Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

układanie styropianu na piętrze

Recommended Posts

Jakoś nie mogę znaleźć tego tematu więc zacznę nowy - wybaczcie.

Otóż ekipa ,która ma wykonywać wylewki na podłogówke ułozyła mi również styropian pod ta podłogówkę. Martwi mnie to ,że według mnie zrobili to bardzo niechlujnie. Wiele z płyt styropianowych huśta sie na nierównościach podłogi przy chodzeniu po nim. CZy tak może być?

Ekipa twierdzi,ze przyjdzie potem jastrych ( 5-6 cm) i wszystko przyciśnie.

CZy aby na pewno?

Czy potem podłoga nie zacznie mi pękać jak będę stawiać cięższe meble?

Bardzo proszę o szybką podpowiedź. Może ktoś tak miał i podłoga nie pęka ( oczywiście będzie w jastrychu i pastyfikator i włókna, siatki nie będzie)

Co robic?

zostawić jak jest?

a może wszystko ściągać , robic jakąś wylewkę wyrównawczą ( z czego najtaniej i najszybciej?).

Mam podobny problem.Jednak zanim połoze steropian mam zamiar albo dac wylewke wyrównawcza dodajac granulat styropianowy dopiero styropian lub tez zeszlifowac nierównosci.Moim zdaniem styropian pod ciezarem wylweki nie osiadzie lecz popeka ze wzgledu na jego strukture.

Jest jeszcze jedno rozwiazanie ,dac wełne prasowana do wylewek,koszt około 70 pln m2 załozyłem temat aby zebrac opinie http://forum.muratordom.pl/welna-czyt-styropian-pod-wylewki,t146502.htm

U mnie wełna nie wchodzi w rachube bo styropian juz rozłozony. Ewentualnie-zabawa typu -ponumerowac go ,ściągnąć zrobic wylewkę wyrównawcza i ponownie ułożyć. -tylko czy warto-może rzeczywiście jastrych przyciśnie. FAjnie gdyby odezwał sie ktos z fachowców -prośba do JAnzara ( i dzięki za wcześniejsze porady) :D :D

Na parterze nie miałam tego problemu bo chudziak był w miarę równy , na to jeszcze była papa, a styropianu 20 cm na przekładke. Na piętrze jest 5 cm styropianu i się "huśta" :x .

Wełny bym sie troche bała na parterze bo jak się zawilgoci to kicha. Zresztą na piętrze tez trzeba by uważać i zamiast 1 m rolek folii do podłogówki dawać folię czarną budowlaną w dużych kawałkach coby nie podciekło od jastrychu. Chociaz z drugiej strony - jak podcieknie na piętrze to wysuszy sie dołem na suficie parteru :wink: - więc tu to moze i niezły pomysł

Czy potem podłoga nie zacznie mi pękać jak będę stawiać cięższe meble?

Bardzo proszę o szybką podpowiedź. Może ktoś tak miał i podłoga nie pęka ( oczywiście będzie w jastrychu i pastyfikator i włókna, siatki nie będzie)

U mnie lekko też płyty chodzą.

Nie widzę problemu na to pójdzie folia i 5 jastrychu który to skutecznie dociśnie - z tym że będzie to zbrojone siatką.

Pawlok