ewadora 06.06.2009 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2009 Jakoś nie mogę znaleźć tego tematu więc zacznę nowy - wybaczcie.Otóż ekipa ,która ma wykonywać wylewki na podłogówke ułozyła mi również styropian pod ta podłogówkę. Martwi mnie to ,że według mnie zrobili to bardzo niechlujnie. Wiele z płyt styropianowych huśta sie na nierównościach podłogi przy chodzeniu po nim. CZy tak może być?Ekipa twierdzi,ze przyjdzie potem jastrych ( 5-6 cm) i wszystko przyciśnie.CZy aby na pewno?Czy potem podłoga nie zacznie mi pękać jak będę stawiać cięższe meble?Bardzo proszę o szybką podpowiedź. Może ktoś tak miał i podłoga nie pęka ( oczywiście będzie w jastrychu i pastyfikator i włókna, siatki nie będzie)Co robic?zostawić jak jest?a może wszystko ściągać , robic jakąś wylewkę wyrównawczą ( z czego najtaniej i najszybciej?). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Papolinek 06.06.2009 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2009 Mam podobny problem.Jednak zanim połoze steropian mam zamiar albo dac wylewke wyrównawcza dodajac granulat styropianowy dopiero styropian lub tez zeszlifowac nierównosci.Moim zdaniem styropian pod ciezarem wylweki nie osiadzie lecz popeka ze wzgledu na jego strukture.Jest jeszcze jedno rozwiazanie ,dac wełne prasowana do wylewek,koszt około 70 pln m2 załozyłem temat aby zebrac opinie http://forum.muratordom.pl/welna-czyt-styropian-pod-wylewki,t146502.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewadora 06.06.2009 10:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2009 U mnie wełna nie wchodzi w rachube bo styropian juz rozłozony. Ewentualnie-zabawa typu -ponumerowac go ,ściągnąć zrobic wylewkę wyrównawcza i ponownie ułożyć. -tylko czy warto-może rzeczywiście jastrych przyciśnie. FAjnie gdyby odezwał sie ktos z fachowców -prośba do JAnzara ( i dzięki za wcześniejsze porady) Na parterze nie miałam tego problemu bo chudziak był w miarę równy , na to jeszcze była papa, a styropianu 20 cm na przekładke. Na piętrze jest 5 cm styropianu i się "huśta" . Wełny bym sie troche bała na parterze bo jak się zawilgoci to kicha. Zresztą na piętrze tez trzeba by uważać i zamiast 1 m rolek folii do podłogówki dawać folię czarną budowlaną w dużych kawałkach coby nie podciekło od jastrychu. Chociaz z drugiej strony - jak podcieknie na piętrze to wysuszy sie dołem na suficie parteru - więc tu to moze i niezły pomysł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
benik 07.06.2009 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2009 A mam jeszcze pytanie czy u Was ukladali na pietrze pod styropian takze folie czarna ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewadora 07.06.2009 19:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2009 U mnie nie. Nie wiem czy to dobrze czy źle?A styropian nadal się "huśta".Czy nikt nie podpowie?Wszyscy co wylewali na gorze jastrych mieli takie równe posadzki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bogus33 07.06.2009 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2009 witam! huśtać to się nie powinien. u nas się nie huśtał, ale u nas max różnica poziomów na poddaszu wynosiła 1cm, a na parterze 1,5cm... na poddaszu nie dawaliśmy foli, ale podłogówkę mamy tylko na dole. pozdrawiaam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlok 08.06.2009 05:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2009 Czy potem podłoga nie zacznie mi pękać jak będę stawiać cięższe meble? Bardzo proszę o szybką podpowiedź. Może ktoś tak miał i podłoga nie pęka ( oczywiście będzie w jastrychu i pastyfikator i włókna, siatki nie będzie) U mnie lekko też płyty chodzą. Nie widzę problemu na to pójdzie folia i 5 jastrychu który to skutecznie dociśnie - z tym że będzie to zbrojone siatką. Pawlok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Abigor 08.06.2009 05:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2009 Raczej nie powinny.Wystarczy wcisnąć troszeczkę pianki w każdy narożnik płyt, to je złączy i będą stabilniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lasek 08.06.2009 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2009 A ja mam pytanie, czy styropian pod wylewki dawaliście frezowany, czy prosty? Może wypowie się też ktoś z fachowców Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 08.06.2009 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2009 ... czy styropian pod wylewki dawaliście frezowany, czy prosty?... prosty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Abigor 08.06.2009 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2009 Prosty.Chciałem frezowany pierwotnie, ale sprzedawca mnie od tego odwiódł twierdząc, że na podłogi to jest chybiony pomysł. Frez na ściany jak najbardziej za to.[/u] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewadora 08.06.2009 09:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2009 Styropian prosty - na parterze dlatego ,że były 2 warstwy robione na przekładkę - więc to zastąpiło frez. Na górze ucieczka ciepła nie jest takim problemem - bo jak ucieknie to i tak do pomieszczenia na dole więc strat ciepła nie powinno być pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts