salmon969 06.06.2009 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2009 Kupiłem produkt do gruntowania pod tynk wewnętrzny cementowo wapienny firmy KREISEL GRUNTOBET 310 po zagruntowaniu prawie całego domu i wytynkowaniu kilku ścian tynk odpadł od ścian .Jak się okazało środek gruntujący był przeterminowany 2,5 miesiąca prawdopodobnie był składowany w okresie zimy w nieocieplonym pomieszczeniu i uległ uszkodzeniu.Środek do gruntowania stracił swoje właściwości.W wtorek ma być przedstawiciel producenta, aby się zapoznać się z tematem. Za wytynkowane ścian(te, co z nich tynk odpadł) oraz za skucie ich i innych wytynkowanych, bo nie wiadomo jak będzie się zachowywał jeszcze nieodpadający tynk wycenili swoją pracę na ok 4000zł, aby wrócić do stanu pierwotnego ścian i rozpocząć tynkowanie od początku. Do tego doliczyć trzeba środek gruntujący (890zł)wapno+cement+piach i mam szkody na min 5000zł CO RADZICIE ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 06.06.2009 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2009 daj do sondu... oczywiście jak go znajdziesz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 06.06.2009 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2009 daj do sondu... oczywiście jak go znajdziesz... jak dobrze się wysonduje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
labas1 06.06.2009 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2009 CO RADZICIE ??[/b] Zmień tynkarzy, spaprali robotę i bezczelnie zwalili winę na grunt. Dobra ekipa tynkarska będzie używała tylko jednego środka gruntującego pod tynk cem-wapienny - szpryc cementowy. Pod tradycyjne tynki nie ma lepszego środka gruntującego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario B 06.06.2009 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2009 CO RADZICIE ??[/b] Zmień tynkarzy, spaprali robotę i bezczelnie zwalili winę na grunt. Dobra ekipa tynkarska będzie używała tylko jednego środka gruntującego pod tynk cem-wapienny - szpryc cementowy. Pod tradycyjne tynki nie ma lepszego środka gruntującego. Do tej pory wydawalo mi sie że szpryc to ma trochę inne zadanie Nie ma co zwalać na tynkarzy,co prawda mogli sprawdzić grunt przed użyciem. Ale jeżeli jest tak jak napisał Łukasz że był przemarznięty to doopa blada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 06.06.2009 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2009 Wątpię czy reklamacje uwzględnia wina tu najprawdopodobniej tynkarzy. Ja u siebie nigdzie ścian z bk nie gruntowałem przed tynkami i nic mi nie odpadło. Jak by tynkarze dobrze zrobili szpryc cementowy to by nic nie odpadło. Grunt który już nie nadaje się do użytku też łatwo poznać bo nie jest jednolity na dole robi się osad a na górze jest woda. Wiec tynkarze spieprzyli sprawę na całego a nawet jak grunt była stary to co oni byli ślepi nie widzieli że ten grunt już nie nadaje się do niczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salmon969 06.06.2009 20:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2009 5 tys to koszt wytynkowanych ścian które w efekcie wadliwego gruntu tynki podpadały całymi płatami a nie tylko popękały + skucie ścian z których jeszcze nic nie spadło oraz skucie szprycu tak aby zacząć od czystych ścian od początku. Wina tkwi w tym że sklep sprzedał przeterminowany produkt i źle go składował a przedstawiciel przyjedzie pewnie żeby tylko powiedzieć że to nie ich wina ale o tym się przekonam jak do tego podejdą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 06.06.2009 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2009 przedstawiciel przyjedzie pewnie żeby tylko powiedzieć że to nie ich wina No ale sam wiesz że to wina sklepu, wiec czego właściwie oczekujesz i od kogo ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetabo 07.06.2009 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2009 CO RADZICIE ?? Do producenta mieć pretensji nie możesz bo oznaczył swój produkt prawidłowo... przeterminowany to przeterminowany. Mając to na uwadze i fachowość ekipy wykonującej tynki radzę siding na zewnątrz i panele ścienne do wnętrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 07.06.2009 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2009 Nie wiem czy pisałeś ale z czego masz wymurowane ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 07.06.2009 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2009 przeterminowanie produktu raczej nie było problemem - jeśli nie "zakwitnie" (czyli spleśnieje) to nie traci on swoich własnosci. Stawiam że był przemrożony. Moim zdaniem - reklamacja bez szans u producenta. U sprzedawcy - wykręci się. Swoją drogą nie słyszałem żeby gruntowac ściany przed tynkiem CW. Nie sądzę żeby to poprawiło adhezję szprycy do podłoża. W niektórych przypadkach ją pogorszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salmon969 07.06.2009 09:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2009 ściany są z gazobetonu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bolix 07.06.2009 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2009 Jeśli masz fakturę to możesz zażądac zwrotu kosztów od sprzedawcy, od producenta raczej nie, bo to nie jego wina, że w sklepie sprzedali ci przeterminowany towar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salmon969 07.06.2009 09:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2009 czy żeby wytynkować dobrze ściany z gazobetonu trzeba stosować środek gruntujący? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario B 07.06.2009 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2009 U mnie dawali,potem szpryc(gotowy z worka ) i dopiero tynk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 07.06.2009 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2009 czy żeby wytynkować dobrze ściany z gazobetonu trzeba stosować środek gruntujący? Grunt nie jest potrzebny. Byłeś przy tym jak Ci tynkarze ściany tynkowali? Możliwe że wcale nie dali obrzutki lub wykonali ja niepoprawnie dlatego teraz wszystko Ci odpada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 07.06.2009 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2009 czy żeby wytynkować dobrze ściany z gazobetonu trzeba stosować środek gruntujący? od tego pytania należało zacząc ... grunt /nawet nieprzeterminowany/ tworzy powłokę w jakimś sensie gładką i szklistą /dawniej - podobnie- odpadały tynki z elementów prefabrykowanych gdy robotnicy w fabryce smarowali olejem lub ropą formy aby formy było łatwiej utrzymac w czystości/ tynk /aby dobrze przylegał / potrzebuje powierzni chropowatej i chłonnej kto Ci doradził to gruntowanie przed tynkowaniem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 07.06.2009 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2009 czy żeby wytynkować dobrze ściany z gazobetonu trzeba stosować środek gruntujący? myślę że nie. to co napisał Brzoza: grunt no nic innego jak rozcieńczony "plastik w płynie" . Grunt tworzy pewna powłoke do której lepiej "przyczepiaja się" inne produkty chemmi budowlanej mające w sobie jakąś zawartośc polimeru, np kleje farby itp. Dobry grunt moze utoworzyć wartstwę nieprzyczepną dla tynku opartego na cemencie i wapnie który (chyba - nie jestem pewny) wiąże się z podłożem na drodze rekacji chemicznej a nie siłami adhezji (czyli nie klei sie do podłoża) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 07.06.2009 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2009 (....) który (chyba - nie jestem pewny) wiąże się z podłożem na drodze rekacji chemicznej a nie siłami adhezji (czyli nie klei sie do podłoża) Bardziej chemia, a także mechanika. Tworzą się mikroskopijne wydłużone kryształki związków wapnia i krzemu ( whiskers) które "wrastają' w szczeliny. Na podobnym zjawisku polega też wiązanie betonu. Użycie podkładu gruntującego to rzeczywiście w tym przypadku przegięcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 07.06.2009 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2009 znaczy się mamy złą wiadomośc - grunt był dobry. Jak byłby zły to pewnie nie miałbyś problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts