.00-6.00. W obudowie jest zegar, który steruje przełączaniem z jednego licznika na drugi i odwrotnie. Zwykle to przełączanie jest trochę niedokładnie, bo nie uwzględnia zmiany czasu z letniego na zimowy i odwrotnie. A czasem w bardziej zaawansowanych zegarach jest dokładne. Podobnie każdy odbiornik energii elektrycznej musi mieć w sobie zegar włączający zasilanie, jeśli odbiornik sam ma się włączać tylko w II taryfie. Funkcję tego zegara może także pełnić właściciel odbiornika.

Pozdrawiam

Flexus

Nie mogę jednak zrozumieć kwestii skąd taki piec wie o której godzinie ma sie załączyć? Nie maja one zegara. Może ktoś z Was zna odpowiedź na to prozaiczne pytanie?

ano, to se trzeba kupić i zamontować! Za ok. 100 PLN kupisz przekaźniki programowalne, ktore doskonale się do tego nadają.