DagaAdam 12.06.2009 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2009 ale teraz będę wredny Sprujcie coś na szybko przymocować do takiej ścianki z poro lub MAX i żeby otwór pod zawieszkę nie przypominał leja po bombie Oczywiscie, ze gwozdzia nie wkrecisz - ale na koleczku wszystko bedzie trzymac za pierwszym razem - albo masz za ciezki sprzet (czyt. wiertarke) albo nie potrafisz wiercic Wlasnie skonczylem instalacje elektryczna i zamocowalem jakies 1000 koleczkow - wiertane wiertlem fi6 - na te tysiac dziur zadna nie przypomina leja po bombie i wszystkie koleczki (takie plastikowe uchwyty szybkiego montazu) trzymaja jak trzeba! Tak wiec - prawisz mity pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pblochu 13.06.2009 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2009 W beton komórkowy wystarczy drzewowkręt W beton otwór plus blachowkręt Więc po grzyba mi pośrednictwo polimerów PS1 gdzie ja napisałem że mam ściany z ceramiki? budowałem własnoręcznie więc szkoda mi było czasu (trochę elementów z przedwojennej cegły pełnej bo ta dzisiejsza - ech szkoda gadać niestety przykre to jest ale tak sp..lić taki materiał) Moje doświadczenie z ceramiką otworową to rozliczni sąsiedzi i ich sterty gruzu, przeklinający ten materiał (MAX) kolega oraz doświadczenia w firmie - ściana z max-a - tragiczna A wiertarkę to ja mam raczej dobrą TE-1 i TE-72 Oczywiscie, ze gwozdzia nie wkrecisz PS2 widziałem kiedyś id..tę który wbijał wkręty- nie będę się rozpisywał o zasadach montażu dotyczącego łącznika wbijanego bez komentarza Ale jak już napisałem Zawsze można zrobić inaczej Oraz że się nie znam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pblochu 13.06.2009 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2009 A powiedz mi gdzie ta szybkość montażu Wiercić 1000 otworów - ile czasu Ci to zajęło? Ja kabelki mocowałem przy pomocy papiaków - żadnego wiercenia - szkoda czasu na tą operację Ponadto zrobiłem sobie bruzdę dzięki czemu przewody idące nisko mam położone jako instalację podtynkową - mniej narażoną na impuls - wykonanie 1 metra takiego kanałka przy pomocy rylca zajmuje w Bk600 mniej niż 1 minutę- spróbuj w ceramice oczywiście bez użycia szlifierki kątowej i up..lenia na czerwono całej okolicy Ale zawsze można a zrobić inaczej - to święte słowa Jeżeli je rozumiesz to znaczy że jesteś związany z techniką Pozdrawiam i bez urazy - każda metoda jest dobra leżeli prowadzi do zamierzonego celu zwłaszcza po najmniejszej linii oporu PS nie mam nic przeciwko ceramice ale jak np sam budujesz to moim prywatnym oczywiście zdaniem szkoda czasu Zresztą jak kto uważa - to zawsze jest głęboko przemyślana prywatna decyzja - i ja nic nie sugeruje a jeżeli tak by się wydawało to serdecznie przepraszam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia i mat 13.06.2009 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2009 Staram się nie brać udziału w "wojnach na technologię", ale tym razem zrobię wyjątek. Pochodzę z rodziny budowlańców: ojciec - projektant/kier bud, dziadek - elektryk, drugi dziadek - murarz, wuja i kuzyn - hydraulik itp. Więc chcąc nie chcąc choć wybrałem sobie trochę inną drogę, czyli IT i eBiznes. To całe życie byłem "zmuszony" wysłuchiwać dysput całej rodziny i niezliczonej ilości majstrów - wszelkich maści. I chyba nigdy nie słyszałem dyskusji na temat najlepszej technologi budowania ścian nośnych. Wszyscy wiedzieli, że jest to ceramika i tyle. I choć nikt nie miał wątpliwości co do zwycięzcy w kategorii jakość, to wysłuchałem setki kłótni, która technologia ma najlepszy stosunek ceny do jakości. Ile osób tyle było opinii. Dlatego trochę dziwią mnie posty np. pblochu z których ja osobiście wnioskuję, że nie starają się przekonać o lepszym stosunku ceny do jakości BK tylko o wyższości BK nad ceramiką. Całe życie słyszałem od setek majstrów z wieloletnim doświadczeniem o tym, że jak jest możliwość to wybierać ceramikę. Tu natomiast czytam, że oni wszyscy nie mają racji bo osoby, które zajmują się budowlanką zazwyczaj od kilku lat (czyli od czasu jak zaczęli budować dom) twierdzą inaczej. Sam wielokrotnie wybierałem na różnych etapach rozwiązania nie najlepsze (bo nie było mnie na nie stać), ale ja zdaję sobie z tego sprawę i nie będę nikogo przekonywał, że moje rozwiązanie jest najlepsze. Mam nadzieję, że nikogo tym postem nie obraziłem - nie to było moją intencją. Trochę się po prostu zirytowałem faktem, że osoby przeciętnie znające się na budowlańce (tak jak i