retrofood 08.06.2009 10:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2009 (...) Jestem za likwidacją koscielnych , np Boże Ciało. (...) Tiiiiiiia i zastąpiła bym je świętem Batmana. Rozumiem Twoje emocje i "świątobliwe" oburzenie , ale złośliwie zapytam : a to jest jakaś różnica między tymi świętami ? Dla ateistów, agnostyków, wyznawców innych religii, nie ma tu żadnej różnicy, może poza semantyczną, czy Boże Ciało czy Batman. Wbrew statystykom kościelnym nie jesteśmy w 99% katolikami a Polska nadal nie jest ani państwem wyznaniowym, ani państwem wyznaniowych przywilejów. Nie zgadzam się. Boże Ciało moze byc tylko w czwartek, a świeto batmana może być w kazdy dzień (nawet w niedzielę) więc by mi dzień lezenia z... do góry - przepadał. DLatego samentyka, semantyką, a przyczyna święta - rzecz istotna. I nie można jej zastepować bele czym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 09.06.2009 17:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2009 To święto się opłaci http://wyborcza.pl/1,75968,6696750,To_swieto_sie_oplaci.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 09.06.2009 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2009 ... proponuję jako Święto dla Wszystkich i dzień wolny id pracy (płatny) w całej Polsce ... Dzień Imienin / Urodzin ... wtedy naprawdę sobie POŚWIĘTUJEMY pozdróweczka ps 0 'w zgniłym kapitalizmie "dzień urodzin" jest płatnym dniem wolnym od pracy - niestety tylko dla "jebilata" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maysee 12.06.2009 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2009 A w Irlandii wiekszosc swiat nawet nie ma nazw. Jest tzw. Bank Holiday co dwa, trzy miesiace zawsze w poniedzialek i pasuje - jeden dzien picia wiecej. U nas przydaloby sie swieto na 4 czerwca. Takiego lupnia bolszewii zadalismy ostatni raz za Pilsudskiego no i narod sie wtedy pysznie zjednoczyl. Ktos tam wyzej sie zapytuje co komu przeszkadzalo 22 lipca? Nic, zupelnie nic tym bardziej, ze stalinizm to przepiekna karta naszej historii. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 12.06.2009 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2009 Nie mam nic przeciwko dodatkowym „wolnym świątecznym”, niech ich będzie i kilka dodatkowych. Mam tylko jedno pytanie – dlaczego ja, jako pracodawca mam za te dodatkowe wolne dni płacić? Dlaczego musze dać wolne i zapłacić, za dzień świąteczny, który wypadł w inny ustawowy wolny dzień (sobota, niedziela)?Przesadzam, bo jestem krwiopijcą (pracodawcą)?No to pytanie. Dlaczego ci wszyscy zwolennicy takich rozwiązań, zatrudniając (na czarno) różnych fachowców na dniówki, opłacają tylko dzień przepracowany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobiczek 12.06.2009 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2009 Ktos tam wyzej sie zapytuje co komu przeszkadzalo 22 lipca? Nic, zupelnie nic tym bardziej, ze stalinizm to przepiekna karta naszej historii. Pozdrawiam. no i nie zapominaj - że Wedel odzyskał wtedy prawa do wizerunku i loga. Mnie też sie zawsze podobała bardziej czekolada od Wedla niż ta z fabryki o nazwie 22 lipca. Tylko że oni już dzisiaj są nie Wedlem a Catberysem angielskim. I to mnie wkurza najbardziej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 16.06.2009 16:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 Ktos tam wyzej sie zapytuje co komu przeszkadzalo 22 lipca? Nic, zupelnie nic tym bardziej, ze stalinizm to przepiekna karta naszej historii. Pozdrawiam.Dzięki za pozdrowienia. To ja się pytałem. Ale skojarzeń nie gratuluję, skoro tobie Maria Magdalena kojarzy się ze Stalinem. Raczej powiedziałbym, żeś letko niedoinformowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maysee 16.06.2009 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 Prosze nie nadinterpretowac moich wypowiedzi. Oswiadczam, ze nie mam nic ani do Marii ani do Magdaleny ani do obu tych Pan. Moja intencja nie bylo porownywanie w/w do malego, nikczemnego gruzina z wasami. Amen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 17.06.2009 06:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2009 Prosze nie nadinterpretowac moich wypowiedzi. Oswiadczam, ze nie mam nic ani do Marii ani do Magdaleny ani do obu tych Pan. Moja intencja nie bylo porownywanie w/w do malego, nikczemnego gruzina z wasami. Amen. No i całe szczęście. A Maria Magdalena to patronka mojej parafii. Odpust - 22 lipca. Pochodów się nie przewiduje. Ale beczkę piwa - tak! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jola_krzysiek 17.06.2009 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2009 Gdybyśmy tak mieli wolne przy okazji wszelkich odpustów....4 czerwca to dobra data na święto narodowe bo kojarzy się z konkretnym wydarzeniem. Większość z nas wie i czuje, że stało się wtedy coś szczególnego. natomiast 11 listopada - kwestia umowna [wszak Rada Regencyjna ogłosiła niepodległość już 7 października], 15 sierpnia uratował pod Radzyminem całą Europę i jest tak samo ważną datą jak 12 września 1683 czyli bitwa wiedeńska. Co do ilości wolnych dni z uwagi na święta, to nie przodujemy w Europie. Uważam, że mnożenie następnych świąt religijnych jest wysoce niewskazane - przecież jesteśmy państwem świeckim(?) ale dodanie do kalendarza jeszcze jednego święta o wymowie nazwijmy to wolnościowej byłoby OK. Tylko by obchodzić je radośnie, bez zbędnej pompy - taki Radosny Dzień Polaka.Pozdrawiam K. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayadaski 17.06.2009 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2009 A w Irlandii wiekszosc swiat nawet nie ma nazw. Jest tzw. Bank Holiday co dwa, trzy miesiace zawsze w poniedzialek i pasuje - jeden dzien picia wiecej. Bank Holiday to historii. (XIX w). Wtedy banki byly zamkniete w te dni - a jak banki to i reszta, bo nie mozna bylo robic biznesu, jak nie bylo jak leciec do banku po lub z pieniedzmi. W Irlandii jest 9 takich poniedzialkow, chyba ze Sw. Patryka wypadnie w czasie od wtorku do piatku - to jest 8. W Irlandii takze standardowo przysluguje 20 dni urlopu czyli te 4 tygodnie plus 9 Bank Holidays...ciagle dni wolnych od pracy jest mniej niz w Polsce... Boze Cialo tez jest normalnym dniem pracy... ...no ale Premier przestal mowic o robieniu z Polski drugiej Irlandii.... I tym pozytywnym akcentem Pozdrowienia, Maja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lump praski 18.06.2009 03:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2009 A tak w ogole to parowkowym skrytozercom mowimy stanowcze - Nie ! I tak sie rodzi nowa, swiecka tradycja.....yeap, yeap, yeap ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Pepeg z Gumy 18.06.2009 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2009 no i nie zapominaj - że Wedel odzyskał wtedy prawa do wizerunku i loga. Wedel nic nie odzyskał, bo zmarł bezpotomnie, gdyż miał czekoladowy interes. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lump praski 18.06.2009 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2009 Prawda jest jak zwykle bardziej skomplikowana bo jednak spadkobiercy Wedla sie jednak zostali . Wedel zdobyl nie tylko popularnosc jako cukiernik ale firma Wedel zdobyla szacunek i wdziecznosc warszawiakow gdy w 39 firma Wedel w czasie nalotow niemieckich na Warszawe rozdawala mieszkancom za darmo make zeby mogli upiec sobie chleb . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Pepeg z Gumy 18.06.2009 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2009 Prawda jest jak zwykle bardziej skomplikowana bo jednak spadkobiercy Wedla sie jednak zostali . . OK. Teraz przetłumacz to wszystkim na polski a potem ktoś ci wytłumaczy dowcip. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lump praski 18.06.2009 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2009 Nie chce mi sie. A dowcip raczej a gatunku nielotow....czekoladowy interes ha, ha, ha - swietne , ze smiechu sie poplakalam. Zeby skonczyc z tematem proponuje wybory ....niech narod zadecyduje demokratycznie kiedy ma sie odbywac Radosne swieto Zadowolonych i Usmiechnietych Obywateli.. 11 listopada ma okropna pogode wiec 22 lipca ma z tego powodu najwieksze szanse, ale pojawia sie problem natury psychologicznej bo i tak wszyscy wtedy grilluja , wiec nie ma aury wyjatkowosci , zatem rozwazmy 1 maja - mily ten dzien , ale kontrowersyjny bo za nim podaza 3 maja - i tak wtedy wszyscy sa zadowoleni bo z reguly maja dlugi weekend , wiec czerwic bylby w sam raz - i zauwazmy ! ! ! - jakie to szczesliwy zbieg okolicznosci - jednoczesnie mamy sw Marii Magdaleny ( a wie chociaz ktos jaka postac historyczna kryje sie pod tym symbolem ? ) i piknik Gazety Wyborczej . No ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Pepeg z Gumy 18.06.2009 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2009 Polskie święta świeżych jankesów nie obowiązują, więc tym razem, dla przekory, głosowanie odbędzie się tylko wśród tubylców. Co do grillowania 22 VII, to słuszna uwaga, zwłaszcza, że twórca polskiego grilla , Gabończyk Kaczyński Jarosław jest akurat z AK i na 22 lipca oburzyłby się śmiertelnie a jego brat nadąłby się okrutnie i znowu pogniewał na cały naród.Wedel więc odpada. pomimo swego rozdawnictwa mąki mieszkańcom Pragi. Proponuję 4 lipca, wreszcie (poza sylwestrem) będzie to nasze wspólne święto z Ameryką .Nie dość, że radosne, to w tym roku po raz pierwszy jeszcze kolorowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lump praski 18.06.2009 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2009 Obecnie jestem Dixi - a nie Jankes - i jest to powazna roznica. Tak jak roznica miedzy pepegiem a trampkiem. W polskich wyborach nie biore udzialu bo mnie to nudzi i tak wiadomo , ze efekty beda fatalne albo oplakane w skutkach. Zostanie wybrany kretyn albo alkoholik albo wspolpracownik albo Palikot ( glosami zwlaszcza tych emerytow, rencistow i studentow ktorzy wpacali na niego po 20 tysiecy hehehe ) i tak w koleczko....... Dla mnie to moga wprowadzic restrykcje jesli chodzi o glosowanie w Polsce czyli glosuja tylko : blondyni powyzej 30 ki i metra osiemdziesiat ale ponizej 60 ki , rozmiar buta 40 , wymiary f...ta wiecej niz 15 cm w zwisie i zeby koniecznie interes byl z czekolady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 18.06.2009 21:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2009 , wiec czerwic bylby w sam raz - i zauwazmy ! ! ! - jakie to szczesliwy zbieg okolicznosci - jednoczesnie mamy sw Marii Magdaleny ( a wie chociaz ktos jaka postac historyczna kryje sie pod tym symbolem ? ) i piknik Gazety Wyborczej . gratulacje! za znajomość Biblii i historii. O Jerum! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobiczek 18.06.2009 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2009 no i nie zapominaj - że Wedel odzyskał wtedy prawa do wizerunku i loga. Wedel nic nie odzyskał, bo zmarł bezpotomnie, gdyż miał czekoladowy interes. odzyskał, odzyskał - ale okazało sie że tylko po to by odsprzedać Caddbery"sowi, tak jak margaryna śniadaniowa z Szopienic sprzedała sie Van der Bergowi, a Żywiecki Full Heinekenowi.....itd, itd, itd, itd,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts