ivan44 06.06.2009 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2009 Witam nie wiem czy dobrze zamieszczam jesli nie to sorki. Chcialem zasiegnac informacji czy mozna klasc tynk dekoracyjny na farbe olejna?? (lamperia) Chce polozyc jakis tynk na korytarzu na olejnicy (brzydko wyglada) ale bez jej zdzierania nakuwania kurzu czy to mozliwe?? jesli tak to jaki tynk mozna na to stosowac zywiczny akrylowy czy jakie cudo z tynkow ozdobnych bedzie sie tego trzymac?? Dodam ze lamperia byla robiona jakies 2 lata temu i trzyma sie masywnie z gory za odpowiediz dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slavek_ 06.06.2009 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2009 Witam.Lamperia to niestety zmora wielu remontowców. Jednak jest na nią sposób. Jesli warstwa farby jest w miare cienka (jedna lub dwie warstwy) i nie ma na niej pęknięć można pokusić się o próbe zmatowienia jej grubym papierem ściernym np 20-60. Dodatkowo ponacinać lamperie aż do tynku ostrym strobakiem lub nożykiem tak żeby pozostały całe pole o boku mniej wiecej 3 - 4 cm. Przelecieć to gruntem i naciągnąć elastyczny klej o zwiększonej przyczepności taki od płytek. Poczekać do wyschnięcia, grunt i można nakładać dowolny tynk. Jest to sposób przeze mnie sprawdzony w moim korytarzu tak zrobiłem i trzyma. Z tym ze ja kładłem gładź a nie tynk dekoracyjny. Jest druga możliwość...(droga niestety) zastosowanie specjalnego środka gruntującego nazwa wyleciała mi z głowy. Stosuje się go w przypadku chęci położenia nowych płytek na stare płytki. Ma to konsystencje gestej farby i zawiera ziarenka piasku. Po nałożeniu i wyschnięciu tworzy chropowatą elastyczną powierzchnie. Wiecej sposobów nie znam. Mam nadzieje ze cos pomogłem. Pozdrawiam.Sławek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ivan44 07.06.2009 05:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2009 wielkie dzieki wlasnie myslalem o tym papierze tylko myslalem ze on wystarczy widze i tak trzeba bedzie nacinac. Czyli nie ma zadnego tynku typowo przeznaczonego na takie powierzchnie?? A co do drugiego sposobu to raczej odpada chce to zrobic najmniejszym kosztem. Ale dzieki za potwierdzenie moich przypuszczen zabiore sie chyba jednak za papier i nacinanie chyba ze cos znajde do przyszlego tyg. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slavek_ 07.06.2009 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2009 Wiesz, to co Ci napisałem to jest sprawa sprawdzona. Ale według mnie jakbyś położył na lamperii tynk akrylowy fasadowy to nic wielkiego by się nie stało. Pewnie by nie odeszło (nie sprawdzałem, gwarancji nie daje) zważywszy ze ten tynk jest elastyczny i ma wysoką przyczepność. A jaki tynk chcesz położyć? Do wyboru masz game tynków elewacyjnych mineralnych bądz akrylowych (nakrapiane, kornik i tynk szlachetny), dekoracyjne tynki wewnętrzne na bazie białej akrylowej masy szpachlowej barwione w masie bądz po nałożeniu rożnymi bejcami, werniksami ewentualnie zwykłą farbą itp lub z szeregu tynków: trawertynów, stiuków, weneckich, imitacji marmuru itp. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ivan44 07.06.2009 20:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2009 jeszcze nie wiem narazie zastanawiam sie nad tym czy polozyc ten tynk na olejnej czy jednak ja skuwac czy rysowac mam na to tydzien czasu takze zasiegm narazie info co sie bardziej nada i jakim sposobem najlepiej to uczynic. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts