Piter32 06.06.2009 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2009 Jak w temacie..Właśnie zamierzam ocieplić dom, ściana z betonu komórkowego 24cm, na to 12 cm styropianu. Ostatnio sprzedawca mówił mi, że powinienem dać kratki wentylacyjne u dołu ściany i na górze,aby wentylować przestrzeń między ścianą a ociepleniem. Czy ktoś tak robił, bo przyznam, że nie słyszałem o czymś takim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pismag 06.06.2009 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2009 Sprzedawca wie że dzwonią, tylko nie wie w którym kościele. Wentylować należy ocieplenie wykonane z wełny a nie ze styropianu. Styropian w przeciwieństwie do wełny nie łapie wilgoci i należy go przyklejać na kleju nałożonym na obwódkę, czyli zamykamy powietrze w środku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 06.06.2009 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2009 Już widziałem takie kratki powkładane w ocieplenie w jednym bloku czteropiętrowym jestem ciekaw jaką role w tym momencie spełnia warstwa ocieplenia jak całe ciepło ucieka tymi kratkami!? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario B 07.06.2009 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2009 Już widziałem takie kratki powkładane w ocieplenie w jednym bloku czteropiętrowym jestem ciekaw jaką role w tym momencie spełnia warstwa ocieplenia jak całe ciepło ucieka tymi kratkami!? Te kratki to zapewne wentylacja stropodachu. Wentylacje stosuje się przy ścianie 3W,przy innych raczej nie ma sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 07.06.2009 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2009 Nie to nie była wentylacja stropodachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 08.06.2009 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2009 Sprzedawca wie że dzwonią, tylko nie wie w którym kościele. Wentylować należy ocieplenie wykonane z wełny a nie ze styropianu. Styropian w przeciwieństwie do wełny nie łapie wilgoci i należy go przyklejać na kleju nałożonym na obwódkę, czyli zamykamy powietrze w środku. Słyszałeś chyba te same dzwony co ten sprzedawca. Wentylować to trzeba przestrzeń stropodachu lub warstwocieplenia w ścianie trójwarstwowej. W dwuwarstwowej i styropian i tym bardziej wełnę nie należy wentylować bo takie ocieplenie nic nie będzie warte. Styropian wchłanie wilgoć jak wełna, tylko, że wolniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 08.06.2009 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2009 ... Ostatnio sprzedawca mówił mi, że powinienem dać kratki wentylacyjne u dołu ściany i na górze,aby wentylować przestrzeń między ścianą a ociepleniem ... uważam, ze sprzedawca ma racje - lecz mało kto tak robi ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 08.06.2009 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2009 ... Ostatnio sprzedawca mówił mi, że powinienem dać kratki wentylacyjne u dołu ściany i na górze,aby wentylować przestrzeń między ścianą a ociepleniem ... uważam, ze sprzedawca ma racje - lecz mało kto tak robi ... Bardziej bym bazował na opinii dostawcó systemów, a nie sprzedawców. Uważam, że wentylacja przestrzeni pod styropianem ma sens z punktu widzenia technicznego, ale nie z punktu widzenia izolacji cieplnej. Dlatego na beton komórkowy dałbym wełnę mineralną bez żadnych kratek wentylacyjnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 08.06.2009 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2009 Styropian wchłanie wilgoć jak wełna, tylko, że wolniej. Beton, silka, cegła, drewno też chłonie wilgoć tylko że wolniej . . Uważam, że wentylacja przestrzeni pod styropianem ma sens z punktu widzenia technicznego, . Ale weź pod uwagę iż technicznie to prawidlowo klej nakłada się też na wianki a nie tylko na placki i jaki sens ma wtedy wentylowanie? Wg mnie z obu powodów wentylowanie nie ma sensu. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 08.06.2009 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2009 ja rozumiem, że jak już, to wentylujemy w ścianie 3W wełnę, a raczej przestrzeń pomiędzy izolacją a ścianą osłonową, a wtedy do obliczania oporu cieplnego liczymy praktycznie 2W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts