Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

WYMARZONY DOM BRZOZOWY - Dyskusja o domku

Recommended Posts

• Odpowiedzi 66
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

Trochę uaktualniłem budowę.

Tak jak napisałem w dzienniku jutro powinien zacząć magic elektryk, ma mało czasu, bo panowie majstery już głośno myślą nad tynkami w środku. Odwiedził mnie ostatnio pan z Security i zostawił wycenę. Za ochronę obiektu cenę jestem jeszcze w stanie przełknąć, ale koszt instalacji i gadżetów do niej lekko przesadził. Będę negocjował :p

Aha od kilkunastu dni jestem "zaprzyjaźniony" z panią aranżator wnętrz. I są już efekty, niby banały ale efekt będzie super.

Szczegóły podam później.

• 2 weeks później...
Witam widze że budujesz z ytonga po spotkaniu z wykonawcą tez zastanawiamy się nad tym materiałem proponuje nam 36 energo bez ocieplenia tylko siatka i klej mieliśmy kupić porotherm winenerbergera ale po pżeliczeniu koszty końcowe są podobne za ytonga zaproponowali cene 127zł tylko czy oby napewno nie potrzeba ocieplać tego ytonga mówia że wykończeniówka jest potem tańsz np. tynki

• 2 weeks później...
Witam widze że budujesz z ytonga po spotkaniu z wykonawcą tez zastanawiamy się nad tym materiałem proponuje nam 36 energo bez ocieplenia tylko siatka i klej mieliśmy kupić porotherm winenerbergera ale po pżeliczeniu koszty końcowe są podobne za ytonga zaproponowali cene 127zł tylko czy oby napewno nie potrzeba ocieplać tego ytonga mówia że wykończeniówka jest potem tańsz np. tynki

Wiesz My tez mieliśmy dylemat dotyczący ytonga. Nie zamierzam cię przekonywać czy ytong czy porotherm. Dla Nas na pewno dużym + była szybkość postawienia murów. Cena jest porównywalna (u nas nawet wyszło taniej niż tradycyjna 3 warstwowa).

Pewno że baliśmy się zimna przy 1 warstwie dlatego zdecydowaliśmy się na 40 cm bloczek. Daje on współczynnik 0,23 W/m2 co jest już niezłym osiągnięciem.

Było wiele za i przeciw, ale na ta chwilę jesteśmy bardzo zadowoleni z wybranego materiału.

:p Witam!!! Bardzo dawno tu nie zaglądałam a tu proszę jakie postępy budowlane. Jak dalej prace będą się posuwały w takim tempie to już niedługo zamieszkacie w tym pięknym domu. A przestrzeń jest bardzo ważna. My wybrany projekt tak przerobiliśmy na parterze, aby uzyskać również przestrzeń a nie patrzeć codziennie na przytłaczające korytarzyki i wnęki. Efekt, który uzyskaliśmy bardzo nas satysfakcjonuje. Osoby odwiedzające nasz dom są pod wrażeniem, że gotowy projekt może być tak funkcjonalny. Cóż jest funkcjonalny ale po naszych poprawkach. Obecnie w domu nie mamy za dużo mebli i na dole jest pogłos ale już się do tego przyzwyczaiłam. A właściwie nie wiem czy te meble to zmienią czy to jest urok przestrzeni :p Życzę dalszych szybkich postępów budowlanych!!! :p

kala67 po dzisiejszym dniu można powiedzieć że Domek wygląda jak do 'przeprowadzki" - Niestety tylko wygląda :(

Co prawda tynki zewnętrzne już są, także wewnętrzne, elektrykowi została tylko zabawa ze skrzynką, ale jak sobie myślę co jeszcze przed nami to ciągle widzę daleką drogę, no może już jest ciut bliżej niż dalej hihi :wink:

a projekty to zasługa naszej Aranżator p. Kasi. W środę po przeskanowaniu kolejnego sklepu usiedliśmy w Giancie na kawce i ukazała naszym oczom projekty.

Cieszymy się bo rzeczywiście podoba nam się taka wizja i jest podobna do tej co urodziła nam się kiedyś w głowach.

• 4 weeks później...

do dziś łudziłem się ze wykończeniówka to pikuś, a od dziś stwierdziłem że tysiąc razy lepiej budować mury, dachy niż wybierać lampki, gimnastykować się z instalatorami przy kominku i dogrywać miejsca gniazdek elektrycznych. Po prostu - MASAKRA :evil:

Najgorsze że teraz wszyscy chcą się wprowadzać na święta i plany idą w łeb. Instalatorzy nie mają czasu, a ja mam ciągle nadzieję że kominek będzie już hulał w przyszłym tygodniu bo te mury mają taką wilgoć aż wykręca od środka.

Patrzę na listę co mi zostało do załatwienia. Niby z dnia na dzień jest coraz mniej na niej, ale jeszcze jest i tak wiele na niej punktów które wiążą się z funduszami. A one znikają w zastraszającym tempie :(

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...