ja) podważają opinię ekspertów. Widziałem też wątek w którym kilku użytkowników przekonywało, że blachodachówka jest lepsza od dachówki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pblochu 13.06.2009 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2009 dlatego trochę dziwią mnie posty np. pblochu z których ja osobiście wnioskuję, że nie starają się przekonać o lepszym stosunku ceny do jakości BK tylko o wyższości BK nad ceramiką. Pragnę sprostować - jeżeli tak to zabrzmiało to serdecznie przepraszam Nie mam nic przeciwko ceramice!!!!!!!!!!!! Nie mam nic przeciwko BK O sylikatach nic nie wspomnę Wybór należy zawsze do inwestora - ważne żeby poznać wszystkie "za i przeciw" Nikomu nic broń borze nie sugeruję - każde warunki brzegowe są inne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pblochu 13.06.2009 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2009 żeby nie być gołosłownymPobierałem kiedyś nauki w szkole w Wawie na ulicy Wiśniowej - mury z cegły pełnej prawie metrowej grubości z czasów ooooo i jeszcze dalej.Ten klimat pomieszczeń - super nie da się opisaćTeż bym tak chciał budować ale- gdybym znalazł na to czas- gdyby było mnie na to stać- gdybym znalazł tej klasy materiał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 14.06.2009 04:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2009 A powiedz mi gdzie ta szybkość montażu Wiercić 1000 otworów - ile czasu Ci to zajęło? Jeden otworek to doslownie sekunda wiercenia W poltorej tygodnia polozylem prawie 2km kabla wiec spoko - szybkosc dla mnie wystarczajaca Ja kabelki mocowałem przy pomocy papiaków - żadnego wiercenia - szkoda czasu na tą operację Obawialbym sie takiej ilosci mogacego skorodowac metalu w scianie (bo warstewke ocynku zje cement tuz po polozeniu tynku, chyba ze robisz gipsowe). Ponadto zrobiłem sobie bruzdę dzięki czemu przewody idące nisko mam położone jako instalację podtynkową - mniej narażoną na impuls - wykonanie 1 metra takiego kanałka przy pomocy rylca zajmuje w Bk600 mniej niż 1 minutę- spróbuj w ceramice oczywiście bez użycia szlifierki kątowej i up..lenia na czerwono całej okolicy Sorry ale o jakim Ty impulsie piszesz ?? Ja mam cala instalacje natynkowa i nie widze sensu robienia bruzd. Nawet w BK wykonanie takiej ilosci bruzd ile mam kabli byloby lekkim horrorem [...] nie mam nic przeciwko ceramice ale jak np sam budujesz to moim prywatnym oczywiście zdaniem szkoda czasu [...] Szkoda czasu ale na co ? pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pblochu 14.06.2009 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2009 Jeden otworek to doslownie sekunda wiercenia W poltorej tygodnia polozylem prawie 2km kabla wiec spoko - szybkosc dla mnie wystarczajaca Jak dla ciebie Obawialbym sie takiej ilosci mogacego skorodowac metalu w scianie (bo warstewke ocynku zje cement tuz po polozeniu tynku, chyba ze robisz gipsowe) Przemyśl to zdanie - od razu widać że nie wiesz co piszesz Podstawy materiałoznawstwa się kłaniają Sorry ale o jakim Ty impulsie piszesz ?? Ja mam cala instalacje natynkowa i nie widze sensu robienia bruzd. Przykre to ale o gustach się nie rozmawia Ogólnie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mjakob 14.06.2009 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2009 Apropo wyboru materiału. Też staram się wybudować energoszczędny domek i tak właśnie patrze na ściany poddasza i stosunek pustaka do ilości betonu jest 60% pustaka i 40% żelbetu I jak tu będzie z tą energooszczędnością... ściana 25 porotherm i 17cm ocieplenia. Mimo iż ściana dwuwarstwowa, nie należałoby ocieplić dodatkowo tych betonowych elementów, po to by zniwelować różnicę między "ciepłym" pustakiem i "zimnym" betonem?? Jeszcze nie zalane. Jest się o co bić czy dać spokój Wcześniej się nie zastanawiałem nad tym, ślepo myślałem że ociepla się żelbetowe konstrukcje tylko przy 1-warstwowych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Deamos 14.06.2009 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2009 Od paru dni robie instalacje elektryczna w swoim domu z betonu komorkowego. Do montazu przewodow uzywam aluminiowych paskow, ktore przybijam gwozdzikami. Przybicie gwozdzika do BK to moment, jak chce skorygowac polozenie, to rekami go wyciagam ciagnac za tasme. W paru miejscach jak np. betonowe nadproze, czy betonowa belka terrivy trzeba wywiercic otworek fi 6 pod koleczek co dobra wiertarka trwa 3-5 sekund, do tego wkret na tasme aluniowa, wkrecenie wkretarka i w porownaniu z gwozdziem to kilkakrotnie dluzej.Nie wiem jak jest w porothermie, moze odpada koleczek i wkret... