Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kiedy mogę bezpiecznie przesadzić Świerki Srebrzyste?

Recommended Posts

Mam na działce dwa świerki srebrzyste posadzone dawno temu jeszcze przez moich rodziców. Widzę jednak że są jakieś takie "bidne" są za blisko ogrodzenia i chciałbym je przesadzić w inne miejsce , gdzie będą mogły pooddychać. Czy ta pora roku jest odpowiednia (obydwa mają po 2 m ) jakie macie rady dot. przesadzenia?

Jeśli nie musisz tych świerków przesadzić "nagle" i masz ochotę poświęcić im nieco więcej uwagi, aby nie odczuły przesadzania zbyt boleśnie :wink: , to przygotuj je trochę do tej przeprowadzki.

Natnij ziemię wokół świerka, wbijając pionowo szpadel po okręgu o średnicy nieco mniejszej niż średnica okręgu wyznaczonego przez dolne gałęzie świerka - w ok. 2/3 odległości od pnia (mam nadzieję, że da się to zrozumieć :wink: :D ). Chodzi o to, żeby skracając korzenie zmusić drzewo do wykształcenia gęściejszego systemu korzeniowego w pobliżu pnia, a więc w obszarze ziemi którą przeniesiesz razem z przesadzanym drzewkiem.

Możesz to zrobić jeszcze teraz.

Przez okres wegetacji świerk rozbuduje system korzeniowy i późną jesienią będzie gotów do przesadzenia.

Bezpiecznie przesadzać można właśnie poza okresem wegetacji czyli późną jesienią lub wczesną wiosną.

Nie zapomnij o podlewaniu tych drzewek po przeniesieniu ich w nowe miejsce. Szczególnie ważne będzie to w pierwszym roku po przesadzeniu - uszkodzone korzenie mogą mieć trudności z zapewnieniem roślinie pobrania wystarczającej ilości wody w gorące dni lata.

Ja to bym nawet powiedział, że 3x NIE :wink: :lol:

...bo tak naprawdę, to również nie powinno się nacinać ziemi, a raczej wykopać rowek wypełniony dobrą ziemią.

Wszystko to uproszczenia, bo te dwu metrowe świerki przyjmą się już nawet przy odrobinie naszej uwagi i staranności (zazwyczaj :wink: )

Ale, żeby było już zupełnie fachowo to odsyłam do znacznie bardziej wyczerpującego opracowania w Poradniku Ogrodniczym :wink:

• 4 months później...

a ja wam opowiem troche zabawną chistorię, ok 3 lat temu zima była łagldna i w styczniu pojechaliśmy do szkółki pooglądać iglaki i może kupić jakiegoś dużego świerka. Wpadł nam w oko świerk wielkości ok 1,7 bo był najbardziej srebrny ze wszystkich. Zapytełem właściciela szkółki ile kosztuje i ile czsu zajmie mu wykopywanie bo muszę jechać po kasę do bankomatu. Właściciel odpowiedziła że ok 5 sekund. Zdziwiłem się ale pojechałem po kasę. Po powrocie świerk był już zapakowany czyli korzenie zapakowane w folię. Zapłaciłem za świerka i przywiozłem go do domu po rozpakowaniu zobaczyłem gołe korzenie bez ziemi i przy okazji obdziabane siekierą. zacząlłem sie śmiać z żoną że żeczywiście zajeło gościowi wykopanie 5 sekund. Bez cienia nadzieji że świerk się przyjmie wkopaliśmy go w miejsce gdzie miał rosnąć podlewając go mniejwięcej co tydzień, a tu o dziwo na wiosnę puścił w tym roku już przyrosty ok 15 cm.

Wniosek z tego taki że świerki srbne przyjmują się jak chwast chyba że miałem dużo szczęścia. Taka sama sytuacjia była z świerkiem serbskim i do tej pory jest to jden z ładniejszych świerków u mnie puszczając w tym roku przyrosty ponad pół metrowe

Pozdrawiam.