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurni 14.06.2009 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2009 Raaaaany Boskie, znowu się zaczęło Proponję przeszukać forum ...i zajrzeć nawet do postów (bardzo merytorycznych) z ok. 2004 roku pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mjakob 15.06.2009 04:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2009 I jak tu będzie z tą energooszczędnością... ściana 25 porotherm i 17cm ocieplenia domy energooszczędne buduje się według prostego wzoru, grube ocieplenie cienki mur nośny np: zwykła ceramika nieporyzowana albo silikaty na 19cm grubo albo żelbet na 14cm grubo i to przykrywamy co najmniej 20cm styropianu zwykłego lub tego lepszego lambda 0,031 dlaczego tak się robi, bo w pewnym uproszczeniu styropian jest 10 razy cieplejszy od cegły i 1 cm ocieplenia to aż 10 cm cegły sprawdź sobie własnoręcznie o ile tańsza i cieplejsza będzie ta wersja od twojej Rozumiem idee - cienka ściana, dużo styro. Zamiast 17 moge dać 20. Ścianę mam taką, ponieważ na cieńszą nie zgadzał się projektant/kierownik (ta sama osoba), a ja też jakoś nie mam zaufania do takiej cieńkiej ściany - nie w sensie konstrukcyjnym, ale np. zrobisz otwór pod rozdzielnice elektryczną głęboko na 12cm i zostaje Ci 7cm - mocniej "klupniesz" i sie przekujesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mjakob 15.06.2009 05:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2009 dlatego cieńsza ściana bo z mocniejszego materiału, sprawdź o ile słabszy PTH od zwykłej ceramiki albo od silikatów, zależy ci na solidnej ścianie to zostaw grubość 25cm ale zmień materiał, będziesz miał podstawy do przyszłej rozbudowy http://forum.muratordom.pl/njerzy-buduje-sobie-klocek,t68730.htm PS ja swoją rozdzielnię elektryczna zamontowałem w ścianie działowej 12cm grubej, bo tak było mi wygodniej, wyszło normalnie No zmienić już nie mogę, bo jak pisałem, wymurowali ściany poddasza. Mogę jedynie zwiększyć ocieplenie. Każdy materiał ma swoje wady i zalety, ten jest cieplejszy, ten mocniejszy, bardziej naturalny, ten ma większą akumulacyjność. W zasadzie każdą ścianę trzeba by z czego innego zbudować Skoro przy ścianie 2-warstwowej gruba warstwa ocieplenia odgrywa najważniejszą rolę, to wybór rodzaju materiału schodzi na dalszy plan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oceanos 15.06.2009 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2009 Witam, dołączę się do sporu budowlanego.Jak tu wszyscy są budowlańcami z wieloletnim stażem to co myślicie o cegłach EDER?pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Deamos 15.06.2009 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2009 Silikaty sa swietne na sciany, najzdrowsze z popularnych materialow, ale ocieplanie tak zdrowego i oddychajacego materialu styropianem to profanacja. Silikaty i to tak cienkie najlepiej ocieplac welna, wtedy utrzymuje sie dobry klimat wewnatrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mjakob 15.06.2009 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2009 Mogę jedynie zwiększyć ocieplenie albo użyć cieplejszego styropianu, jeśli budujesz energooszczednie powinieneś otworzyć swój projekt na stronie audyt cieplny i sprawdzić ile dla twojego domku to optimum i trzymać się tego W projekcie 17cm zwykłego. Taniej wychodzi dać 20cm niż kupować cieplejszy styropian. Mnie już tak nie chodzi o tą ścianę, tylko o to czy docieplić słupki ściany kolankowej i wieniec na poddaszu, bo ich powierzchnia praktycznie zrównuje się z powierzchnią ścian z pustaka . Z Twojej odpowiedzi wynika iż nie ma potrzeby, a widzę, że temat masz zgłębiony bardzo dobrze, więc nie będę docieplać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 15.06.2009 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2009 Niektorzy zachwalaja porotherm, ja slyszalem o nich nieciekawe rzeczy, ale slyszalem wiec to moze byc bujda, choc w kazdej bujdzie cos jest... Chodzi o ten, ktory wedruje do nas z Niemiec, podobno niemcy niezle ilosci pylow do niego sypia by sie ich pozbyc i Polaczkow tym zalac. Osobiscie jestem zwolennikiem BK, z tego buduje i tym sie dobrze robi. Jak kiedykolwiek przyjdzie mi jeszcze raz cos budowac, to stawiam na Silikaty, mimo ze sa ciezkie i gorzej sie przez to stawia, to najzdrowsze Mógłyś to rozwinąć bo może coś źle zrozumiałem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts